Μια φοκάτσια που γίνεται πανεύκολα, χωρίς πολύ ζύμωμα, και μοσχοβολάει όλο το σπίτι. Είναι ιδανική για να συνοδεύσει τα φαγητά μας, να τη βουτήξουμε σε ελαιόλαδο με ρίγανη, ή απλά να την απολαύσουμε σκέτη. Εγώ τη φτιάχνω πολύ συχνά και πάντα εξαφανίζεται αμέσως!
(για ταψί 30×22 εκ.)
Υλικά
για τη ζύμη:
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εγώ χρησιμοποιώ συνήθως ένα καλό αλεύρι)
15 γραμμάρια φρέσκια μαγιά (ή 5 γραμμάρια ξηρή μαγιά στιγμής)
310 ml χλιαρό νερό
10 γραμμάρια αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για την επικάλυψη (εγώ βάζω αυτά, εσείς μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε!):
Ντοματίνια τσέρι, κομμένα στη μέση
Λίγο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες (ή κανονικό κρεμμύδι)
Ελιές, χωρίς κουκούτσι
Λίγο δεντρολίβανο (προαιρετικά)
Σκόρδο σε φετάκια (προαιρετικά)
Για το “λούσιμο” της φοκάτσιας:
40 ml χλιαρό νερό
40 ml ελαιόλαδο
Χοντρό αλάτι
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω το χλιαρό νερό και διαλύω μέσα τη μαγιά. Προσθέτω το αλάτι και τις δύο κουταλιές ελαιόλαδο.
Αρχίζω να προσθέτω το αλεύρι σιγά-σιγά. Το ζυμάρι δεν χρειάζεται ζύμωμα! Απλά ανακατεύω με ένα κουτάλι ή λίγο με το χέρι, τόσο ώστε να βραχεί όλο το αλεύρι. Θα είναι ένα κολλώδες και ανομοιόμορφο ζυμάρι.
Αλείφω ελαφρά την επιφάνεια του ζυμαριού με λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και το αφήνω στην άκρη για 10 λεπτά.
Στο μεταξύ, παίρνω το ταψί μου (30×22 εκ.), το στρώνω με λαδόκολλα και αλείφω τη λαδόκολλα με μια λεπτή στρώση ελαιόλαδο.
Μετά από 10 λεπτά, αναποδογυρίζω το ζυμάρι μέσα στο ταψί. Το σκεπάζω πάλι με μεμβράνη και το αφήνω για άλλα 10 λεπτά.
Μετά τα 10 λεπτά, αλείφω τα δάχτυλά μου με λίγο λάδι και αρχίζω να απλώνω το ζυμάρι σε όλο το ταψί. Είναι πολύ ελαστικό και τεντώνεται εύκολα.
Ξανασκεπάζω το ταψί και το αφήνω να φουσκώσει για 20 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα, προετοιμάζω τα υλικά για την επικάλυψη (κόβω ντοματίνια, κρεμμύδι, ελιές κλπ).
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 220°C (πάνω-κάτω αντίσταση, χωρίς αέρα).
Μετά τα 20 λεπτά, αλείφω πάλι τα δάχτυλά μου με λάδι και κάνω βαθουλώματα στη ζύμη, πιέζοντας σχεδόν μέχρι τον πάτο.
Σε ένα μικρό μπολάκι, ανακατεύω το χλιαρό νερό (40 ml) με το ελαιόλαδο (40 ml) και περιχύνω τη φοκάτσια, φροντίζοντας να πάει το υγρό σε όλα τα βαθουλώματα.
Πασπαλίζω με χοντρό αλάτι. Αν θέλω, μπορώ να διαλύσω το αλάτι στο μείγμα νερού-λαδιού.
Τοποθετώ τα υλικά της επικάλυψης (ντοματίνια, κρεμμύδι, ελιές, κ.α.) μέσα στα βαθουλώματα, πιέζοντας τα λίγο μέσα στη ζύμη.
Βάζω τη φοκάτσια στο φούρνο (εγώ τη βάζω στην κάτω σχάρα) και ψήνω στους 220°C για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία.
Τη βγάζω από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει λίγο πριν την κόψω σε κομμάτια και τη σερβίρω ζεστή.