Θα κάνουμε ρολάκια με χοιρινό κιμά, γεμιστά με αυγό και τυρί, και θα τα ψήσουμε παρέα με πατατούλες στο φούρνο. Είναι τόσο νόστιμο και χορταστικό! Πάμε να δούμε πώς το φτιάχνω εγώ!

Υλικά

για τα ρολάκια:

2 κιλά χοιρινό κιμά (εγώ βάζω χοιρινό, αν βάλετε βοδινό θέλει λίγο παραπάνω ντομάτα)
3 κρεμμύδια τριμμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (ή τριμμένη)
Λίγο ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ντομάτα ώριμη και σφιχτή, τριμμένη (αν βάλετε βοδινό κιμά, βάλτε 2 ντομάτες)
2-3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και καλά στημένο, ή 1 φλιτζάνι φρυγανιά
Αλάτι, πιπέρι, κανέλα (λίγη), γλυκιά πάπρικα (όσο σας αρέσει)
5-6 βρασμένα αυγά (για τη γέμιση)
Τυρί σε λεπτές λωρίδες ή τριμμένο (ό,τι τυρί λιώνει ωραία, π.χ. γκούντα, ένταμ)
Πάννα (σκέπη), καλά πλυμένη (προαιρετικά, για να τυλίξουμε τα ρολά)

για τις πατάτες:

8-10 πατάτες
Αλάτι, πιπέρι, κανέλα (λίγη), ρίγανη
Λίγη μουστάρδα (προαιρετικά, δίνει ωραία γεύση)
Λίγο ελαιόλαδο
Μισό φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση:

Για τον κιμά: Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω τον κιμά και ζ υμώνω όλα τα υλικά πολύ καλά με τα χέρια μου, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχω ένα αφράτο μείγμα.
Για τα ρολάκια: Παίρνω μια ποσότητα κιμά (περίπου όσο ένα μεγάλο μπιφτέκι) και την απλώνω στην παλάμη μου. Βάζω στη μέση ένα βρασμένο αυγό (ολόκληρο ή κομμένο στη μέση αν είναι πολύ μεγάλο) και μερικές λωρίδες τυρί ή τριμμένο τυρί. Κλείνω προσεκτικά τον κιμά γύρω από το αυγό και το τυρί, πλάθοντας το σε ρολό. Αν χρησιμοποιήσω πάννα: Απλώνω ένα κομμάτι πάννας και τυλίγω μέσα το ρολό του κιμά. Αυτό βοηθάει να μείνει ζουμερό και να μην ανοίξει. Εναλλακτικά, για ένα μεγάλο ρολό: Μπορώ να κάνω ένα μεγάλο ρολό από όλο τον κιμά, να το γεμίσω στη μέση με τα αυγά και το τυρί, και να το τυλίξω σε λαδόκολλα για να του δώσω σχήμα, πιέζοντάς το καλά.

Για τις πατάτες: Καθαρίζω τις πατάτες τις βάζω σε ένα μπολ και προσθέτω αλάτι, πιπέρι, κανέλα, ρίγανη, τη μουστάρδα (αν βάλω) και λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύω καλά να πάνε τα υλικά παντού.

Σε ένα μεγάλο ταψί, βάζω τα ρολάκια κιμά (ή το ένα μεγάλο ρολό) και γύρω-γύρω τις πατάτες. Ρίχνω μισό φλιτζάνι νερό στο ταψί.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο, αλλά συνήθως θέλει περίπου 1 ώρα με 1 ώρα και ένα τέταρτο, μέχρι να ροδίσουν καλά τα ρολά και να μαλακώσουν οι πατάτες.
Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζω από το φούρνο και το σερβίρω ζεστό. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

H συνταγή είναι της κας Despo Ermogenous