Οι γίγαντες στον φούρνο αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά μας φαγητά που συνδυάζει την πλούσια γεύση των μεγάλων φασολιών με αρωματικά λαχανικά και μπαχαρικά. Επιπλέον, αυτή η κλασική συνταγή προσφέρει μια θρεπτική και χορταστική επιλογή για όλη την οικογένεια. Παράλληλα, το ψήσιμο στον φούρνο δίνει στους γίγαντες μια ιδιαίτερη υφή και επιτρέπει στα αρώματα να αναδυθούν πλήρως.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Γίγαντες στο φούρνο με λαχανικά

Ένα ταψί με λαχταριστούς γίγαντες στο φούρνο με λαχανικά, έτοιμο για σερβίρισμα

Μάθε πώς να φτιάχνεις τους πιο νόστιμους γίγαντες στο φούρνο με λαχανικά, μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή που αγαπάμε όλοι. Αυτό το φαγητό είναι πεντανόστιμο και υγιεινό, καθώς συνδυάζει την πλούσια γεύση της σάλτσας ντομάτας με τη ζουμερή υφή των φασολιών. Ακολούθησε τα βήματα για να φτιάξεις ένα πιάτο που θα λατρέψεις!

Prep Time 20 minutes
Cook Time 2 hours 30 minutes
Total Time 2 hours 50 minutes

Ingredients

  • 500 γρ. γίγαντες (φασόλια)
  • 3 κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα σε φέτες
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 2-3 καρότα (1 τριμμένο, τα άλλα σε ροδέλες)
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • Μισό ποτηράκι κρασί λευκό
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κλωναράκια ρίγανη ξερή
  • 3 ντομάτες τριμμένες
  • 2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • 1 καυτερή πιπεριά ολόκληρη
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Instructions

Αρχικά, μουλιάζω τους γίγαντες σε αλατισμένο νερό από το προηγούμενο βράδυ ώστε να μαλακώσουν καλά. Την επόμενη μέρα το πρωί, τους ξεπλένω προσεκτικά με τρεχούμενο νερό για να φύγει το αλάτι.

Στη συνέχεια, βάζω τους γίγαντες σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και τους σιγοβράζω για μιάμιση ώρα μέχρι να μαλακώσουν επαρκώς. Ταυτόχρονα, ετοιμάζω τον σάλτσα σε μια άλλη κατσαρόλα.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνω καλό ελαιόλαδο και τσιγαρίζω τα κρεμμύδια μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Έπειτα, προσθέτω τα καρότα (το τριμμένο και αυτά σε ροδέλες), τις πιπεριές Φλωρίνης, το σκόρδο και τα δαφνόφυλλα.

Όταν τα λαχανικά πάρουν χρώμα, ρίχνω το κρασί και αφήνω το αλκοόλ να εξατμιστεί τελείως. Ακολούθως, προσθέτω τον πελτέ ντομάτας, τη ρίγανη και ανακατεύω καλά όλα τα υλικά. Μετά, ρίχνω τις τριμμένες ντομάτες και πιπερώνω κατά βούληση.

Συμπληρώνω με ζωμό από τα φασόλια που βράζουν, ανακατεύω και προσθέτω τους γίγαντες με τρυπητή κουτάλα. Στο τέλος, μεταφέρω όλο το μείγμα σε ένα ευρύχωρο ταψί φούρνου.

Η Συνταγή είναι της κας Ελίνας Σκλάβου

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Χρήσιμα Tips

  • Το μούλιασμα των γιγάντων είναι απαραίτητο για να μαλακώσουν σωστά
  • Η ζάχαρη βοηθάει τα κρεμμύδια να καραμελώσουν και να πάρουν καλύτερη γεύση
  • Η προσθήκη ζωμού κατά το ψήσιμο εμποδίζει το φαγητό να στεγνώσει
  • Αφήστε το φαγητό να ξεκουραστεί λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε