Το Αμυγδαλωτά Μυκόνου είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτά τα παραδοσιακά, στενόμακρα γλυκά με το έντονο άρωμα αμυγδάλου και ανθόνερου, είναι το απόλυτο κέρασμα. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση, από γάμους μέχρι καθημερινές απολαύσεις. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.


Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη:

  • Αμυγδαλόψιχα (ασπρισμένη): 1 κιλό
  • Ζάχαρη (χοντρή): 1/2 κιλό (500 γρ.)
  • Αυγά (ολόκληρα): 2
  • Κρόκοι αυγών: 3

Για το φινίρισμα:

  • Ανθόνερο αδιάλυτο (για τη ζύμη)
  • Ανθόνερο (νερωμένο)
  • Ζάχαρη άχνη

Για την επικάλυψη:

  • Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ξεκινάω τη συνταγή αλέθοντας την αμυγδαλόψιχα. **Προσοχή**: πρέπει να γίνει λίγο αδρή (σαν τραχανάς) και όχι αλοιφή.

Σε μια λεκάνη ρίχνω τα 2 ολόκληρα αυγά, τους 3 κρόκους, την αλεσμένη αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη και λίγες σταγόνες αδιάλυτο ανθόνερο.

Ζυμώνω αρκετά το μείγμα μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά και να πάρουμε μια **σφιχτή ζύμη**.

Πλάθω τη ζύμη σε σχήμα μεγεθυσμένου αμυγδάλου (στενόμακρα). Αυτό είναι το χαρακτηριστικό των **Αμυγδαλωτά Μυκόνου**.

Απλώνω λαδόχαρτο σε ένα ταψί και τοποθετώ τα αμυγδαλωτά σε απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνω στους **200°C** για περίπου **15-20 λεπτά** μέχρι να ροδίσουν. **Προσοχή**: δεν πρέπει να σκληρύνουν.

Αφού ψηθούν, τα βγάζω από τον φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν εντελώς για να ξεκολλήσουν χωρίς να σπάσουν.

Κατόπιν, τα βουτάω σε **νερωμένο ανθόνερο** και τα πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη.

Τα τοποθετώ σε σχάρες, ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας και από κάτω, για να στεγνώσουν ομοιόμορφα.

Την επόμενη μέρα τα πασπαλίζω πάλι με άχνη ζάχαρη και αν θέλω τα τυλίγω σε διαφανή ζελατίνα για καλύτερη διατήρηση.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνος Προετοιμασίας και Αναμονής

Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 45 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 12 ώρες (για το στέγνωμα).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να βγει το **Αμυγδαλωτά Μυκόνου** αφράτο και όχι σκληρό, μην αλέσετε υπερβολικά την αμυγδαλόψιχα. Η αδρή υφή είναι το μυστικό. Δείτε κι άλλες παραδοσιακές συνταγές από τα νησιά.

Αντί για ανθόνερο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ροδόνερο ή συνδυασμό και των δύο για ένα πιο πολύπλοκο άρωμα. Δοκιμάστε να φτιάξετε και σιροπιαστά με αμύγδαλο!

Για να διατηρήσουν το σχήμα τους, ψήστε τα αμυγδαλωτά σε δυνατό φούρνο για λίγη ώρα. Η ζάχαρη άχνη πρέπει να είναι άφθονη για το σωστό φινίρισμα. Δείτε ιδέες για γλυκά με ξηρούς καρπούς.


ΠΗΓΗ: Ελληνικό Πρωινό