Τα ζυμαρικά στο φούρνο με μανιτάρια και μπεσαμέλ είναι μια συνταγή που φέρνει στο μυαλό μου θαλπωρή και οικογενειακό τραπέζι. Η γεύση τους είναι πλούσια, η υφή τους κρεμώδης, και είναι πραγματικά ένα πιάτο που όλοι απολαμβάνουμε. Εγώ, λοιπόν, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή που είναι αρκετά εύκολη, αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς συνδυάζει δύο υπέροχα πράγματα: ζυμαρικά και μπεσαμέλ!
Υλικά για τα Ζυμαρικά και τη Σάλτσα
- 500 γρ. ζυμαρικά βίδες
- 500 γρ. μικτά μανιτάρια
- 100 γρ. παρμεζάνα
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 180 ml κρέμα γάλακτος
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
- Αλάτι και μαύρο πιπέρι
Υλικά για τη Σάλτσα Μπεσαμέλ
- 300 ml γάλα
- 30 γρ. βούτυρο
- 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Αλάτι και μαύρο πιπέρι
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 50 γρ. ψωμιού ολικής αλέσεως
Εκτέλεση της Συνταγής
Κόβω τα μανιτάρια σε χοντρές φέτες. Σε μια κατσαρόλα βάζω λάδι και σοτάρω τα μανιτάρια για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζω και τα αφήνω στην άκρη. Ρίχνω μέσα στην ίδια κατσαρόλα το κρεμμύδι να σοταριστεί και μετά το σκόρδο μαζί με το δεντρολίβανο. Στη συνέχεια, προσθέτω πάλι τα μανιτάρια πίσω στην κατσαρόλα και τα ανακατεύω όλα μαζί. Προσθέτω την κρέμα γάλακτος, αλάτι, παρμεζάνα και μαγειρεύω σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, βράζω τα ζυμαρικά με χοντρό αλάτι al dente και τα σουρώνω. Μέσα στην κατσαρόλα, αναμειγνύω τα μανιτάρια με τα ζυμαρικά και τα ανακατεύω. Προσθέτω μία κουτάλα με νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά και ανακατεύω.
Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνω το βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύω μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτω το γάλα και χτυπάω συνέχεια με ένα σύρμα χειρός μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Ρίχνω αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Απλώνω τα μακαρόνια σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και από πάνω ρίχνω παντού την μπεσαμέλ. Τρίβω από πάνω 50 γραμμάρια παρμεζάνας και ψίχουλα από ψωμί ολικής αλέσεως. Ψήνω στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 45 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τα Ζυμαρικά στο Φούρνο
Για να γίνουν τα ζυμαρικά στο φούρνο πιο πλούσια, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα τυριά, όπως γκούντα ή μοτσαρέλα, μαζί με την παρμεζάνα.
Μην παραβράσετε τα ζυμαρικά, καθώς θα συνεχίσουν να ψήνονται στον φούρνο. Θέλουμε να είναι al dente, δηλαδή να κρατάνε λίγο.
Το δεντρολίβανο δίνει ένα ξεχωριστό άρωμα στα ζυμαρικά με μανιτάρια, οπότε μην το παραλείψετε.
Δείτε το βίντεο της συνταγής και κάνετε subscribe εδώ











