Τυρόπιτα χωρίς φύλλο είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτή η Τυρόπιτα χωρίς φύλλο δεν είναι μια απλή τυρόπιτα. Είναι μια τυρόπιτα γεμάτη εκπλήξεις, με μυστικό υλικό (το ξύδι) που απογειώνει τη γεύση και την υφή. Η ζύμη της, φτιαγμένη με αγάπη και μεράκι, είναι αφράτη και τραγανή ταυτόχρονα, αγκαλιάζοντας μια πλούσια γέμιση από τυριά. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη/βάση:

  • 3 Αυγά
  • 300 γρ. Γάλα πλήρες
  • 150 γρ. Σπορέλαιο (καλαμποκέλαιο προτείνεται)
  • 350 γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή κανονικό με 2 κ.γ. μπέικιν)
  • 1 κ.σ. Ξύδι

Για τη γέμιση και την επικάλυψη:

  • 400 γρ. Τυρί φέτα (250 γρ. μέσα στη ζύμη, 150 γρ. από πάνω)
  • 40 γρ. Βούτυρο (διάσπαρτα πάνω στη ζύμη)
  • Σουσάμι για το πασπάλισμα

Για το άρωμα και τη γεύση:

  • ½ κ.γ. Αλάτι
  • Λίγο Πιπέρι
  • 1 κ.γ. Καπνιστή πάπρικα

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Σε μια μπασίνα ρίχνουμε τα τρία αυγά και τα χτυπάμε λιγάκι.

Προσθέτουμε 300 γραμμάρια γάλα, το σπορέλαιο (καλαμποκέλαιο προτείνεται), το αλάτι (μην το παρακάνετε γιατί θα μπει φέτα), το πιπέρι και την καπνιστή πάπρικα, η οποία θα δώσει και χρώμα και άρωμα. Ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Εάν δεν έχετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μπορείτε να βάλετε κανονικό αλεύρι με δύο κουταλάκια του γλυκού μπέικιν. Προσθέτουμε και το ξύδι, το οποίο θα δώσει τραγανότητα και θα ενεργοποιήσει το ζυμάρι μας να γίνει λίγο πιο φουσκωτό.

Θα χρειαστούμε 400 γραμμάρια σύνολο φέτας. Θα βάλουμε **250 γραμμάρια** φέτας μέσα στο ζυμάρι. Ανακατεύουμε.

Παίρνουμε ένα ταψάκι 25×35 και ψεκάζουμε ή αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο.

Ρίχνουμε τη ζύμη μας στο ταψί. Θα βάλουμε **150 γραμμάρια φέτα** από πάνω, ώστε να φαίνεται και τέλος θα βάλουμε 30 με 40 γραμμάρια βούτυρο** διάσπαρτα επάνω στη ζύμη.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι (προαιρετικά) και ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους **180 βαθμούς**, για 40 λεπτά. Καλή απόλαυση!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 55 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 10 λεπτά (για να κρυώσει και να κοπεί).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για έξτρα τραγανότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για σπορέλαιο, λιωμένο βούτυρο στη ζύμη. Δείτε κι άλλες αλμυρές πίτες χωρίς φύλλο.

Μην παραλείψετε το ξύδι! Είναι το μυστικό υλικό που δίνει την αφράτη και τραγανή υφή στην Τυρόπιτα χωρίς φύλλο. Δοκιμάστε να προσθέσετε και λίγο γιαούρτι στη ζύμη για περισσότερη υγρασία.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος της φέτας με άλλα τυριά, όπως κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, για πιο πικάντικη γεύση. Δείτε ιδέες για εύκολα σνακ.


 

Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Τυρόπιτα με Γιαούρτι και Φύλλο Κρούστας

Εύκολη Σπανακόπιτα χωρίς φύλλο

Πίτσα με Σπιτική Ζύμη

Η Συνταγή είναι του Γιώργου Ζωλη και η φωτο της κας Ioanna Trag


 

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τυρόπιτα χωρίς φύλλο!!!

Υλικά:

1 1/2 ποτήρι αλεύρι
1 μπέικιν πάουντερ
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό(200γρ.)
1/2 ποτηράκι του κρασιού γάλα.
5 αυγά
300 γρ.τριμμένη φέτα ή ανάμικτη φέτα με ανθότυρο
1 ποτήρι κεφαλοτύρι ή γραβιέρα τριμμένη
1 βιτάμ 250 γρ.
Πιπέρι,αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά).

Εκτέλεση:

Λιώνετε το βιτάμ (κρατάμε λίγο από το βιτάμ
για να αλείψετε το ταψί)και χτυπάτε τα αυγά.
Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Διαλύετε το γιαούρτι στο γάλα.

Αλείφετε το ταψί με λίγο βιτάμ και το αφήνετε να παγώσει.
Αναμιγνύετε όλα τα υλικά ( εκτός από τα τυριά)ώστε να προκύψει ένα δεμένο κουρκούτι.
Προσθέτετε τα τυριά και ανακατεύετε.
Απλώνετε το μίγμα στο ταψί.(Νουμ.32)
Ψήνετε την τυρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο,στους 200 βαθμούς για 25-30 περίπου
μέχρι να πάρει χρώμα.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

H Συνταγή είναι της ελενη τσιουκανη