Το ψωμί τσιαπάτα χωρίς ζύμωμα είναι η απόδειξη ότι δεν χρειάζεται κόπος για να έχεις ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Η ζύμη είναι εξαιρετικά μαλακιά και υγρή, κάτι που της χαρίζει την αέρινη υφή της. Είναι το ιδανικό ψωμί για να συνοδεύσει τα φαγητά σας, αλλά και για να φτιάξετε υπέροχα σάντουιτς.
Συστατικά
350 γρ. αλεύρι ψωμιού
280 g νερό
30 ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση
Αυτή η τεχνική παράγει αυθεντικό ψωμί τσιαπάτα που είναι μαλακό, και λαστιχωτό.
ΒΗΜΑ 1: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΥΜΗΣ
Ρίξτε το νερό σε ένα μπολ. Προσθέστε τη μαγιά, το αλάτι και το διαλύστε σε νερό. Στη
συνέχεια, προσθέστε το λάδι και το αλεύρι σε αυτό. Συνδυάστε τα όλα μαζί χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα.
Εάν διαθέτετε μιξερ βάσης , μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τη ζύμη.
Χρησιμοποιήστε το εξάρτημα γάντζου ζύμης και ζυμώστε τη ζύμη για 6-7 λεπτά μέχρι να
σχηματίσουν μια ζύμη.
Σε αυτήν τη συνταγή ψωμιού δεν έχω χρησιμοποιήσει μιξερ βάσης.
Αφού φτιάξουμε τη ζύμη, καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και φυλάξτε το σε ζεστό
περιβάλλον.
ΒΗΜΑ 2: ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΣΗ
Όπως και άλλες συνταγές ψωμιού, πρέπει να φουσκώσει η ζύμη.
Για να δώσουμε περισσότερη συνοχή στη ζύμη ζυμώνουμε συνήθως τη ζύμη. Αλλά επειδή
πρόκειται για ζύμη υψηλής ενυδάτωσης, είναι δύσκολο να ζυμώσουμε τη ζύμη με το χέρι.
Κάνουμε λοιπόν μία τεχνική που θα την μετατρέψει σε καλά δομημένη ζύμη.
Θα τεντώνουμε και θα διπλώνουμε τη ζύμη κάθε μισή ώρα.
ΠΩΣ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΊΤΕ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΛΩΔΗΣ.
Η ζύμη αυτή είναι μια εξαιρετικά υγρή (υψηλής ενυδάτωση) ζύμη. Για να σας δώσουμε μια
ιδέα, οι περισσότερες συνταγές ψωμιού έχουν περίπου 60% ενυδάτωση, ενώ αυτή η συνταγή είναι σχεδόν 80% ενυδάτωση. Εξαιτίας αυτού, η ζύμη δεν ζυμώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως oi αλλες ζύμες. Αντίθετα, επιτρέπεται να ζυμώνεται αργά με μια σειρά σύντομων
τεντωμάτων και διπλωμάτων.
Βάλτε λίγο νερό στα χέρια θα το κάνει πολύ πιο εύκολο να δουλέψετε με τη ζύμη.
Ποιος είναι ο σκοπός αυτού του τεντώματος και της αναδίπλωσης
εξυπηρετεί δύο βασικούς σκοπούς:
Στρώνει τη γλουτένη για να δημιουργήσει δομή στη ζύμη,
Ανακατανέμει τη θερμότητα μέσα στη ζύμη
Πώς να κάνετε το ζύμωμα τεντώματος και διπλώματος
Η ζύμη θα υποστεί ζύμωση για 2 ώρες, με 3 επαναλήψεις τεντώματος και διπλώματος
με διάστημα 30 λεπτών μία από τη άλλη. Για να τεντώσετε και να διπλώσετε, βρέξτε ελαφρά
τα δάχτυλά σας (αυτό θα βοηθήσει τη ζύμη να μην κολλήσει) και τραβήξτε προς τα πάνω στην πλευρά της ζύμης και διπλώστε την προς τα κάτω. Γυρίστε το μπολ 90 μοίρες και
επαναλάβετε. Κάντε το μέχρι να τεντώσετε και να διπλώσετε και τις 4 πλευρές της ζύμης.
Αναποδογυρίστε τη ζύμη, καλύψτε και αφήστε τη να ζυμώσει για 30 ακόμη λεπτά μέχρι τον
επόμενο γύρο.
ΒΗΜΑ 3: Διαιρέστε και διαμορφώστε την ζύμη
Μετά από 2 ώρες μαζί με το τέντωμα και το δίπλωμα, η ζύμη θα διπλασιαστεί
σε μέγεθος. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.
Τώρα τραβήξτε τη ζύμη από κάτω για να σχηματίσετε ένα ορθογώνιο φύλλο.
Τυλίξτε τη ζύμη, ακριβώς όπως ρίχνουμε ένα ρολό για να σχηματίσουμε ένα κορμό.
Τώρα χωρίστε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη.
Τοποθετήστε κάθε κομμάτι σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.
Πρέπει να προσέξουμε να αφήσουμε αρκετό χώρο ανάμεσα στη ζύμη καθώς θα φουσκώσει και θα επεκταθεί. Πασπάλισε απο πάνω με λίγο περισσότερο αλεύρι και στη συνέχεια καλύψτε το με μια πλαστική μεμβράνη.
ΒΗΜΑ 4: ΔΕΥΤΕΡΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ
Καλύψτε τα με μια πλαστική μεμβράνη και αφήστε το σχήμα ζύμης να ξεκουραστεί για 45 λεπτά στο πάγκο.
Μετά από 45 λεπτά διόγκωσης, πάρτε τη ζύμη και στη συνέχεια τεντώστε απαλά τη ζύμη για να σχηματίσετε μακρύ ορθογώνιο .
Η χρήση ξύστρου πάγκου θα ήταν μεγάλη βοήθεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε χαρτί ψησίματος
Τώρα είναι έτοιμα να πάνε στο φούρνο
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το ψωμί τσιαπάτα σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Υφή ζύμης: Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ κολλώδης και υγρή, αυτό είναι το μυστικό για την αέρινη υφή της τσιαπάτα. Μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι.
- Τέντωμα και δίπλωμα: Αυτή η τεχνική αντικαθιστά το ζύμωμα και αναπτύσσει τη γλουτένη, δίνοντας στο ψωμί τη σωστή δομή.
- Εργαλεία: Ένας ξύστρος πάγκου θα σας βοηθήσει πολύ στη διαχείριση της κολλώδους ζύμης, ενώ το νερό στα χέρια είναι απαραίτητο.
- Ψήσιμο: Για ένα τραγανό αποτέλεσμα, μπορείτε να προθερμάνετε το ταψί σας ή ακόμα και μια πέτρα ψησίματος στον φούρνο.











