Νηστίσιμο Κέικ Πορτοκάλι είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Σήμερα θα φτιάξουμε μία πανεύκολη, απλή συνταγή για κέικ, νηστίσιμο, χωρίς βούτυρα, χωρίς αυγά, χωρίς να μετράμε με ζυγαριά, χωρίς μίξερ. Δεν υπάρχει πιο απλή εκδοχή ενός κέικ! Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη βάση (Κέικ 1-2-3-4):
- Ηλιέλαιο: 1 κούπα (όλα μετρημένα με την κόκκινη κούπα του νες καφέ)
- Ζάχαρη: 2 κούπες (όλα μετρημένα με την κόκκινη κούπα του νες καφέ)
- Χυμός πορτοκαλιού: 3 κούπες (όλα μετρημένα με την κόκκινη κούπα του νες καφέ)
Για το μείγμα:
- Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του: 4 κούπες (όλα μετρημένα με την κόκκινη κούπα του νες καφέ)
- Κονιάκ: 1 σφηνάκι (προαιρετικό)
Για την επικάλυψη και πρόσθετα:
- Ζάχαρη άχνη (για το αχνίσμα)
- Πρόσθετα της αρεσκείας σας: Σταφίδες, ξηροί καρποί ή κομματάκια σοκολάτας υγείας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε με έναν αυγοδάρτη το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.
Προσθέστε τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατέψτε ξανά.
Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και να έχετε ένα λείο μείγμα χωρίς σβόλους.
Αν θέλετε, προσθέστε το κονιάκ ή άλλο αρωματικό της αρεσκείας σας (π.χ. βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού).
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σταφίδες, ξηρούς καρπούς ή κομματάκια σοκολάτας υγείας.
Λαδώστε καλά μια φόρμα για κέικ (ή χρησιμοποιήστε αντικολλητικό χαρτί) και μεταφέρετε το μείγμα του Νηστίσιμου Κέικ Πορτοκάλι σε αυτήν.
Ψήστε στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου **50-60 λεπτά**, ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του κέικ.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς στη φόρμα πριν το ξεφορμάρετε. Αχνίστε το με ζάχαρη άχνη και το σερβίρετε. Καλή απόλαυση!
Αναλυτικοί χρόνοι
Προετοιμασία και Ψήσιμο
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 50-60 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 60-70 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: Χρόνος κρυώματος.
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Αν δεν έχετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό αλεύρι και να προσθέσετε 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού με χυμό του εμπορίου, διατηρώντας το ίδιο το αποτέλεσμα. Δοκιμάστε να δείτε κι άλλες συνταγές με χυμό πορτοκαλιού.
Αντί για κονιάκ, μπορείτε να προσθέσετε **εκχύλισμα βανίλιας** ή λίγο ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι για πιο πλούσιο άρωμα. Δείτε ιδέες για εύκολα νηστίσιμα γλυκά.
Το **Νηστίσιμο Κέικ Πορτοκάλι** διατηρείται καλά σε αεροστεγές δοχείο για αρκετές ημέρες.
Σχετικές Συνταγές
Δοκιμάστε επίσης:
Εύκολο Κέικ Λεμόνι (Νηστίσιμο)










