Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Ψάχνετε για ένα πιάτο που να μυρίζει Ελλάδα και καλοκαίρι, και να είναι ταυτόχρονα χορταστικό και υγιεινό; Οι Γεμιστές Ντομάτες και Πιπεριές είναι η τέλεια επιλογή! Με το ρύζι να απορροφά όλους τους χυμούς των λαχανικών και των μυρωδικών, και τις πατάτες να γίνονται λουκούμι στο ταψί, είναι ένα φαγητό που αγαπάμε όλοι. Εγώ το φτιάχνω πολύ συχνά, ειδικά τώρα που είναι η εποχή τους, και πάντα γίνεται ανάρπαστο!
Γεμιστές Ντομάτες και Πιπεριές Φλωρίνης
Οι Γεμιστές Ντομάτες και Πιπεριές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η νοστιμιά τους κρύβεται στην απλότητα των αγνών υλικών και στον τρόπο που ψήνονται στον φούρνο, βγάζοντας όλα τα αρώματά τους. Είναι ένα φαγητό που με ταξιδεύει πίσω στην κουζίνα της γιαγιάς και το απολαμβάνω κάθε φορά! Σερβίρεται ιδανικά ζεστό, συνοδευόμενο από λίγη φέτα.
Ingredients
Για να φτιάξουμε αυτές τις λαχταριστές Γεμιστές Ντομάτες και Πιπεριές θα χρειαστούμε:
- 5-6 Μέτριες ντομάτες
- 4-6 τεμ. Πιπεριές (πράσινες ή Φλωρίνης)
- 1/2 φλιτζάνι Ρύζι Καρολίνα ή Γλασέ (ειδικό για γεμιστά)
- 2 τεμ. Μεγάλα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 2-3 Σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1/2 ματσάκι Μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 1/4 ματσάκι Δυόσμο (ψιλοκομμένο)
- 1/2 φλιτζάνι Ελαιόλαδο (για τη γέμιση)
- Επιπλέον Ελαιόλαδο (για το ταψί και το ράντισμα)
- Αλάτι (κατά βούληση)
- Πιπέρι (κατά βούληση)
Instructions
- Ξεκινάμε πλένοντας καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές. Κόβουμε το πάνω μέρος από τις ντομάτες (το "καπάκι") και αφαιρούμε προσεκτικά την ψίχα τους με ένα κουτάλι, την οποία ψιλοκόβουμε και κρατάμε. Από τις πιπεριές, αφαιρούμε το κοτσάνι και τους σπόρους.
- Για τη γέμιση, σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε την ψιλοκομμένη ψίχα ντομάτας με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά, ώστε να ομογενοποιηθούν.
- Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές με το μείγμα του ρυζιού, προσέχοντας να μην τις παραγεμίσουμε, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει στο ψήσιμο. Τοποθετούμε τα γεμιστά σε ένα ταψί. Αν θέλουμε, προσθέτουμε στο ταψί και τις πατάτες κομμένες σε κομμάτια, αλατοπιπερωμένες και λαδωμένες, ανάμεσα στα γεμιστά.
- Περιχύνουμε τα γεμιστά με λίγο ακόμα ελαιόλαδο (περίπου 1/4 φλιτζανιού) και προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό στον πάτο του ταψιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις) ή 170°C (αέρα). Αρχικά, σκεπάζουμε το ταψί (π.χ., με αλουμινόχαρτο) για περίπου 45-60 λεπτά, για να μαλακώσουν καλά τα υλικά και να ψηθεί το ρύζι. Στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-45 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν όμορφα και να πάρουν χρώμα. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν οι ντομάτες και οι πιπεριές έχουν μαλακώσει, το ρύζι έχει ψηθεί και έχει απορροφήσει τα υγρά, και η επιφάνεια έχει ροδίσει. Σερβίρεται ζεστό, ιδανικά με λίγη φέτα.
Η Φωτό είναο του κου Nikos Kolovos
Notes
Tips για τις Τέλειες Γεμιστές Ντομάτες και Πιπεριές
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν οι Γεμιστές Ντομάτες και Πιπεριές σας απίστευτες! Για ακόμα πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση 1-2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό. Μην ξεχνάτε να βάλετε τα "καπάκια" των ντοματών πίσω πριν το ψήσιμο, όχι μόνο για εμφάνιση, αλλά και γιατί βοηθούν να κρατηθούν οι χυμοί μέσα. Αν θέλετε να κάνετε τα γεμιστά πιο εύκολα στην πέψη, μπορείτε να σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο πριν τα προσθέσετε στη γέμιση. Τέλος, για να γίνουν οι πατάτες πιο νόστιμες, εκτός από αλάτι και πιπέρι, προσθέστε και λίγη ρίγανη και μία πρέζα πάπρικα.