Η Πίτα του 15 Λεπτού είναι μία από τις πιο αγαπημένες συνταγές για τις νοικοκυρές που έχουν λίγο χρόνο, αλλά θέλουν να προσφέρουν κάτι σπιτικό και νόστιμο στην οικογένειά τους. Με μία ζύμη που φτιάχνεται στο λεπτό, γεμάτη με τα αγαπημένα σας τυριά και αλλαντικά, αυτή η πίτα θα γίνει η αγαπημένη σας επιλογή για κάθε στιγμή της ημέρας. Εγώ τη χρησιμοποιώ πολύ συχνά όταν δεν προλαβαίνω και είναι πάντα πεντανόστιμη!
Υλικά:
Για τη ζύμη:
1 κεσεδάκι (300 γρ.) πρόβειο γιαούρτι
300 γρ. λάδι (το κεσεδάκι του γιαουρτιού)
1 αυγό
Αλεύρι γύρω στα 500 γρ.
Για τη γέμιση:
Περίπου 1 κούπα κίτρινο τυρί
Λίγο φέτα
Χρωματιστές πιπεριές
2 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας (ή άλλο κρέας)
Για το φινίρισμα:
1 ασπράδι αυγού
Σουσάμι
Εκτέλεση:
Ζύμη:
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το γιαούρτι, το λάδι και το αυγό.
Σιγά σιγά προσθέστε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Ζυμώστε τη ζύμη για 5-10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
Χωρίστε τη ζύμη στη μέση.
Απλώστε το μισό από τη ζύμη στο ταψί σας, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά.
Δεν χρειάζεται να λαδώσετε το ταψί.
Γέμιση:
Ανακατέψτε το κίτρινο τυρί, τη φέτα, τις πιπεριές και το ζαμπόν σε ένα μπολ.
Απλώστε τη γέμιση πάνω από τη ζύμη στο ταψί.
Συναρμολόγηση:
Απλώστε το υπόλοιπο μισό της ζύμης πάνω από τη γέμιση.
Κλείστε τα άκρα της ζύμης γύρω από τη γέμιση.
Ανοίξτε το υπόλοιπο από τη ζύμη πάνω σε λαδόκολλα και ανοίξτε το σε ένα φύλλο.
Τοποθετήστε το φύλλο ζύμης πάνω από την πίτα και κλείστε καλά τις άκρες.
Αλείψτε την πίτα με ασπράδι αυγού.
Ρίξτε σουσάμι πάνω από την πίτα.
Ψήσιμο:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
Ψήστε την πίτα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
Αφήστε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψετε και την σερβίρετε.
Tips για την Τέλεια Πίτα του 15 Λεπτού
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Πίτα του 15 Λεπτού σας απίθανη! Μην παραλείψετε το ζύμωμα της ζύμης, έστω και για λίγα λεπτά, γιατί αυτό θα την κάνει πιο ελαστική και εύκολη στο άπλωμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο κίτρινο τυρί σας αρέσει, ακόμα και ένα μείγμα τυριών για πιο πλούσια γεύση. Αν θέλετε να γίνει πιο πικάντικη, προσθέστε λίγη πάπρικα ή μπούκοβο στη γέμιση. Για πιο τραγανή βάση, μπορείτε να πασπαλίσετε λίγο αλεύρι ή σιμιγδάλι στο ταψί πριν απλώσετε τη ζύμη. Η Πίτα του 15 Λεπτού είναι τόσο ευέλικτη, που μπορείτε να πειραματιστείτε με τις γεμίσεις, προσθέτοντας μανιτάρια, λουκάνικα ή λαχανικά της εποχής.










