Γιαουρτλού Κεμπάπ είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτό το πιάτο είναι ένα πραγματικό ταξίδι στη γεύση, συνδυάζοντας το ζουμερό κεμπάπ, την πικάντικη σάλτσα ντομάτας και τη δροσιά του γιαουρτιού. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα πιάτο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τα κεμπάπ:
- Κιμάς μοσχαρίσιος: 250 γρ.
- Κιμάς χοιρινός: 250 γρ.
- Κιμάς αρνίσιος: 250 γρ.
- Κρεμμύδι (περασμένο στον τρίφτη): 1
- Ψωμί (μουλιασμένο σε νερό): 1 κούπα
- Αυγά: 2
- Σκόρδο (ψιλοκομμένο): 2 σκελίδες
- Μαϊντανός, Αλάτι, Πιπέρι, Ρίγανη: ανάλογα με τη γεύση
- Μπαχάρι, Κύμινο, Πάπρικα, Γαρύφαλλο: 1 πρέζα από το καθένα
- Λευκό κρασί (για σβήσιμο): 1 σφηνάκι
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- Ντομάτες (περασμένες στον τρίφτη): 4
- Τοματοπολτός: 1 κ.γ.
- Βασιλικός, Μαϊντανός, Κανέλλα, Γαρύφαλλο, Αλάτι, Πιπέρι
- Κρεμμύδι: 1
- Βούτυρο: 1 κ.σ.
Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
- Γιαούρτι στραγγιστό
- Αγγούρι: 1
- Ελαιόλαδο, Αλάτι, Πιπέρι: λίγο
Για το σερβίρισμα:
- Πίτες για σουβλάκια
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τα κεμπάπ. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεμπάπ (κιμάδες, κρεμμύδι, ψωμί, αυγά, σκόρδο, μαϊντανό και μπαχαρικά). Ζυμώνουμε πολύ καλά και τα πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα.
Με πινέλο περνάμε την γκριλιέρα με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε τα κεμπάπ περίπου **7-8 λεπτά** μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα ντομάτας (τριμμένες ντομάτες, τοματοπολτό, βασιλικό, μαϊντανό, κανέλα, γαρύφαλλο, αλάτι, πιπέρι) και αφήνουμε να βράσει μέχρι να πήξει.
Σε μπολ βάζουμε το γιαούρτι, προσθέτουμε το αγγούρι που το έχουμε τρίψει στον τρίφτη, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Έτοιμη η σάλτσα γιαουρτιού για το Γιαουρτλού Κεμπάπ.
Αλείφουμε τις πίτες για σουβλάκια με λίγο ελαιόλαδο και τις βάζουμε στο τηγάνι να μαλακώσουν.
Σερβίρουμε βάζοντας 1 πίτα, προσθέτουμε σάλτσα ντομάτας, 2 κεμπάπ και από πάνω σάλτσα γιαουρτιού και επί πλέον σάλτσα ντομάτας. Απολαύστε το αυθεντικό Γιαουρτλού Κεμπάπ.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 55 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: –
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να γίνει ο κιμάς πιο αφράτος, φροντίστε να τον ζυμώσετε για αρκετή ώρα, ώστε να ενεργοποιηθεί η πρωτεΐνη. Δείτε κι άλλες συνταγές με κιμά.
Για να δώσετε στο Γιαουρτλού Κεμπάπ έντονο άρωμα, προσθέστε μια πρέζα σουμάκ στον κιμά. Δοκιμάστε επίσης συνταγές με κοτόπουλο αν αποφεύγετε το κόκκινο κρέας.
Αντί να ψήσετε τα κεμπάπ στη σχάρα, μπορείτε να τα ψήσετε στο φούρνο στους 200°C για περίπου 15-20 λεπτά. Για πιο πλούσια σάλτσα γιαουρτιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κουταλιά τυρί κρέμα μαζί με το στραγγιστό γιαούρτι.
Σχετικές Συνταγές
Φαλάφελ: Η συνταγή της Μέσης Ανατολής
Μουσακάς: Παραδοσιακή Ελληνική Συνταγή
Τυρόπιτα Στριφτή με χωριάτικο φύλλο










