Τούρτα Μεντόβικ -Medovik

Η τούρτα Μεντόβικ είναι μια κλασική ρωσική γλυκιά λιχουδιά που αξίζει να δοκιμάσετε. Η τούρτα Μεντόβικ έχει μια ευκολότερη εκδοχή που μπορεί να προετοιμαστεί στο σπίτι, αλλά υπάρχουν επίσης επαγγελματικές εκδόσεις που πωλούνται σε ζαχαροπλαστεία. Αν αγαπάτε τa γλυκά, η τούρτα Μεντόβικ είναι μια εξαιρετική επιλογή!

Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Υλικά

Για το Παντεσπάνι
200 γρ Βούτυρο Αγελαδινό
180 γρ Μέλι
20 γρ Σόδα Μαγειρικής
4 Αυγά Μεσαία
200 γρ Ζάχαρη Κρυσταλλική
300 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το Σιρόπι
60 γρ Ζάχαρη Κρυσταλλική
80 γρ Νερό
15 γρ Κονιάκ

Για την Κρέμα
700 γρ φυτική Κρέμα Σαντιγί ή Κρέμα Γάλακτος
500 γρ Τυρί Κρέμα
200 γρ Ζάχαρη άχνη
3 Βανίλιες

Εκτέλεση

Ξεκινάμε αυτή την υπέροχη συνταγή φτιάχνοντας το παντεσπάνι όπου σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο με το μέλι και σε μέτρια φωτιά το βάζουμε μέχρι να πάρει μία βράση. Μέχρι να λιώσει Το βούτυρο με το μέλι σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη
και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Αφού πάρει μία βράση Το βούτυρο με το μέλι ρίχνουμε τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε συνεχώς καθώς φουσκώνει και το αφήνουμε για 2 λεπτά

Οταν το μείγμα μας πάρει αυτό το χρυσοκίτρινο χρώμα κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά όπου συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο μείγμα
Αδειάζουμε το μείγμα στο μεγάλο ταψί της κουζίνας όπου έχουμε βάλει μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12 με 13 λεπτά τσεκαρουμε και με μαχαιράκι να βγαίνει καθαρό. Οταν ψηθεί το παντεσπάνι Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς οπως και το σιρόπι που θα σας πω παρακάτω

Αφού έχω κρυώσει εντελώς πάμε να φτιάξουμε την κρέμα για την τούρτα μας όπως τον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη φυτική κρέμα σαντιγύ τη ζάχαρη άχνη και τις βανίλιες και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία αφράτη σαντιγί
Αφού είναι έτοιμη η σαντιγί σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε την κρέμα τυριού και χτυπάμε για 5 δευτερόλεπτα όχι παραπάνω καθώς σφιγγει αρκετά και σταματάμε το μίξερ
Με ένα τσέρκι 20 εκατοστών κοβω το μελένιο παντεσπάνι που φτιάξαμε σε τέσσερις δίσκους
Παίρνουμε τον πρώτο δίσκο τον τοποθετούμε μέσα στο τσέρκι τον σιροπιάζουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε μία γενναιόδωρη ποσότητα από την κρέμα που φτιάξαμε και απλώνουμε ομοιόμορφα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τους τέσσερις δίσκους

Το σιρόπι το φτιάξαμε ρίχνονται σε ένα μικρό κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη το βράζουμε για 1 λεπτό από τη στιγμή του βρασμού κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε το κονιάκ.

Είναι έτοιμη η τούρτα μας την βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τη διακόσμηση.
Παίρνουμε τα κομμάτια από το παντεσπάνι που περίσσεψε τα βάζουμε στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ψίχουλα.
Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο αφαιρούμε προσεκτικά το τσέρκι και απλώνουμε περιμετρικά σε όλη την τούρτα την κρέμα. Είμαστε έτοιμοι για τη διακόσμηση

Για τη διακόσμηση θα χρησιμοποιήσουμε τα ψίχουλα από παντεσπάνι που φτιάξαμε και θα τα απλώσουμε ομοιόμορφα σε όλη την τούρτα
Μία πανεύκολη διαδικασία χωρίς ιδιαίτερο κόπο που πιστέψτε με το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες και είμαστε έτοιμοι να τη σερβίρουμε

Προηγούμενο άρθροΣουφλέ μελιτζάνας με κιμά….καλύτερο και από μουσακά
Επόμενο άρθροΜελομακάρονα με μέλι και μπισκότα!