Τσουρεκάκια Νηστίσιμα είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η συνταγή αυτή είναι ιδανική για περιόδους νηστείας, καθώς δίνει ένα αφράτο και πεντανόστιμο τσουρέκι χωρίς γάλα και αυγά, με πλούσιο άρωμα από πορτοκάλι, μαστίχα και μαχλέπι. Τα Τσουρεκάκια Νηστίσιμα είναι απλά στην προετοιμασία, αρκεί να ακολουθήσετε πιστά τα βήματα. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για το προζύμι:
- 2 κύβοι (50 γρ.) νωπής μαγιάς (ή 3 φακελάκια ξηρής)
- 1 κσ Ζάχαρη
- 1 φλ. Νερό χλιαρό (χρησιμοποιείται φλιτζάνι του Νεσκαφέ)
- 4 κσ Αλεύρι για Τσουρέκι
Για τη ζύμη:
- 1,200 γρ. Αλεύρι για τσουρέκι
- 1/2 λ. (500 ml) Φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
- 1 και 1/4 φλ. Ζάχαρη (χρησιμοποιείται φλιτζάνι του Νεσκαφέ)
- 1 φλ. Σπορέλαιο (χρησιμοποιείται φλιτζάνι του Νεσκαφέ)
Για το άρωμα:
- 1/2 κγ Μαστίχα κοπανισμένη (ή 1 κγ)
- 1 κγ Μαχλέπι
- 1 Βανίλια (σκόνη ή εκχύλισμα)
- Ξύσμα από 2 Πορτοκάλια
- 1 πρέζα Αλάτι
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το προζύμι: Διαλύουμε τη μαγιά (νωπή ή ξηρή) σε ένα μεγάλο μπολ με το χλιαρό νερό (περίπου 35ºC). Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι (4 κσ). Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ (π.χ. με μεμβράνη) και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για 20 λεπτά. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο ενεργοποίησης της μαγιάς.
Για τη ζύμη: Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μια μεγάλη λεκάνη (χυμός πορτοκαλιού, ζάχαρη, σπορέλαιο, μαστίχα, μαχλέπι, βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι), εκτός από το αλεύρι και το προζύμι. Τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το έτοιμο προζύμι και σταδιακά το αλεύρι. Τα δουλεύουμε με το χέρι (ή με τον γάντζο του μίξερ) μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει. Το ζύμωμα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον **10 λεπτά**.
Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε (π.χ. με πετσέτα και κουβέρτα) και αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη, περίπου 1 ώρα με 1 ώρα και 30 λεπτά, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου.
Έπειτα πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά Τσουρεκάκια Νηστίσιμα στο σχήμα που προτιμάμε (κοτσίδες, στρογγυλά κλπ.). Τα αφήνουμε στο ταψί (στρωμένο με λαδόκολλα) να φουσκώσουν ξανά για τουλάχιστον 20 λεπτά (δεύτερο φούσκωμα).
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους **160ºC** (στον αέρα) για **35 λεπτά** ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αλείφουμε με λίγο χλιαρό νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει ελάχιστο μέλι (ή ζάχαρη) και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αυτό δίνει γυαλάδα στα Τσουρεκάκια Νηστίσιμα.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Αναμονής
Χρόνος Προετοιμασίας (Ζύμωμα/Πλάσιμο): 20 λεπτά
Χρόνος Αναμονής (Προζύμι): 20 λεπτά
Χρόνος Αναμονής (Πρώτο φούσκωμα): 60-90 λεπτά
Χρόνος Αναμονής (Δεύτερο φούσκωμα): 20+ λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 35 λεπτά
Συνολικός Χρόνος (Ενεργός): Περίπου 55 λεπτά
Συνολικός Χρόνος (Με αναμονές): Περίπου 2-3 ώρες
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να έχετε το πιο αφράτο αποτέλεσμα, φροντίστε ο χώρος που φουσκώνει η ζύμη να είναι ζεστός, μακριά από ρεύματα. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγη αλεσμένη κακουλέ για πιο έντονο άρωμα.
Για το ζύμωμα, αν χρησιμοποιήσετε μίξερ, συνεχίστε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Η ποιότητα του αλευριού για τσουρέκι παίζει καθοριστικό ρόλο. Δείτε κι άλλες συνταγές για αρτοσκευάσματα.
Αν θέλετε πιο γυαλιστερή επιφάνεια, μπορείτε να αλείψετε τα Τσουρεκάκια Νηστίσιμα πριν το ψήσιμο με λίγο χυμό πορτοκαλιού ανακατεμένο με ζάχαρη.
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)
Παραδοσιακά Κουλουράκια Λαδιού
Η Συνταγή για το Αφράτο Τσουρέκι
ΠΗΓΗ: mariakontzant.blogspot.com













