Τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο
Η τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο είναι μια υπέροχη επιλογή! Το σπιτικό φύλλο προσθέτει μια μοναδική γεύση και υφή στην πίτα. Είναι ιδανική για ένα γεύμα με οικογένεια και φίλους, ή ακόμη και ως σνακ για ένα καφέ. Με τη σωστή συνταγή και την αγάπη, μπορείτε να δημιουργήσετε μια απολαυστική τυρόπιτα που θα ενθουσιάσει τους πάντες!
Υλικά
Ζύμη
900 γρ αλεύρι γοχ Κούλα
1+1/2 ποτηρια νερο (ψηλό ποτήρι νερού) περίπου 520 γρ νερό
2 κ σ ξύδι
5 κ σ ελαιόλαδο
1 κ γλ κοφτό αλάτι
Γέμιση
500 γρ τυρί φέτα
3 αυγά
Λίγο πιπεράκι προαιρετικά
Για τα φύλλα
1 πακετο super fresco με άρωμα βουτύρου σε θερμοκρασία δωματίου
Νισεστε για το άνοιγμα των φυλλων
Λίγο ηλιέλαιο
Μεμβράνη
Για από επάνω
Λίγο βούτυρο
Λίγο φρέσκο γάλα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Κοσκινιζουμε το αλεύρι σε ευρύχωρη λεκάνη. Ανοίγουμε λακκουβα και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης. Παίρνοντας γύρω – γύρω το αλεύρι ζυμωνουμε. Μόλις κάνουμε ζύμη τη μεταφέρουμε στον πάγκο μας στον οποίο έχουμε ρίξει νισεστε και ζυμωνουμε το ζυμάρι μας τραβώντας το, για 20′ . Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.
Βάζουμε ηλιέλαιο στα χέρια μας και αλείφουμε γύρω γύρω το κάθε ζυμαρακι μας. Βάζουμε το κάθε ζυμαρακι σε ένα πιάτο το καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 30′ (όσο πιο πολύ το αφήσετε τόσο πιο εύκολα θα ανοίξετε τα φύλλα).
Μετά ανοίγουμε το φύλλο μας.
Ρίχνουμε λίγο νισεστε στον πάγκο μας και βάζουμε το ζυμαρακι μας. Ρίχνουμε νισεστε και στο ζυμαρακι μας για να μπορούμε να το ανοίξουμε με τον πλάστη. Ανοίγουμε το φύλλο μας.
Χωρίζουμε το βούτυρο μας στη μέση.
Με το χέρι μας βάζουμε κομμάτια από το μισό βούτυρο σε όλη την επιφάνεια του φύλλου και κάνουμε ήλιο. Δηλαδή κάνουμε έναν κύκλο στη μέση του φύλλου και γύρω γύρω ακτίνες (το ενα φυλλαρακι μεγαλύτερο από τα άλλα για το τέλος να σκεπάζει τα υπόλοιπα). Ανοίγουμε το κάθε φυλλαρακι λίγο με τά χέρια μας και το τοποθετούμε στον κύκλο με τη βουτυρωμένη επιφάνεια προς το επάνω εκτός από το τελευταίο μεγάλο φυλλαρακι που το βάζουμε με την βουτυρωμένη επιφάνεια προς τα κάτω. Κλείνουμε γύρω γύρω το πανω με το κάτω φύλλο και τοποθετούμε το πακετακι στο πιάτο μας και στο ψυγείο. Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο ζυμαρακι μας. Τα αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες.
Για τη γέμιση
Σε μπωλ σπάμε τη φέτα σε κομμάτια με τα χέρια μας ρίχνουμε τα αυγά, προσθέτουμε λίγο πιπεράκι ( δεν έβαλα) και ανακατεύουμε καλά με πιρούνι
Σύνθεση
Βουτυρωνουμε το ταψί μας και στον πάτο και γύρω γύρω
Ρίχνουμε νισεστε στον πάγκο μας τοποθετούμε το πακετακι μας και ανοίγουμε φύλλο όσο το ταψί μας ( δεν αρέσει ο Κοθρος στους γονείς μου) . Βάζουμε τη γέμιση μας και σκεπάζουμε με το δεύτερο πακετακι που ανοίξαμε όπως το πρώτο, όσο δηλαδή το μέγεθος του ταψιού μας. Με το μεγάλο δάχτυλο μας και τον δείκτη τσιμπαμε γύρω γύρω την πίτα για να την κλείσουμε.
Αλειφουμε την πίτα μας με λίγο λιωμένη μαργαρίνη, τη χαράζουμε, τοποθετούμε από ένα μικρό κομματάκι βούτυρο σε κάθε κομματι, ραντίζουμε με γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις για 1 ώρα.
Αφηνουμε να κρυώσει σε σχάρα 10′ πριν την κόψουμε.
H συνταγή είναι της Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Σπανακοτυροπιτα με σπιτικο φυλλο
Υλικα για το φυλλο
1 κιλο αλευρι
2-3 κ.σ.λαδι
2 κ.σ.ξυδι
1 κ.γλ.αλατι κ νερο…
Για την γεμιση
1 κιλο σπανακι λιγα φρεσκα κρεμυδακια
2 ξερα κρεμυδια
2 πρασσα
αλατι πιπερι
λιγο τραχανα 2
αυγα
300 γρ τυρι φετα
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι και κάνουμε μια τρύπα στη μέση, σαν γούβα. Ρίχνουμε εκεί το ξύδι και λίγο λίγο το νερό και με τα χέρια μας
προσπαθούμε να ενσωματώσουμε το αλεύρι μέσα στον χυλό που δημιουργείται. Αργά και σε μικρές ποσότητες προσθέτουμε νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε
μια σχετικά μαλακή και κολλώδη ζύμη.
Ρίχνουμε σταδιακά και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το επίμονο ζύμωμα με τις γροθιές μας για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία ζύμη που δεν κολλάει
στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή ελάχιστο αλεύρι. Μαζεύουμε όλη τη ζύμη από τα τοιχώματα. Στο τέλος του ζυμώματος δεν θα πρέπει να έχει απομείνει
καθόλου αλεύρι στο μπολ.
Με το ζυμαρι κανω 10 μπαλακια ανοιγω σε μικρα φυλλα κ αλειφω με βουτυρο Βαζω 5 κατω την γεμιση κ 5 πανω.
Για την γεμιση
Βαζω λαδι και σοταρω λιγο τα λαχανικα αλατι πιπερι λιγο τραχανα 2 αυγα κ τυρι φετα…
Τα φυλλα τα αλειψω από πανω με βουτυρο λιωμενο κ ηλιελαιο…
Χαραζω την πιτα
κ ψηνω στον αερα στους 200 βαθμους για 45λεπτα…
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
H Συνταγή είναι της Ελένη Παπατσάνη