Το γαλακτομπούρεκο από μοναχές είναι το γλυκό που συνδυάζει την παράδοση και την απλότητα με την τέλεια γεύση. Η κρέμα του είναι αφράτη σαν σύννεφο και το φύλλο τραγανό, ενώ το άρωμα του βουτύρου και του λεμονιού σε ταξιδεύει. Εγώ το φτιάχνω σε ειδικές περιστάσεις και πάντα είναι το πρώτο που εξαφανίζεται από το τραπέζι.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Γαλακτομπούρεκο

Σήμερα θα σας δείξω μια συνταγή για γαλακτομπούρεκο από μοναχές, που είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό γλυκό. Είναι η αυθεντική συνταγή από την Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού στον Μαψό Κορινθίας, φτιαγμένη με παραδοσιακά υλικά, όπως τα χρησιμοποιούν εκεί οι μοναχές. Εγώ τη δοκίμασα και πραγματικά έμεινα άφωνη από τη γεύση.
Prep Time
10 minutes
Cook Time
1 hour 30 minutes
Total Time
1 hour 40 minutes
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο γλυκό, θα χρειαστούμε:
Για την κρέμα
- 2 lt Γάλα αγελαδινό
- 15 κ.σ. Ζάχαρη
- 200 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κ.σ. Βούτυρο αγελαδινό
- 10 Αυγά
- Ξύσμα λεμονιού
Για το σιρόπι
- 2 φλ. Ζάχαρη
- 1+1/4 φλ. Νερό
- 1 Ξύλο κανέλας
- Φλούδες λεμονιού
Για το φύλλο
- 1 πακέτο Φύλλο κρούστας
- 30 γρ. Βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
Instructions
- Ετοιμάζω το γαλακτομπούρεκο ζεσταίνοντας σε ένα κατσαρολάκι το γάλα μαζί με τη ζάχαρη. Μόλις ζεσταθεί, χωρίς να βράσει, ρίχνω το σιμιγδάλι. Προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να πάρει βράση και να αρχίσει να σφίγγει η κρέμα μου.
- Σε δύο μπολάκια, χωρίζω τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Στο μπολάκι με τους κρόκους, ρίχνω ζάχαρη και χτυπάω μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν. Χτυπάω τα ασπράδια με μίξερ χειρός για να γίνουν μαρέγκα. Ενσωματώνω σιγά-σιγά το μείγμα των κρόκων με τη ζάχαρη στην κρέμα μου. Όταν η κρέμα έχει φτάσει σε θερμοκρασία που μπορώ να βάλω το δάχτυλό μου, ρίχνω τη μαρέγκα και ανακατεύω πολύ προσεκτικά και απαλά για να μείνει η κρέμα αφράτη. Τέλος, ρίχνω λίγο ξύσμα από λεμόνι.
- Για το σιρόπι, ρίχνω το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τις φλούδες λεμονιού σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζω μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Το αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει, αλλά όχι εντελώς. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180℃.
- Για τη συναρμολόγηση του γαλακτομπούρεκο , αλείφω ένα τετράγωνο ταψί με λιωμένο βούτυρο και απλώνω το πρώτο φύλλο. Αλείφω με βούτυρο και επαναλαμβάνω μέχρι να φτάσω στα μισά φύλλα του πακέτου. Απλώνω με προσοχή την κρέμα και την ισιώνω με μια σπάτουλα. Συνεχίζω απλώνοντας τα υπόλοιπα φύλλα με την ίδια διαδικασία. Διπλώνω προς τα μέσα τα κομμάτια που περισσεύουν και χαράζω το γλυκό σε κομμάτια. Ψήνω το γαλακτομπούρεκο για περίπου 1 ώρα. Αφού το βγάλω από τον φούρνο και το αφήσω για περίπου 5 λεπτά, το περιχύνω με το σιρόπι. Το γαλακτομπούρεκο μου είναι έτοιμο!
Η Συνταγή είναι από την κα Magda Diamantogloy
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το γαλακτομπούρεκο σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Κρέμα: Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές όταν ενσωματώνετε τη μαρέγκα στην κρέμα, ώστε να παραμείνει αφράτη. Επίσης, η κρέμα δεν πρέπει να είναι πολύ καυτή, γι' αυτό και το tip με το δάχτυλο είναι πολύ πρακτικό.
- Βούτυρο: Οι μοναχές χρησιμοποιούν βούτυρο από τη δική τους αγελαδοτροφική μονάδα. Αν μπορείτε να βρείτε ποιοτικό αγελαδινό βούτυρο, το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό.
- Σιρόπι: Το σιρόπι πρέπει να έχει κρυώσει ελαφρώς, ενώ το γλυκό να είναι ζεστό όταν το περιχύνετε. Αυτή η διαφορά θερμοκρασίας είναι το μυστικό για να απορροφηθεί σωστά το σιρόπι και να μην μαλακώσει το φύλλο.
- Ψήσιμο: Μη βιαστείτε με το ψήσιμο. Το γλυκό χρειάζεται τον χρόνο του για να γίνει χρυσαφένιο και τραγανό.