Τα ζυμαρικά στο φούρνο με μπεσαμέλ και λαχανικά αποτελούν μία από τις πιο αγαπημένες συνταγές για όλη την οικογένεια. Αυτή η νόστιμη συνταγή συνδυάζει την κρεμώδη υφή της μπεσαμέλ με τη φρεσκάδα των λαχανικών, δημιουργώντας ένα πιάτο που ικανοποιεί όλες τις ηλικίες. Επιπλέον, η παρασκευή της είναι απλή και γρήγορη, ενώ παράλληλα προσφέρει μία πλήρη και θρεπτική γεύμα.
Υλικά για τα Ζυμαρικά Φούρνου
Για τα Μακαρόνια
- 450 γρ. από τα αγαπημένα σας ζυμαρικά (πέννες, rigatoni κ.λπ.)
- 2 κουταλιές της σούπας (30 ml) ελαιόλαδο
- 2 ½ φλιτζάνια (595ml) κόκκινο κρεμμύδι, κομμένα σε μισοφέγγαρο
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού (7,5 ml) βαλσαμικό ξύδι
- 2 ½ φλυτζάνια (595 ml) μανιτάρια σε φέτες
- 5 φλιτζάνια (1190 ml) σπανάκι
- Αλάτι και πιπέρι
Για Την Μπεσαμέλ
- 2 κουταλιές της σούπας (30 γραμμάρια) βούτυρο
- 2 κουταλιές της σούπας (15 g) αλεύρι
- 2 φλιτζάνια (480 ml) γάλακτος
- ¼ κουταλάκι του γλυκού (1,25 ml) αλάτι
- φρεσκοκομμένο πιπέρι
- 2 σκελίδες σκόρδο κιμά
- 1 ½ φλιτζάνια (360 ml) τυρί ανάμεικτο τριμμένο (Mozzarella για το δέσιμο και Parmesan για την γεύση)
- Φρέσκο ή αποξηραμένο Θυμάρι για γαρνιτούρα
Εκτέλεση Συνταγής Ζυμαρικών
Αρχικά βράζω τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente.
Στη συνέχεια σοτάρω τα λαχανικά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι-κατσαρόλα προσθέτω ελαιόλαδο και σοτάρω το κόκκινο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω αλάτι και πιπέρι και έπειτα ρίχνω ξίδι και μαγειρεύω μέχρι να μειωθεί ελαφρά.
Προσθέτω μανιτάρια και μαγειρεύω μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτω σπανάκι, σκεπάζω και μαγειρεύω μέχρι να μαραθεί. Ρίχνω αλάτι και πιπέρι και βγάζω τα λαχανικά από την κατσαρόλα και αφήνω την στην άκρη.
Για να κάνω τη μπεσαμέλ, θερμαίνω το βούτυρο στο τηγάνι μέχρι να λιώσει. Προσθέτω αλεύρι και χτυπώ συνεχώς μέχρι να συνδυαστεί καλά. Προσθέτω αργά το γάλα και σιγοβράζω χτυπώντας συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Προσθέτω αλάτι, πιπέρι και σκόρδο στη μπεσαμέλ. Ανακατεύω για να συνδυάσω όλα τα υλικά. Προσθέτω ¾ φλιτζάνιου τυρί στη σάλτσα και ανακατεύω μέχρι να λιώσει τελείως.
Αφήνω τη μπεσαμέλ στην άκρη για λίγο. Στραγγίζω τα μαγειρεμένα ζυμαρικά και τα τοποθετώ σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύω τα ζυμαρικά με τη σάλτσα μπεσαμέλ για να πάει παντού και έπειτα προσθέτω τα λαχανικά και ανακατεύω καλά.
Τοποθετώ τα ζυμαρικά σε καθαρό ταψάκι και σκεπάζω επάνω με το υπόλοιπο ¾ φλιτζάνι τυρί. Τοποθετώ το ταψί στο φούρνο κάτω από γκριλ για 1-2 λεπτά ή έως ότου το τυρί λιώσει και πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Σερβίρω τα ζυμαρικά από το φούρνο κατευθείαν στο τραπέζι συνοδευμένα με μια φρέσκια σαλάτα και απολαμβάνω αυτή τη νόστιμη συνταγή!
Χρήσιμα Tips για τα Ζυμαρικά Φούρνου
Για να πετύχω την τέλεια συνταγή ζυμαρικών στο φούρνο με μπεσαμέλ, προσέχω να μη βράσω υπερβολικά τα ζυμαρικά καθώς θα συνεχίσουν το ψήσιμο στο φούρνο.
Επίσης, όταν φτιάχνω τη μπεσαμέλ, χτυπώ συνεχώς για να αποφύγω τη δημιουργία βόλων. Αν παρόλα αυτά δημιουργηθούν βόλοι, περνώ τη σάλτσα από σουρωτήρι.
Τέλος, μπορώ να προσθέσω και άλλα λαχανικά της αρεσκείας μου όπως κολοκυθάκια, πιπεριές ή μπρόκολο για ακόμα περισσότερη ποικιλία στη γεύση.
Χρόνοι Παρασκευής
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 25 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 40 λεπτά











