Σήμερα, για όσους νηστεύουν, αλλά και για όσους απλά θέλουν ένα υπέροχο, ελαφρύ γλυκό, θα φτιάξουμε ένα λαχταριστό νηστίσιμο κανταΐφι με κρέμα και σαντιγί αμυγδάλου. Η γεύση του είναι τόσο πλούσια που δεν θα πιστεύετε ότι είναι νηστίσιμο!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για το Σιρόπι:
- 4 ποτήρια – Νερό
- 4 ποτήρια – Ζάχαρη
- 2 – Φλούδες λεμονιού
- 1 – Ξυλάκι κανέλας
- Λίγο – Χυμός λεμονιού
Για το Κανταΐφι:
- 500 γραμμάρια – Κανταΐφι
- 200 γραμμάρια – Φυτικό βούτυρο (λιωμένο)
- Λίγο – Καβουρντισμένο φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά)
Για τη Νηστίσιμη Κρέμα:
- 1 λίτρο – Νερό
- 6 κουτ. σούπας – Ζάχαρη
- 80 ml – Γάλα αμυγδάλου
- 1 συσκευασία – Άνθος αραβοσίτου (με γεύση βανίλιας)
- 50 γραμμάρια – Φυτικό βούτυρο
Για τη Σαντιγί Αμυγδάλου & Γαρνίρισμα:
- 1 συσκευασία (200 γρ.) – Σαντιγί στιγμής σε σκόνη
- Κατά οδηγίες – Γάλα αμυγδάλου
- Λίγο – Φιστίκι Αιγίνης (τριμμένο, για γαρνίρισμα)
Εκτέλεση
Α. Σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα , βάζουμε το νερό , τη ζάχαρη , τις φλούδες λεμονιού , το ξυλάκι κανέλας και το χυμό λεμονιού .
Από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει , βράζουμε για 2 λεπτά .
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς .
Β. Κανταΐφι:
Ξεμαλλιάζουμε καλά το κανταΐφι , αφαιρώντας τυχόν κόμπους.
Μεταφέρουμε το κανταΐφι σε ένα μικρότερο ταψάκι (περίπου 30×25 εκ.). Το τραβάμε καλά για να είναι αεράτο και ανάλαφρο .
Περιχύνουμε το κανταΐφι με το λιωμένο φυτικό βούτυρο ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για περίπου 35-40 λεπτά , μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα .
Αφήνουμε το κανταΐφι να κρυώσει για ένα πεντάλεπτο (να είναι χλιαρό). Σιροπιάζουμε το χλιαρό κανταΐφι με το κρύο σιρόπι . Το αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Γ. Κρέμα:
Σε 1 λίτρο νερό , ρίχνουμε 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και ανάβουμε το μάτι να ζεσταίνεται .
Σε ένα δεύτερο μπολ , διαλύουμε την συσκευασία άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλιας σε 80 ml γάλα αμυγδάλου .
Ρίχνουμε το διάλυμα στο νερό που έχει ζεσταθεί, ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα.
Αφήνουμε την κρέμα να πήξει , ανακατεύοντας συνεχώς .
Αφού δέσει η κρέμα, κλείνουμε το μάτι και ρίχνουμε μέσα το φυτικό βούτυρο . Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να μισοκρυώσει .
Δ. Σαντιγί Αμυγδάλου:
Σε ένα μπολ , ρίχνουμε τη σκόνη σαντιγί στιγμής και το γάλα αμυγδάλου (σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας).
Ανακατεύουμε λίγο στην αρχή να αφομοιωθεί η σκόνη με το γάλα.
Χτυπάμε στην πιο δυνατή σκάλα του μίξερ μέχρι να σφίξει η σαντιγί.
Ε. Συναρμολόγηση:
Αφρατεύουμε ελαφρά την κρέμα που έχει μισοκρυώσει .
Απλώνουμε μία στρώση καβουρντισμένο φιλέ αμυγδάλου (αν χρησιμοποιήσουμε) πάνω από το σιροπιασμένο κανταΐφι .
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από τα αμύγδαλα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει πολύ καλά .
Αφού κρυώσει η κρέμα, στρώνουμε από πάνω τη σαντιγί αμυγδάλου ομοιόμορφα.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης για χρώμα και γεύση.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα για να παγώσει καλά πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 35 – 40 λεπτά
Χρόνος Αναμονής (Ψύξη): Τουλάχιστον 1 ώρα
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Τέλειο Νηστίσιμο Εκμέκ
Σιρόπι: Για όλα τα σιροπιαστά, το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό χλιαρό (ή το ανάποδο). Αυτό εξασφαλίζει ότι το κανταΐφι θα παραμείνει τραγανό και δεν θα λασπώσει .
Κανταΐφι: Το καλό ξεμάλλιασμα και το τράβηγμα του κανταϊφιού στο ταψί είναι σημαντικό για να γίνει αφράτο και να απορροφήσει σωστά το σιρόπι.
Κρέμα: Η χρήση νερού αντί για γάλα στη βάση της κρέμας, σε συνδυασμό με το γάλα αμυγδάλου για το διάλυμα του άνθους αραβοσίτου, κάνει την κρέμα πλούσια αλλά και νηστίσιμη . Μην ξεχάσετε τη μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα .
Σαντιγί: Βεβαιωθείτε ότι το γάλα αμυγδάλου που θα χρησιμοποιήσετε για τη σαντιγί είναι πολύ κρύο για να σφίξει γρήγορα η σκόνη σαντιγί.
Ξηροί Καρποί: Το καβουρντισμένο φιλέ αμυγδάλου ανάμεσα στο κανταΐφι και την κρέμα προσθέτει μια ευχάριστη τραγανή υφή και πλούσιο άρωμα αμυγδάλου, ενισχύοντας τη νηστίσιμη γεύση.
Χρήσιμα Tips Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Σχετικές Συνταγές
Χαλβάς Σιμιγδαλένιος Νηστίσιμος







