Τυροπιτάκια βραχάκια

Τα τυροπιτάκια βραχάκια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ορεκτικά ή σνακ στην Ελλάδα. Είναι πεντανόστιμα, εύκολα στην παρασκευή και ιδανικό για κάθε περίσταση.

Η συνταγή είναι πολύ απλή και τα υλικά είναι εύκολα να βρεθούν. Χρησιμοποιούμε γιαούρτι, φέτα, παρμεζάνα, αυγά, λάδι και αλεύρι. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

Στη συνέχεια, πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά βραχάκια και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Τα τυροπιτάκια βραχάκια έχουν μια πλούσια και κρεμώδη γεύση από τα τυριά. Η φέτα δίνει μια ελαφρώς αλμυρή γεύση, η παρμεζάνα μια πικάντικη νότα και το γιαούρτι μια βελούδινη υφή. Τα αυγά και το λάδι βοηθούν στη διατήρηση της ζύμης μαλακή και αφράτα.

Τα τυροπιτάκια βραχάκια μπορούν να σερβιριστούν σκέτα ή με τζατζίκι, σαλάτα ή σούπα. Είναι επίσης ιδανικό για να πάρετε μαζί σας στο σχολείο, στη δουλειά ή σε εκδρομή.

Υλικά

400 γρ φαρίνα
3 αυγά
1 γιαουρτάκι
Στο κυπελο απο το γιαούρτι ηλιέλαιο
Πιπέρι
400 γρ φέτα
100 γρ παρμεζανα.

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλευρι , ηλιελαιο γιαουρτι, αυγά και πιπερι και τα αφήνουμε για λίγο να φουσκώσει
το μείγμα.
Τρίβουμε αμέσως μετά μέσα την φέτα γραμμάρια και προσθέτουμε τ αυγά
Προσθέτουμε και το τυρί που είχαμε τρίψει και τα κάνουμε όλα αυτά μία ζύμη.
Τα κάνουμε μπαλάκια (βγαίνουν περίπου 32-36) τα βάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου
Μετά τα περνάνε με πινέλο αυγό και ρίχνουνε σουσάμι

τυροπιτάκια βραχάκια
Ψηνουμε στις αντιστάσεις στους 180-200 c ανάλογα το φούρνο ώσπου να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα

Tips

  • Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη και άλλα τυριά, όπως γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή κασέρι.
  • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στη ζύμη ψιλοκομμένα λαχανικά, όπως κρεμμύδι, πιπεριά ή μανιτάρια.
  • Για πιο τραγανή ζύμη, μπορείτε να τα ψήσετε για λίγο περισσότερο χρόνο.

H Συνταγή είναι του Παναγιώτης Κυριακούλιας

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τυροπιτάκια Τυλιχτά

Τυροπιτάκια Τυλιχτά

Υλικά

1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 ποτήρι ζεστό γάλα (35 βαθμοί, να μην κάψει την μαγιά)
½ ποτήρι λάδι
2 ασπράδια αυγών
3 κ.σ. ζάχαρη
1.5 κ.γ. αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
7 ποτήρια αλεύρι (υπολογίστε 200γρ /ποτηρι)
100 γρ .βούτυρο μαλακό (αλλά ψυγείου)

Για το άλειμμα
2 κρόκους
Λίγο γάλα

Για τη γέμιση
4 αυγά
1 κιλό φέτα
1 μικρό κουτάκι γάλα εβαπορέ η μια μικρή κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τα τυροπιτάκια μας, παίρνοντας ένα μπολ και ρίχνουμε το νερό, το γάλα, το λάδι, τα ασπράδια, τη ζάχαρη ,το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά να ενωθούν τα υλικά. Στο τέλος, ρίχνουμε το μαλακό βούτυρο και κάνουμε μία ελαστική ζύμη.
Κλείνουμε με μία μαγειρική μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει η ζύμη. (αν έχετε μίξερ κάνετε όλη αυτή την διαδικασία πιο γρήγορα)
Παράλληλα σε ένα μπολ έχετε θρυμματίσει την φέτα μ ένα πιρούνι,ρίχνετε τα αυγά,πιπεράκι,και την κρέμα ,η το νουνού, ανακατεύετε καλά
Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μας, την χωρίζουμε σε 15 μέρη.

Με λαδωμένα χέρια κάνουμε μπαλάκια.
Κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε με λαδωμένα πάλι χέρια σε λεπτό φύλλο, βάζουμε λίγη γέμιση στην άκρη και κλείνουμε όπως τυλίγουμε
ντολμαδάκια
Στην συνέχεια, τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόχαρτο.
Αφήνουμε να φουσκώσουν για 1/2 ώρα, αλείφουμε με κρόκο και γάλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, καλά προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου (ανάλογα τον φούρνο), μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΛαλαγγίτες με μέλι: Η απόλαυση που δεν πρέπει να χάσεις
Επόμενο άρθροΗ σουμάδα που θα σας κάνει να πείτε ‘ωχ, τι ωραία