Κοτόπιτα με σάλτσα ταχίνι

Υλικά

• 750 γραμμάρια μπούτια κοτόπουλου, χωρίς κόκαλα και δέρμα
• 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
• Κομμάτι τζίντζερ 2 εκ., ξεφλουδισμένο και τριμμένο (15 γρ.)
• 2 κουτ. αλεσμένο κύμινο
• 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο κόλιανδρο
• 1/2 κουτ. κουρκουμάς σε σκόνη
• 3/4 κουτ. κανέλα
• 1/8 κουτ. αλεσμένα γαρίφαλα
• 90 ml. ελαιόλαδο, συν επιπλέον για άλειμμα.
• 3 κ.σ. μηλόξυδο (αν δεν το έχετε, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ξυδι)
• αλατοπίπερο
• 450 γρ πατάτες καλά πλυμένες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύκλους πάχους 0,5 εκ.
• 45 γρ βούτυρο αγελάδος
1 κρεμμύδι, κομμένο σε μισά φεγγάρια (150 γρ.)
• 200 ml. ζωμό κοτόπουλου
• 5 γρ μαϊντανό, χοντροκομμένο
• 5 γρ κόλιανδρο, χοντροκομμένο
• 8 φύλλα κρούστας πίτας (170 γρ.)

Για τη σάλτσα ταχίνι:
• 50 γρ ταχίνι σουσάμι
• 80 γρ γιαούρτι
• 2 κ.σ. νερό
• 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
• 2 σκελίδες σκόρδο
• Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς

Εκτέλεση

Βάζετε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το σκόρδο, το τζίντζερ, τα αλεσμένα μπαχαρικά, 1 κ.γ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. μηλόξυδο, 1 κουτ. Αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε όλα καλά με τα χέρια μας και μετά αφήνουμε να μαριναριστούν για τουλάχιστον μισή
ώρα (ή όλη τη νύχτα στο ψυγείο). Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C με ανεμιστήρα.

Τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα μπολ με 1 1/2 κ.γ. ελαιόλαδο, 3/4 κουτ. αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Μεταφέρετε τις πατάτες σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και απλώστε τις για να μην αλληλεπικαλύπτονται.
Ψήνετε για 20 λεπτά και στη συνέχεια αυξάνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220°C με αλερα. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και γυρίζουμε προσεκτικά κάθε φέτα πατάτας, στη συνέχεια επιστρέφουμε στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη.

Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C ή σβήστε τον προς το παρόν και προθερμάνετε πριν ψήσετε.
Βάζουμε 15 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος και 1 1/2 κ.γ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και βάλτε το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Στη συνέχεια, προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέστε το κοτόπουλο και μαγειρέψτε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά και μετά προσθέστε τον ζωμό, 1/4 κουτ. αλατοπίπερο.
Αφήστε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά σε μέτρια. Σιγοβράζουμε απαλά για 25 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.
Στη συνέχεια δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 8 λεπτά ή μέχρι να πήξει το υγρό και να μειωθεί σε περίπου 4 κ.σ.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά, στη συνέχεια χρησιμοποιήστε δύο πιρούνια για να κάνετε σε ινες το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τα φρέσκα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για να φτιάξετε τη σάλτσα ταχίνι, βάζετε το ταχίνι, το γιαούρτι, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και 2 κουταλιές της σούπας νερό σε ένα κατάλληλο μπολ και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν και στη συνέχεια τα αφήνετε στην άκρη.
Λιώνουμε τα υπόλοιπα 30 γρ βούτυρο αγελάδος και το ανακατεύουμε με τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Στρώνουμε τη βάση ενός στρογγυλού ταψιού 23 εκ. με χαρτί ψησίματος και αλείφουμε ελαφρά τις πλευρές του ταψιού με το μείγμα βουτύρου.
Τοποθετήστε μια κρούστα πίτας σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και αλείψτε με το μείγμα βουτύρου. Μεταφέρετε την κρούστα στο ταψί ώστε
να καλυφθεί η βάση και οι άκρες της κρούστας να κρεμονται από τα πλαϊνά του ταψιού. Επαναλαμβάνουμε με την επόμενη κρούστα βουτυρώνοντάς την πρώτα και μετά βάζοντάς την στο ταψί. Συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο, αλείφοντας γενναιόδωρα κάθε κρούστα με βούτυρο, μέχρι να εξαντλήσετε συνολικά 6 κρούστες πίτας και η βάση και τα πλαϊνά του ταψιού να καλυφθούν καλά από τις κρούστες.

Στη συνέχεια τακτοποιήστε τις φέτες πατάτας, επικαλύπτοντας ελαφρά, ώστε να καλυφθεί εντελώς η βάση της πίτας.
Ρίχνουμε από πάνω το κοτόπουλο, πιέζοντας ελαφρά να απλώσει. Περιχύνουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα ταχίνι, απλώνοντάς το προσεκτικά για να καλυφθεί ομοιόμορφα το κοτόπουλο. Βουτυρώνουμε μια κρούστα πίτας και τη διπλώνουμε στη μέση οριζόντια, σαν βιβλίο.
Τοποθετούμε την κρούστα πάνω από τη σάλτσα ταχινιού. Αλείφουμε την κορυφή με το βούτυρο και επαναλαμβάνουμε με την τελευταία κρούστα.
Τέλος, διπλώνουμε τις άκρες από τις κρούστες που καλύπτουν τα πλαϊνά του ταψιού πάνω από την πίτα.
Αλείψτε την κορυφή με το υπόλοιπο βούτυρο, πασπαλίστε ότι σπορους θέλετε, τοποθετήστε σε ένα ταψί και ψήστε για 60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Αφήστε την έτοιμη πίτα να κρυώσει ελαφρώς για 15 λεπτά πριν την αφαιρέσετε από το τηγάνι.

Καλή Επιτυχία

Η Συνταγή είναι της Elka Kraynina

Προηγούμενο άρθροΕίναι το γλυκό του καλοκαιριου…πιο δροσερό δεν γίνεται
Επόμενο άρθροΗ Πιο Αφράτη Μηλόπιτα