Γιουβαρλάκια Λεμονάτα είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η συνταγή αυτή είναι κλασική ελληνική, θρεπτική και ιδανική για τις κρύες μέρες. Τα Γιουβαρλάκια Λεμονάτα της Ελένης, όπως παρουσιάζονται παρακάτω, είναι αφράτα, μαγειρεμένα σε πλούσιο ζωμό και δένουν με μια υπέροχη, ελαφριά λεμονάτη σάλτσα. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα φαγητό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τα γιουβαρλάκια:
- 1/2 κιλό Κιμάς μοσχαρίσιος
- 1/2 φλ. Ρύζι γλασέ
- 1 Κρεμμύδι τριμμένο
- 2 – 3 κ.σ. Άνηθος ψιλοκομμένος
- 2 – 3 κ.σ. Μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 τριμμένο Καρότο (για τον κιμά)
- Αλάτι, Πιπέρι, Πάπρικα
- 2 κ.σ. Ελαιόλαδο (για τον κιμά)
Για τον ζωμό και τη σάλτσα:
- 5-6 Καρότα (για τον ζωμό, κομμένα σε ροδέλες)
- 2 Κύβοι βοδινού
- 1 κ.σ. Κορν φλάουρ (ή αλεύρι)
- 1 Στυμμένο λεμόνι (χυμός)
- Ελαιόλαδο (για την κατσαρόλα)
- Κουρκουμάς (προαιρετικά, για χρώμα)
Επιπλέον Υλικά:
- Νερό (για την κατσαρόλα)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάμε με τον ζωμό. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό, λίγο πάνω από τη μέση, ρίχνουμε λάδι, κουρκουμά (αν χρησιμοποιήσουμε) και τους κύβους βοδινού. Το βάζουμε να βράσει για 15 λεπτά.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, την πάπρικα, αλατοπίπερο, το τριμμένο κρεμμύδι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, 2 κ.σ. λάδι και 1 τριμμένο καρότο. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί καλά.
Πλάθουμε μπαλίτσες σαν μεγαλούτσικα κεφτεδάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για λίγο, για να σφίξουν.
Όταν περάσει το τέταρτο (από τον ζωμό), ρίχνουμε τα “κεφτεδάκια” (γιουβαρλάκια) στον βραστό ζωμό. Σε τρία λεπτά χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό.
Κόβουμε τα υπόλοιπα καρότα σε ροδέλες και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα. Βράζουμε για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μείνει με το ζουμάκι η σούπα και να έχουν μαλακώσει τα Γιουβαρλάκια Λεμονάτα.
Όταν δούμε ότι έγινε, βάζουμε σε ένα ποτήρι ζουμί από την κατσαρόλα, ρίχνουμε το κορν φλάουρ και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά να λιώσει το αλεύρι. Αυτή είναι η λεμονάτη σάλτσα.
Ρίχνουμε το μείγμα λεμονιού στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μία – δυο βράσεις (για 3-4 λεπτά) και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 45-50 λεπτά (Ζωμός + Βράσιμο)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 65-70 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: Χρόνος για να σφίξουν τα γιουβαρλάκια στο ψυγείο.
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Αντί για κορν φλάουρ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παραδοσιακή μέθοδο του αυγολέμονου, χτυπώντας 2 αυγά με τον χυμό λεμονιού και προσθέτοντας ζουμί από την κατσαρόλα σταδιακά. Δείτε πώς να φτιάξετε το τέλειο αυγολέμονο.
Για να γίνουν τα Γιουβαρλάκια Λεμονάτα πιο αφράτα, χρησιμοποιήστε κιμά από μοσχάρι και χοιρινό σε αναλογία 1:1. Δοκιμάστε να προσθέσετε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο στη σούπα για έξτρα γεύση. Δες και άλλες συνταγές με κιμά.
Προσοχή στο βράσιμο: μόλις ρίξετε τα γιουβαρλάκια, μην τα ανακατέψετε έντονα για να μη διαλυθούν. Κουνήστε την κατσαρόλα από τα χερούλια.










