Κέικ Καρότου με Γλάσο Τυρί Κρέμα είναι το απόλυτο comfort food γλυκό που συνδυάζει την υγρασία του τριμμένου καρότου με την πλούσια, βελούδινη υφή του τυριού κρέμα. Εγώ το φτιάχνω πάντα με μπόλικη κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια, γι’ αυτό γίνεται απίστευτα αρωματικό και νόστιμο. Επιπλέον, η διαδικασία είναι πολύ απλή, οπότε ακόμα κι αν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία, θα το πετύχεις με την πρώτη και θα γίνει το αγαπημένο σου.
Υλικά Συνταγής
Για το κέικ:
- Καρότα: 320 γρ. (τριμμένα)
- Καρύδια: 6-7 (ψιλοκομμένα)
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 270 γρ.
- Μαγειρική σόδα: 1 κ.γ.
- Μπέικιν πάουντερ: 1 ½ κ.γ.
- Αλάτι: ½ κ.γ.
- Κανέλα: 1 κ.γ.
- Αυγά: 4
- Ζάχαρη: 300 γρ.
- Σπορέλαιο: 220 ml
- Εκχύλισμα βανίλιας: 2 κ.γ.
Για το γλάσο τυρί κρέμα:
- Τυρί κρέμα: 250 γρ.
- Γάλα: 1 κ.σ.
- Ζάχαρη άχνη: 200 γρ. (κοσκινισμένη)
- Εκχύλισμα βανίλιας: 1 κ.γ.
Εκτέλεση
Ακολουθώ τα παρακάτω βήματα για να φτιάξω το πιο αφράτο Κέικ Καρότου!
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 175°C στον αέρα. Βουτυρώνω και αλευρώνω καλά μια φόρμα για κέικ.
Σε ένα μπολ, ανακατεύω το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την κανέλα.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Προσθέτω το σπορέλαιο και τη βανίλια και συνεχίζω το χτύπημα για λίγο ακόμη.
Προσθέτω σταδιακά τα ξηρά υλικά (το μείγμα του αλευριού) στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθούν.
Προσθέτω τα τριμμένα καρότα και τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατεύω μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως στη ζύμη.
Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω για 45-50 λεπτά, ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσω στο κέντρο του κέικ.
Ενώ το κέικ ψήνεται, ετοιμάζω το γλάσο: Χτυπάω στο μίξερ το τυρί κρέμα με το γάλα, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μέχρι να γίνει ένα λείο και αφράτο γλάσο.
Αφήνω το Κέικ Καρότου να κρυώσει τελείως πριν το καλύψω με το γλάσο. Απλώνω το γλάσο και κάνω σχέδια με ένα πιρούνι για να φαίνεται πιο όμορφο.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 45-50 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 65-70 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 1 ώρα (για να κρυώσει το κέικ)
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να γίνει το κέικ σου πιο υγρό, μπορείς να βάλεις λίγο λιγότερο αλεύρι (π.χ. 250 γρ.) ή να αντικαταστήσεις μέρος του σπορέλαιου με γιαούρτι.
Αντί για καρύδια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αμύγδαλα ή φουντούκια, ανάλογα με το τι έχεις στο σπίτι. Μπορείς επίσης να προσθέσεις σταφίδες.
Το τυρί κρέμα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να γίνει λείο το γλάσο, χωρίς σβόλους. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και mascarpone για πιο πλούσια γεύση.
Μην βιαστείς να βάλεις το γλάσο. Το Κέικ Καρότου πρέπει να κρυώσει εντελώς, αλλιώς το γλάσο θα λιώσει.
H συνταγή είναι από την Eleni Yiatrou








