Τα Θεϊκα Μελομακάρονα του 2023

Αυτά τα θεικά μελομακάρονα είναι μία απολαυστική παραδοσιακή γλυκιά λιχουδιά! Η συνδυασμένη γεύση του μελιού, του καρυδιού και της κανέλας με το σουσάμι τα καθιστά απόλυτα εθιστικά. Είναι ιδανικά για να συνοδεύσουν τον καφέ ή το τσάι σας, και αποτελούν αγαπημένο γλυκό κατά τη διάρκεια των εορτών. Αξίζει να τα δοκιμάσετε!

Υλικά

Για το Σιρόπι
500 γρ Νερό
800 γρ Ζάχαρη Κρυσταλλική
3 Ξυλάκια Κανέλα
4 Γαρύφαλλα
2 Βανίλιες
1 Πορτοκάλι κομμένο στα Δύο
1/2 Λεμόνι κομμένο
200 γρ Μέλι Θυμαρίσιο
30 γρ Κονιάκ

Για τα Μελομακάρονα
580 γρ Ηλιέλαιο ή Ελαιόλαδο ελαφρύ
100 γρ Ζάχαρη άχνη
250 γρ Χυμό Πορτοκάλι
1 κουτ γλυκού Σόδα Μαγειρικής
150 γρ Χυμό Μανταρίνι
1 κουτ γλυκού Γαρύφαλλο Σκόνη
3 κουτ γλυκού Κανέλα Σκόνη
1/2 κουτ γλυκού Μοσχοκάρυδο Σκόνη
40 γρ Σουσάμι τριμμένο και καβουρδισμένο
Ξύσμα από 3 Πορτοκάλια
1 κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ Σιμιγδάλι ψιλό

Για Διακόσμηση
Μέλι, τριμμένα Καρύδια και Φουντούκι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε τα μελομακάρονα όπου αρχικά ετοιμάζουμε το σιρόπι όπου ρίχνουμε τα υλικά σε μία κατσαρόλα εκτός
από το μέλι και το κονιάκ τα βάζουμε στη φωτιά να πάρουν μία βράση μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και έπειτα προσθέτουμε το μέλι
και το κονιάκ τα ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς
Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά
Στη συνέχεια σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι με τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ασπρίσουν
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό μανταρίνι εάν δεν βρείτε βάλτε με όλη την ποσότητα χυμό πορτοκάλι ανακατεύουμε πολύ καλά
να ενσωματωθεί

Στη συνέχεια διαλύουμε τη μαγειρική σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι προσοχή γιατί φουσκώνει και αδειάζουμε στο προηγούμενο μείγμα
και ανακατεύουμε πολύ καλά
Επίσης προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού τον τα μπαχαρικά μας και το μυστικό υλικό που θα δώσει απίστευτη γεύση στα μελομακάρονα
το καβουρδισμένο και τριμμένο σουσάμι
Αφού έχουμε ανακατέψει πολύ καλά τα υγρά υλικά ρίχνουμε τα στέρεα δηλαδή το αλεύρι με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε πολύ απαλά
για περίπου 10 δευτερόλεπτα, μεγάλη προσοχή η ζύμη να μην πετάξει το λάδι
Πολύ μεγάλη προσοχή να μην ταλαιπωρήσουμε τη ζύμη με ζύμωμα διότι τα μελομακάρονα μας θα βγουν πολύ σκληρά
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης περίπου 40 γραμμαρίων τα πλάθουμε σε σχήμα οβάλ και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα
Ετσι εύκολα και γρήγορα φτιάχνουμε μελομακάρονα και είναι έτοιμα για ψήσιμο
Αφού γεμίσαμε το ταψί μας μελομακάρονα τα τρυπάμε με ένα πιρούνι ώστε να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο σιρόπι

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 25 με 30 λεπτά
Ετοιμο ψημένο το πρώτο ταψί με μελομακάρονα πραγματικά έχει μοσχοβολήσει όλο το σπίτι με απίστευτα αρώματα έτσι όπως είναι
καυτά τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι και το αφήνουμε να συνδυαστούν για περίπου 15 με 20 δευτερόλεπτα και έπειτα τα μεταφέρουμε
σε μία μεγάλη λεκάνη μέχρι να τα στολίσουμε

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα μελομακάρονα πολύ μεγάλη προσοχή ξανατονίζω είναι το σιρόπι μας να είναι
εντελώς κρύο μπορείτε αν θέλετε να το έχετε έτοιμο στο ψυγείο τοποθετούμε τα σιροπιασμενα μελομακάρονα σε μία ωραία πιατέλα τα
περιχύνουμε με λίγο μέλι και το πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και λίγο φουντούκι

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μελομακάρονα

μελομακάρονα

Τα σπιτικά μελομακάρονα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά γλυκά των Ελλήνων. Η μυρωδιά τους και η γεύση τους μας φέρνουν αμέσως στο μυαλό τις γιορτές και την οικογενειακή ζεστασιά. Είναι φτιαγμένα με απλά υλικά όπως αλεύρι, ελαιόλαδο, κανέλα και γαρύφαλλο και έχουν μια μοναδική υφή και γεύση. Συνήθως σερβίρονται με σιρόπι και αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για τη γιορτινή τράπεζα ή απλά για να απολαύσετε με ένα φλιτζάνι καφέ. Απολαύστε αυτήν την παραδοσιακή ελληνική γεύση! 🍪🎄🇬🇷

Υλικά

1 κιλό αλεύρι
200 γρ σιμιγδάλι ψιλό
70 γρ άχνη
400γρ χυμό πορτοκάλι
400 γρ ηλιέλαιο
180 γρ ελαιόλαδο
1κουταλακι σόδα
2 κουταλάκια κανέλλα
Μισό κουταλάκι γαρύφαλλο
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Σιρόπι
500γρ νερό
800 γρ ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλα
Μισό πορτοκάλι
150 γρ μέλι
Τριμμένο καρύδι γιά στόλισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε τα υλικά γιά το σιρόπι να βράσουν εκτός από το μέλι βράζουμε 5λεπτα ρίχνουμε το μέλι ανακατεύουμε καί αποσύρουμε από τήν φωτιά αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και τα μυρωδικά αφήνουμε στην άκρη
Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα λάδια το χυμό ανακατεύουμε τήν σόδα πρώτα στο χυμό να αφρησει και μετα στο λάδι ανακατεύουμε ρίχνουμε την άχνη χτυπάμε με το σύρμα να λιώσει ρίχνουμε σιγά σιγά το μίγμα με το αλεύρι καί ζυμώνουμε λίγο να ενωθούν τα υλικά όχι πολύ γιατί ξερνάει το λάδι πλάθουμε καί τα αραδιάζουμε στήν λαδόκολλα σε ταψί λίγο αραιά τα τρυπάμε λίγο με ένα πιρούνι από πάνω τα φουρνίζουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 190 για 25 λεπτά περίπου μέχρι να αλαξουν χρώμα.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο καυτά τα σιροπιαζουμε στο κρυο σιρόπι τα βουτάμε λίγα λίγα για δύο λεπτά τα γυρνάμε τα βγάζουμε τα βάζουμε σε πιατέλα πασπαλίζουμε καρύδι και με ένα πιρούνι ρίχνουμε από πάνω βροχιδων μέλι. Καί απολαμβάνουμε
Καλό βράδυ και καλή χρονιά σε όλους

Η Συνταγή είναι της Γιώτα Πιπερτζή

Προηγούμενο άρθροΚέικ Βρώμης με Μπανάνα και Κακάο: Χωρίς Ζάχαρη, Αλεύρι, και Βούτυρο!
Επόμενο άρθροΓλυκό Πορτοκάλι με την ψίχα