Τα Τυροπιτάκια με μαγιά είναι μία τέλεια ιδέα για κολατσιό στο σχολείο, στην εκδρομή, ή για ένα γρήγορο σνακ! Είναι αφράτα, νόστιμα και πανεύκολα στην παρασκευή. Τα παιδιά θα τα ζητούν καθημερινά και η απαλή τους ζύμη τα κάνει ακαταμάχητα. Δοκιμάστε τα!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για τη Μαγιά (Προζύμι):

  • 2 ποτήρια – Γάλα (χλιαρό)
  • 2 κουτ. γλυκού – Ζάχαρη
  • 1 κύβος – Μαγιά (νωπή)
  • 2 φλιτζανάκια καφέ – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

Για τη Ζύμη:

  • 1 – Αυγό
  • 1 κουτ. γλυκού – Ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού – Αλάτι
  • 3 φλιτζανάκια καφέ – Σπορέλαιο
  • ~450 γραμμάρια – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

Για τη Γέμιση & το Άλειμμα:

  • Κατά βούληση – Φέτα (της αρεσκείας σας)
  • 1 – Κρόκος αυγού
  • 1 κουτ. σούπας – Νερό
  • 1 κουτ. γλυκού – Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Προζυμιού:

Σε ένα μπολ , ανακατεύουμε τα υλικά για τη μαγιά : το χλιαρό γάλα , τα 2 κουταλάκια ζάχαρη , τον κύβο νωπής μαγιάς και τα 2 φλιτζανάκια αλεύρι .

Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 15 λεπτά σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί το μείγμα και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Β. Ζύμη & Φούσκωμα:

Στη συνέχεια , προσθέτουμε στο προζύμι το αυγό , το 1 κουταλάκι ζάχαρη , το αλάτι και το σπορέλαιο . Ανακατεύουμε ελαφρά.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι (περίπου 450 γρ.) μέχρι να γίνει μία αφράτη και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος , μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Γ. Πλάσιμο & Ψήσιμο:

Ανοίγουμε τα κομμάτια ζύμης σε μικρά φυλλαράκια ή κύκλους. Βάζουμε μία κουταλιά τριμμένη φέτα (γέμιση) σε κάθε φυλλαράκι.

Κλείνουμε το ζυμαράκι σε ό,τι σχήμα θέλουμε (π.χ. μισοφέγγαρο ή τρίγωνο) και πιέζουμε να κολλήσουν καλά οι άκρες για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.

Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα . Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C .

Αραιώνουμε τον κρόκο με 1 κουταλιά νερό και 1 κουταλάκι ελαιόλαδο . Αλείφουμε προσεκτικά τα τυροπιτάκια με τον κρόκο.

Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 15 λεπτά περίπου , μέχρι να ροδίσουν καλά .


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Φουσκώματος: 45 – 55 λεπτά (Συνολικά)

Χρόνος Ψησίματος: 15 λεπτά (στους 180°C)


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Αφράτα και Χρυσαφένια Τυροπιτάκια

Ζύμη: Το μυστικό για αφράτη ζύμη είναι το χλιαρό γάλα στο προζύμι και η επαρκής ξεκούραση της ζύμης. Βεβαιωθείτε ότι το μέρος όπου αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει είναι ζεστό (π.χ., μέσα σε ελαφρώς ζεστό φούρνο).

Γέμιση: Μπορείτε να προσθέσετε στη φέτα και λίγο αυγό ή κρέμα γάλακτος για να γίνει η γέμιση πιο κρεμώδης . Επίσης, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο πιπέρι ή δυόσμο για επιπλέον άρωμα.

Άλειμμα: Το ελαιόλαδο στον κρόκο αυγού δίνει επιπλέον λάμψη και χρυσαφένιο χρώμα στα τυροπιτάκια. Μπορείτε να πασπαλίσετε με σουσάμι ή μαυροκούκι πριν το ψήσιμο.

Διατήρηση: Τα τυροπιτάκια διατηρούνται αφράτα για πολλές μέρες σε αεροστεγές δοχείο. Μπορείτε επίσης να τα καταψύξετε άψητα, αφού τα πλάσετε, και να τα ψήσετε όταν τα χρειαστείτε.

 


 

Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Τυροπιτάκια με Γιαούρτι

Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Αλμυρή Μπουγάτσα με Τυρί Κρέμα


Ευχαριστούμε για την συνταγή την  Δήμητρα Μάκης