Βαρβάρα (ασουρέ) 

Η Βαρβάρα, ή αλλιώς ασουρέ, αποτελεί ένα μοναδικό γλυκό χυλό με πλούσια ιστορία και θρησκευτική σημασία. Παρασκευάζεται από σιτάρι, ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα, προσφέροντας μια γευστική και θρεπτική εμπειρία, ιδανικά για την περίοδο της νηστείας.

Γεύση και Θρεπτική Αξία:

Η Βαρβάρα διακρίνεται για την πλούσια γεύση της, η οποία οφείλεται στο συνδυασμό του σιταριού, των ξηρών καρπών και των ξερών φρούτων. Η ζάχαρη ή το μέλι προσθέτουν μια γλυκιά νότα, ενώ η κανέλα και το μοσχοκάρυδο δίνουν μια αρωματική πινελιά.

Παράλληλα, η Βαρβάρα αποτελεί μια θρεπτική επιλογή, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το σιτάρι προσφέρει ενέργεια, οι ξηροί καρποί ω-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες, ενώ τα ξερά φρούτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Ποικιλία και Προτάσεις:

Η παραδοσιακή συνταγή της Βαρβάρας περιλαμβάνει σιτάρι, σταφίδες, καρύδια, αμύγδαλα και φιστίκια. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παραλλαγές, με την προσθήκη επιπλέον υλικών, όπως βερίκοκα, σύκα, δαμάσκηνα, κράνμπερι ή ακόμα και σοκολάτα.

Συνοψίζοντας:

Η Βαρβάρα (ασουρέ) αποτελεί ένα γευστικό, θρεπτικό και ιστορικά σημαντικό γλυκό. Ιδανική για την περίοδο της νηστείας, η Βαρβάρα προσφέρει μια γλυκιά και υγιεινή επιλογή, γεμάτη με αρώματα και υφές.

Υλικά:

σιτάρι 2 κουπες
ζάχαρη 1 κουπα
λεμόνι
σταφίδες 50 γρ
σύκα ξερά 3-4 τεμ.
αποξηραμένα βερίκοκα 5 τεμ.
κράνμπερις αποξηραμένα 50 γρ
καρύδια χοντροκομμένα 1 χούφτα
αμύγδαλα και φουντούκια 30 γρ το καθένα
κορν φλαουρ 1 κ.γ. κοφτή
σιτάρι: νερό 1 έως 5 μέρη

Εκτέλεση:

Καθαρίστε το σιτάρι, πλύνετε και μουλιάστε σε νερό όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα, το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μαζί με όλα τα αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, τριμμένη φλούδα λεμονιού,
μέχρι ο κόκκος του σιταριού να μαλακώσει και να ραγίσει.
Προσθέστε το κορν φλαουρ διαλυμένο σε νερό και ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.
Τέλος, προσθέτουμε μερικές φέτες λεμονιού.
Σερβίρουμε σε μπολ και αφήνουμε στην άκρη έτοιμο να κρυώσει.

Απολαμβάνω!

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τσουρέκια με μαρμελάδα μήλου

Τσουρέκια με μαρμελάδα μήλου

Και επειδή η Βαρβάρα ζυμώνει… Και εγώ, έφτιαξα αυτά τα υπέροχα αφράτα τσουρέκια με μαρμελάδα μήλου.

Υλικά

Αλεύρι 450 γρ
Αυγά 1+1 ασπράδι
Γάλα φρέσκο ​​250 ml
Λάδι 5 κ.σ
Ξηρή μαγιά 7 ετών
Ζάχαρη βανίλια 1 συσκευασία
Ζάχαρη 3 κ.σ
Μια πρέζα αλάτι
Για άλειμμα πριν το ψήσιμο 1 κρόκο
Για τη γέμιση, μαρμελάδα μήλου, λουκούμι, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας

Παρασκευή

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα ξερά υλικά, το αλάτι και τη ζάχαρη, τη βανίλια. Ακολουθούν τα αυγά, ολόκληρα και το ασπράδι του δεύτερου.
Διαλύω τη μαγιά στο χλιαρό φρέσκο ​​γάλα, δεν περιμένω να ενεργοποιηθεί, την προσθέτω στο αλεύρι, μετά το λάδι, ανακατεύω με ένα κουτάλι μέχρι να μαζέψω τη ζύμη σε μια πολύ κολλώδη μπάλα.
Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Περίπου μια ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στη συνέχεια το μεταφέρω σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ανακατεύω με λίγο αλεύρι, το πλάθω και την απλώνω σε μια κρούστα πάχους περίπου τριών ή τεσσάρων χιλιοστών.
Προσωπικά κόβω σε τριγωνικά κομμάτια και τυλίγω τα ψωμάκια, βάζοντας ένα κομμάτι μαρμελάδας στη βάση κάθε τριγώνου. Τα αλείφω με κρόκο από πάνω.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς μέχρι να είναι έτοιμο, παρακολουθώντας το ψήσιμο.

Αν χρειαστεί να ανεβάσουμε το ταψί σε υψηλότερο επίπεδο, ώστε να ψηθούν καλά από πάνω.
Αυτό ήταν, έχουμε πολύ απαλά και νόστιμα ψωμάκια.
Το πρωινό είναι έτοιμο.
Είναι όμως και υπέροχο γλυκό!
Σας εύχομαι ένα υπέροχο βράδυ και μια χαρούμενη νέα εβδομάδα!
Να είναι υγιής! ❤❤❤

ΠΗΓΗ: Казано честно в кухнята

Προηγούμενο άρθροΠοια τροφές πρέπει να προσέχουμε όταν ξαναζεστένονται – ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Επόμενο άρθροΦιλέτο Κοτόπουλο με Μανιτάρια: γεμάτo Γεύση και Αρώματα…χωρίς κρέμα γάλακτος