Φανουρόπιτα είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Παραδοσιακά, οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας μας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα των αγγέλων. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη Φανουρόπιτα (Εκδοχή 9 υλικών):

  • Ηλιέλαιο: 1 ποτήρι
  • Ζάχαρη: 1 1/2 ποτήρι
  • Χυμός πορτοκαλιού (ή αναψυκτικό): 2 ποτήρια
  • Γαρίφαλο: 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό
  • Κανέλα: 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό
  • Μπέικιν πάουντερ: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Σόδα: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλεύρι Φαρίνα: 500 γρ.
  • Σταφίδες

Για το γλυκό:

  • Νερό (για τις σταφίδες)
  • Καρύδι (προστίθεται στο αλεύρι κατά την εκτέλεση)

Για την επικάλυψη:

  • Δεν υπάρχει (προαιρετικά άχνη ζάχαρη).

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Βάζουμε τις σταφίδες για 3-4 ώρες σε νερό να φουσκώσουν.

Διαλύουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκάλι.

Χτυπάμε το σπορέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει πολύ καλά η ζάχαρη. Αυτό είναι σημαντικό μυστικό: για να γίνει η Φανουρόπιτα αφράτη και να ψηλώσει, πρέπει να χτυπήσουμε καλά το λάδι με την ζάχαρη.

Προσθέτουμε στο μείγμα τον χυμό πορτοκάλι (στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα) και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά.

Σε ένα άλλο μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, το καρύδι και τη σταφίδα (την οποία έχουμε στεγνώσει ταμποναριστά για να μην σβολιάσει το αλεύρι όταν τη ρίξουμε).

Ανακατεύουμε με αναδευτήρα ή με κουτάλι το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Λαδώνουμε ελάχιστα το ταψί (Νο 28-30), γιατί ήδη το μείγμα μας έχει όσο λάδι χρειάζεται για να μην κολλήσει, και απλώνουμε το μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170° C (σε αντίσταση ή και σε αέρα) για 40-60 λεπτά ανάλογα τον φούρνο, ώσπου να βγαίνει στεγνή η οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε. Είναι τέλεια συνταγή!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 40-60 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 60-80 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 3-4 ώρες (για το μούλιασμα των σταφίδων).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Αν χρησιμοποιήσετε αναψυκτικό αντί για χυμό πορτοκαλιού, χρησιμοποιήστε 30 γρ. λιγότερο αλεύρι. Η Φανουρόπιτα θα γίνει πιο αφράτη. Δείτε κι άλλες νηστίσιμες συνταγές.

Για να γίνει η Φανουρόπιτα αφράτη και να ψηλώσει, πρέπει να χτυπήσετε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα.

Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα από ένα πορτοκάλι για πιο έντονο άρωμα. Δείτε ιδέες για σοκολατένια γλυκά.


 

Σχετικές Συνταγές

Νηστίσιμο Κέικ Σοκολάτα

Σιμιγδαλένιος Χαλβάς

Νηστίσιμη Μηλόπιτα

H Συνταγή είναι της Despo Ermogenous