Το Κέικ Σοκολάτας με σιμιγδάλι είναι ένα πεντανόστιμο γλυκό που θα λατρέψεις για την απλότητά του. Ο συνδυασμός του σιμιγδαλιού με τη σοκολάτα του δίνει μια ιδιαίτερη υφή, ενώ το ξύσμα πορτοκαλιού απογειώνει τη γεύση. Είναι ένα κέικ που είναι υγρό, εύθρυπτο και λιώνει στο στόμα!
Υλικά
Για να φτιάξουμε αυτό το αφράτο κέικ, θα χρειαστούμε (για φόρμα 20 εκ.):
- Σιμιγδάλι – 180 γρ.
- Ζάχαρη – 150 γρ.
- Νερό – 250 ml (ή γάλα)
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις – 150 γρ.
- Κακάο – 35 γρ.
- Φυτικό λάδι – 100 γρ.
- Μπέικιν πάουντερ – 10 γρ.
- Ζάχαρη βανίλια – 10 γρ.
- Ξύσμα από – 1/2 πορτοκάλι
- Μια πρέζα Αλάτι
Για την γκανάζ:
- Κακάο – 2 κ.σ.
- Ζάχαρη – 3 κ.σ.
- Γάλα – 100 γρ.
- Κορν φλάουρ – 1 κ.γ. (προαιρετικά)
- Λάδι – 1 κ.σ. (ή βούτυρο)
Εκτέλεση
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το υπέροχο κέικ.
1. Για αρχή, ρίχνω το νερό ή το γάλα πάνω από το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη. τα ανακατεύω καλά και τα αφήνω στην άκρη για 30 λεπτά, για να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
2. Στη συνέχεια, προσθέτω το φυτικό λάδι, το κοσκινισμένο κακάο, τη βανίλια, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. ανακατεύω όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.
3. Κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτω στο μείγμα. ανακατεύω απαλά μέχρι να ενσωματωθούν και να έχω έναν ομοιόμορφο χυλό.
4. Αδειάζω το μείγμα σε μια φόρμα 20 εκ. που έχω στρώσει με λαδόκολλα (ή την έχω βουτυρώσει και αλευρώσει). ισιώνω την επιφάνεια.
5. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 40-45 λεπτά. για να είμαι σίγουρη ότι είναι έτοιμο, βυθίζω ένα ξυλάκι στο κέντρο και αν βγει στεγνό, τότε είναι εντάξει. μετά τα 30 λεπτά, μπορώ να ανοίξω τον φούρνο για να το ελέγξω.
6. Ενώ το κέικ ψύχεται, ετοιμάζω την γκανάζ. σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύω τη ζάχαρη, το κακάο και το κορν φλάουρ. ρίχνω το γάλα και ανακατεύω μέχρι να διαλυθούν τα υλικά.
7. Μαγειρεύω το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει. μόλις πάρει μια βράση, το αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το λάδι ή το βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να λιώσει.
8. Αλείφω την επιφάνεια του κέικ με μαρμελάδα δαμάσκηνου ή βερίκοκου (αν θέλω) και αμέσως μετά, ρίχνω την γκανάζ πάνω στο κρύο πλέον κέικ. το αφήνω για 10-15 λεπτά να σταθεροποιηθεί.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 10-15 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 40-45 λεπτά.
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Επιπλέον Χρόνοι: Αναμονή για το σιμιγδάλι (30 λεπτά).
Χρήσιμα Tips για το Τέλειο Κέικ
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Κέικ Σοκολάτας με σιμιγδάλι σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Σιμιγδάλι: Το μούλιασμα του σιμιγδαλιού για 30 λεπτά είναι πολύ σημαντικό για να απορροφήσει υγρασία και να κάνει το κέικ αφράτο.
- Ψήσιμο: Αν το κέικ σας αρχίζει να καίγεται από πάνω, μπορείτε να το σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
- Γεύση: Η ποιότητα του κακάο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην τελική γεύση. Επίσης, αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και ξηρούς καρπούς στο μείγμα.
- Ποσότητες: Μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη και το λάδι, αν το θέλετε πιο ελαφρύ.
Άλλη μια ελαφριά και νόστιμη συνταγή









