Αχ, τι μου θύμισες τώρα! Αυτά τα κρουασανάκια είναι λιχουδιά! Και με σπιτικό τρόπο, όπως τα έφτιαχνε η γιαγιά μου. Μου άνοιξε η όρεξη! Πάμε να τα φτιάξουμε παρέα, είναι πιο εύκολα απ’ όσο φαντάζεσαι.

Σπιτικά κρουασανάκια (σαν της γιαγιάς)

Υλικά:

150 ml γιαούρτι (αν δεν έχεις, μπορείς και ξινόγαλα ή κεφίρ)
200 γρ. βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
Μια πρέζα αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 φακελάκι βανίλια
(προαιρετικά) 1 αυγό
Περίπου 500 γρ. αλεύρι (θα δεις πόσο θα πάρει για να γίνει ωραία ζύμη)
Για τη γέμιση ό,τι σου αρέσει: μαρμελάδα, γλυκό κουταλιού, σοκολάτα… εγώ θα βάλω μαρμελάδα βύσσινο!
Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, βάζω το γιαούρτι. Ρίχνω μέσα τη σόδα για να “αφρίσει”.
Προσθέτω το λιωμένο βουτυρο , το αλάτι, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Αν βάλω και αυγό, το ρίχνω κι αυτό τώρα. Ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι.
Άρχίζω να ρίχνω λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύω. Στην αρχή με το κουτάλι και μετά με τα χέρια, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο ή λιγότερο αλεύρι από τα 500 γρ., οπότε μην τα ρίξεις όλα μονομιάς.
Σκεπάζω τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνω να “ξεκουραστεί” για κανένα μισάωρο.

Παίρνω τη ζύμη και την χωρίζω σε δύο μέρη. Ανοίγω το κάθε μέρος σε ένα λεπτό στρογγυλό φύλλο.
Κόβω κάθε φύλλο σε τρίγωνα κομμάτια, σαν να κόβω μια πίτσα.
Στην πλατιά πλευρά κάθε τριγώνου βάζω λίγη γέμιση.
Τυλίγω κάθε τρίγωνο από την πλατιά πλευρά προς τη μυτερή, έτσι ώστε να σχηματιστούν τα ρογαλάκια.
Τα τοποθετώ σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.
Μόλις τα βγάλω από το φούρνο, τα αφήνω λίγο να κρυώσουν και μετά τα πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη.
Έτοιμα τα μυρωδάτα ρογαλάκια μας! Τέλεια για τον καφέ ή το τσάι.

Καλή απόλαυση!
ΠΗΓΗ: Оксана Полищук