Αν υπάρχει μία συνταγή που αποπνέει άρωμα Ελλάδας και μας ταξιδεύει στο καλοκαίρι, αυτή είναι σίγουρα τα αμπελόφυλλα παρέα με γεμιστά λουλούδια κολοκυθιού! Είναι ένα πιάτο γεμάτο φρεσκάδα, αρώματα και γεύση, που θα λατρέψετε τόσο εσείς όσο και οι αγαπημένοι σας.
Υλικά
• 30 αμπελόφυλλα & 30 λουλουδάκια κολοκυθοανθούς
• ½ + ½ κούπα ελαιόλαδο
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (όχι τα φύλλα)
• 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
• 1 ντομάτα τριμμένη
• 2 κούπες ρύζι τύπου Καρολίνα
• 6-7 κλαδάκια άνηθος ψιλοκομμένος
• 3 κλαδάκια φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• Ζωμός λαχανικών ή νερό
• Αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Σε μισή κούπα καυτό λάδι σοτάρουμε των δυο λογιών κρεμμύδια. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα τον άνηθο, το δυόσμο, το χυμό ενός λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά. Χωρίζουμε την γέμιση σε 2 μπολ
Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα σε νερό που βράζει.
Μερικά (4-5) από τα φύλλα, τα στρώνουμε στη βάση της κατσαρόλας.
Παίρνω το πρώτο μπολάκι Βάζουμε λίγη γέμιση στην άκρη του φύλλου. Τυλίγουμε το κάθε φύλλο διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα.
Τα αραδιάζουμε κυκλικά σε φαρδιά κατσαρόλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, το υπόλοιπο λεμόνι και το ζωμό, μέχρι να σκεπαστούν. Βάζουμε επάνω ένα βαρύ πιάτο και τα σιγοβράζουμε για περίπου 35 λεπτά.
Για τους κολοκυθοανθούς
Γεμίζω κάθε ανθό απαλά με την γέμιση από το δευτερο μπολάκι και κλείνω το πέταλα
Ο φούρνος να ζεσταίνεται στο 180. Λαδώνω καλά ένα απλωτό σκεύος (κεραμικό, πυρέξ ή ταψί). Αραδιάζω τους γεμισμένους ανθούς προσέχοντας να μην ακουμπά ο ένας με τον άλλον γιατί τα άνθη κολλάνε πολύ εύκολα.
Προσθέτω τόσο νερό μέχρι να καλύπτονται κατά τα ¾ στο ύψος τους. Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω 15 λεπτά σκεπασμένα και άλλα 5-7 λεπτά ακάλυπτα. Άντε και ανάβω στο τέλος λιγάκι το γκριλ, ίσα που να αρχίσουν να ξεροψήνονται.
Tips για τα Τέλεια Αμπελόφυλλα και Γεμιστά Λουλούδια Κολοκυθιού
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα αμπελόφυλλα και τα γεμιστά λουλούδια κολοκυθιού σας ακόμα πιο νόστιμα. Όταν ζεματίζετε τα αμπελόφυλλα, προσέξτε να μην τα παραβράσετε για να μη γίνουν πολτός. Μπορείτε να προσθέσετε λίγους ψιλοκομμένους ξερούς καρπούς, όπως κουκουνάρι, στη γέμιση για έξτρα γεύση και υφή. Για να είναι πιο ζουμερά τα γεμιστά, φροντίστε να έχουν αρκετό ζωμό ή νερό κατά το μαγείρεμα, αλλά όχι τόσο που να τα πνίξετε.
Καλή Απόλαυση
Τα σερβίρουμε με τζατζίκι ή στραγγιστό γιαούρτι.









