Τα ζαμπονοτυροπιτάκια είναι μία από τις πιο αγαπημένες και εύκολες συνταγές που μοιάζουν με αφράτα ψωμάκια. Επιπλέον, είναι εξίσου νόστιμα και ιδανικά για μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, η γέμιση με τυρί και ζαμπόν τα κάνει ακαρπαστα. Ως εκ τούτου, αυτή η συνταγή θα γίνει αγαπημένη στην οικογένειά σας. Επομένως, ας δούμε πώς φτιάχνονται βήμα-βήμα αυτά τα υπέροχα ζαμπονοτυροπιτάκια που όλοι λατρεύουν.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Ζαμπονοτυροπιτάκια

Ζαμπονοτυροπιτάκια

Ετοιμάζω ζαμπονοτυροπιτάκια (που τα λες και ψωμάκια), μία εύκολη και εξίσου νόστιμη συνταγή. Καθώς η ζύμη γίνεται αφράτη σαν πούπουλο με χλιαρό γάλα και μαγιά, ενώ η γέμιση με ζαμπόν, κίτρινο τυρί και βούτυρο λιώνει στο στόμα. Επομένως, είναι ιδανικά για κολατσιό ή πάρτι.

Prep Time 30 minutes
Cook Time 35 minutes
Additional Time 2 hours
Total Time 3 hours 5 minutes

Ingredients

Για τη Ζύμη:

  • 250 ml χλιαρό γάλα
  • 30 γρ. ζάχαρη (2 κουταλιές της σούπας)
  • 7 γρ. μαγιά (1 φακελάκι ξερή μαγιά)
  • 2 χτυπημένα αυγά (μέτρια)
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
  • 8 γρ. ψιλό αλάτι (2 κουταλάκια του γλυκού)
  • 90 γρ. βούτυρο (χλιαρό)

Για τη Γέμιση:

  • 200 γρ. τριμμένο τυρί κίτρινο
  • 200 γρ. ζαμπόν, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 60 γρ. βούτυρο (μαλακό)
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)

Για την Επικάλυψη:

  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κουταλιά της σούπας γάλα

Instructions

Προετοιμασία της Αφράτης Ζύμης για τα Ζαμπονοτυροπιτάκια
Σε ένα μπολ θα ρίξω το χλιαρό γάλα . Θα προσθέσω τ'αυγά , ζάχαρη και ξερή μαγιά . Θα τα χτυπήσω ελαφρά με ένα σύρμα. Θα προσθέσω αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο και το ψηλό αλάτι. Τα ανακατεύω με μία σπάτουλα. Αφού αφομοιωθούν τα υλικά θα προσθέσω 90 g βούτυρο χλιαρό και συνεχίζω το ανακάτεμα ώσπου να απορροφηθεί το βούτυρο. Αφού η ζύμη έχει απορροφήσει το βούτυρο δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Είναι έτοιμη. Θα τη σκεπάσω και θα την αφήσω σε ζεστό σημείο για μία έως μιάμιση ώρα να φουσκώσει.
Ετοιμασία της Γέμισης
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Θα κόψω σε μικρούς κύβους το ζαμπόν. Θα το προσθέσω σε επίσης 200 g τυρί κίτρινο τριμμένο. Θα προσθέσω στη γέμιση και 60 g βούτυρο μαλακό. Θα τα ανακατέψω. Αυτό που μπορούμε τώρα να προσθέσουμε στη γέμιση είναι λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Αν είναι να φάνε παιδάκια το παραλείπετε. Αφήνουμε στην άκρη. Θα βουτυρώσουμε το ταψί μας.
Πλάσιμο και Γέμισμα των Ζαμπονοτυροπιτακίων (Ψωμάκια)
Μετά από αναμονή μιας ώρας σε θερμοκρασία 30 C θα την ξεφουσκώσουμε. Θα τη διπλώσουμε κανά 2-3 φορές προς τα μέσα. Επειδή έχει μέσα βούτυρο, δεν κολλάει. Θα το κόψω σε δύο μέρη και αυτό τώρα θα το ανοίξω σε χοντρό φύλλο. Δεν παίζει ρόλο ό,τι σχήμα θα το κάνετε γιατί θα κοπούν.

Θα βγάλουμε τώρα δίσκους κόβοντάς τους με ένα ποτήρι. Η διάμετρος του ποτηριού είναι 9 cm . Με ένα κουτάλι θα τοποθετούμε στο δίσκο λίγη από τη γέμιση. Θα τα παίρνουμε τώρα ένα-ένα και θα αρχίζουμε τραβώντας την άκρη να την κολλάμε σιγά-σιγά. Έτσι τα κλείνουμε σε μπουκίτσες εγκλωβίζοντας μέσα τη γέμιση.

Τα δίνουμε σχήμα μπαλάκι και τα τοποθετούμε με τη ραφή προς τα κάτω μες στο ταψί. Τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο αφήνοντας ένα δάχτυλο κενό. Γιατί θα φουσκώσουν. Αυτό το ζυμάρι που έχει περισσέψει γύρω-τριγύρω θα το μαζέψουμε και θα το ξαναπλάσουμε και έτσι δεν πάει τίποτα χαμένο. Το ίδο κάνω και με το δεύτερο ζυμαράκι
Ξεκούραση και Ψήσιμο
Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για μισή ώρα σε θερμοκρασία χώρου. Σε μία κουταλιά της σούπας γάλα θα προσθέσω ένα κρόκο αυγού και θα τα ανακατέψω. 10 με 15 λεπτα. Πριν περάσει η ώρα της ξεκούρασης ανοίγουμε το φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις να προθερμαίνεται. Αφού πέρασε το μισάωρο θα τα περάσουμε με το αυγό και τα πάμε για το φούρνο. Θα ψήσουμε γύρω στα 30−35 λεπτα στο δικό μου φούρνο αντιστάσεις. Για 32 λεπτα έψησα τελικά. Έχουν πάρει τέλειο χρώμα. Λίγο να κρυώσουν και τα δοκιμάζουμε. Είναι τέλεια.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για τα Ζαμπονοτυροπιτάκια

  • Η μαγιά: Χρησιμοποιήστε χλιαρό γάλα, επειδή το πολύ ζεστό γάλα “σκοτώνει” τη μαγιά και η ζύμη δεν φουσκώνει σωστά.
  • Το βούτυρο στη γέμιση: Έβαλα το βούτυρο στη γέμιση για να συντομεύσω τη διαδικασία, καθώς κανονικά θα έπρεπε να περάσω με βούτυρο το φύλλο που άνοιξα. Την ίδια δουλειά κάνει.
  • Η ζύμη: Αφού η ζύμη έχει απορροφήσει το βούτυρο, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Επειδή έχει μέσα βούτυρο, δεν κολλάει.
  • Το ζυμάρι που περισσεύει: Το ζυμάρι που έχει περισσέψει γύρω-τριγύρω θα το μαζέψουμε και θα το ξαναπλάσουμε, ώστε να μην πάει τίποτα χαμένο.
  • Το τυρί: Βάλτε ό,τι τυρί νομίζετε, δηλαδή ό,τι ταιριάζει στα γούστα σας!

    Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: