Γρήγορη ζαμπονοτυρόπιτα
Συνταγή για λαχταριστή ζαμπονοτυρόπιτα με φύλλο κρούστας να τρώει η μάνα και στο παιδί να δίνει διπλό κομμάτι
Υλικά συνταγής
1 πακέτο φύλλο κρούστας
200γρ γιαούρτι
1 φλυτζάνι γάλα (230γρ)
3 αυγά
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο (100γρ)
Αλάτι
Πιπέρι
Καπνιστή πάπρικα
1½κ.γ μπεικιν παουντερ
Γέμιση
350γρ τυριά που λιώνουν
200γρ ζαμπόν
100γρ μπέικον
Εκτέλεση
θα πάρουμε ένα φυλλο κρουστας θα το κανουμε ρολο και θα κόψουμε στη μέση και τα αναμοχλευουμε να γίνουν σαν κορδέλες
Θα τα αφήσουμε λιγάκι να στεγνώσουν άρα αυτό μπορούμε να το κάνουμε και μισή ωρίτσα πιο πριν και τα αφηνουμε στην άκρη να ξεραθούν λίγο
Σ ένα μπολ ριχνουμε το γιαούρτι τα αυγά και το λάδι ανακατέβουμε με ένα σύρμα χειρός
Στη συνέχεια προσθέτουμε πιπέρι αλάτι και την καπνιστή πάπρικα και ξανά ανακατεύουμε το υγρό μείγμα ρίχνουμε και το baking powder και ανακατεύουμε πάλι
Αδειάζουμε το μείγμα το μισό σε ένα άλλο μπολ το αφήνουμε στην άκρη
Παίρνουμε τα μισά φύλλα τα αφρατευουμε λίγο με τα χέρια όπως είναι σαν κορδέλες και τα βάζουμε μέσα στο υγρό μείγμα και με μία σπάτουλα τα ανακατεύουμε να
καλυφθούν καλά
Αδειάζουμε τα φύλλα σε ένα πυρέξ και απλώνουμε να καλύψουν τη βάση από πάνω ρίχνουμε όλο το τριμμένο Κίτρινο τυρί το ψιλοκομμένο ζαμπόν και το ψιλοκομμένο
μπέικον
Παίρνουμε τα υπόλοιπα μισά φύλλα και καλύπτουμε πάνω από το μπέικον. Ψεκάζουμε η τα περνάμε με μία βούρτσα με λάδι και από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο μισό υγρό μείγμα
που κρατήσαμε στην άκρη για να μουλιάσουν και όλα τα φύλλα από πάνω τα
Ισιώνουμε ελαφρώς να καλύψουν καλά την πίτα πασπαλίζουμε από πάνω με λίγη πάπρικα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς 45-55 λεπτά
Εκτέλεση της κας Ντέλια Ζερβάκη
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Ζαμπονοτυρόπιτα με φανταστικη τυρένια κρέμα
Τι θα χρειαστείτε
2 φύλλα κουρού ή σφολιάτας
500 γρ. τυριά τριμμένα που λιώνουν π.χ. γκούντα, κασέρι, ρεγκάτο, ένταμ
400 γρ. ζαμπόν σε φέτες
500 γρ. γάλα φρέσκο
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. αλεύρι
Πιπέρι
Κρόκος αυγού για το άλειμμα
Ζαμπονοτυρόπιτα με θεϊκή τυρένια κρέμα
Εκτέλεση συνταγής
Ξεκινάμε με τη τυρένια κρέμα. Η βάση είναι μια σφιχτή μπεσαμέλ, δεν είναι η μπεσαμέλ του παστίτσιου ή του μουσακά. Θέλουμε μια ωραία τυρένια κρέμα που θα είναι στη σωστή ποσότητα στην κάθε μπουκιά μας, άρα μια όχι μεγάλη δόση. Ένα λεπτό στρώμα που θα κάνει τη μπουκιά μας απολαυστική.
Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα λίγο-λίγο ανακατεύοντας διαρκώς. Μόλις αρχίσει να πήζει και να “σκάει” η κρέμα μπεσαμέλ σβήνουμε τη φωτιά και αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι.
Προσθέτουμε σταδιακά τα τυριά ανακατεύοντας με κουτάλα. Τέλος ρίχνουμε και το πιπέρι.
Στρώνουμε σε αντικολλητικό ταψί το πρώτο φύλλο ζύμης κουρού ή σφολιάτας.
Στρώνουμε πάνω τις φέτες ζαμπόν να το καλύψουμε.
Ρίχνουμε την τυρένια κρέμα και την απλώνουμε να πάει μέχρι τις άκρες.
Καλύπτουμε την κρέμα με φέτες ζαμπόν.
Βάζουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας να καλύψουμε την πίτα.
Γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα για να την κλείσουμε.
Αν χρησιμοποιήσαμε κουρού ζύμη χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια με μαχαίρι. Αν χρησιμοποιήσαμε σφολιάτα, τρυπάμε με πιρούνι.
Χτυπάμε τον κρόκο με λίγες σταγόνες νερό. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με πινέλο.
Ψήνουμε στους 180°C περίπου 45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Την αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει για να μπορούμε να την κόψουμε και σερβίρουμε.
Τρώγεται ευχάριστα ζεστή και κρύα.
Καλή όρεξη!