Οι κεφτέδες με τυρί στο φούρνο είναι μια από τις πιο αγαπημένες συνταγές που μαγειρεύω στο σπίτι μου. Αυτά τα αφράτα κεφτεδάκια γεμάτα φέτα και μαγειρεμένα σε πλούσια σάλτσα ντομάτας, αποτελούν την ιδανική επιλογή για ένα οικογενειακό γεύμα που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Επιπλέον, η μέθοδος ψησίματος στο φούρνο κάνει τη συνταγή πιο υγιεινή, ενώ παράλληλα διατηρεί όλες τις γεύσεις ανέπαφες.


Υλικά για Κεφτέδες με Φέτα

Για το μείγμα του τυριού:

  • 450g Τυρί φέτα ή ανθότυρο
  • 1 κουταλάκι ξερό βασιλικό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένος μαϊντανός
  • 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο

Για τα κεφτεδάκια:

  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1/4 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
  • 1/4 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα
  • 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
  • 250g κιμάς μοσχαρίσιος
  • 125g κιμάς χοιρινός
  • Αλάτι και πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 800g ντομάτες (χυμός)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών
  • 4 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3/4 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση της Συνταγής Κεφτέδων

Προετοιμασία του μείγματος τυριού:

Αρχικά, συνδυάζω τη φέτα ή το ανθότυρο με όλα τα μυρωδικά σε ένα μπολ. Ανακατεύω καλά το μείγμα και το αφήνω στην άκρη για να μαρινάρει και να πάρουν γεύση τα τυριά από τα αρωματικά βότανα.

Προετοιμασία του κρεμμυδιού:

Ζεσταίνω 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και προσθέτω το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Σοτάρω για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια προσθέτω το σκόρδο. Μαγειρεύω για 1 λεπτό ακόμα και το αφήνω στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

Ανάμειξη των κεφτεδάκων:

Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάζω το χτυπημένο αυγό, την κρέμα γάλακτος, την τριμμένη φρυγανιά, την παρμεζάνα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τη σκόνη μουστάρδας. Προσθέτω επίσης 1/2 φλιτζάνι από το μείγμα της φέτας που έχω προετοιμάσει. Ενσωματώνω το κρυωμένο μείγμα κρεμμυδιού και σκόρδου, και τέλος προσθέτω τον κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό μαζί με αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω πολύ απαλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά, προσέχοντας να μην καταπονήσω υπερβολικά το κρέας.

Σχηματισμός και ψύξη:

Σχηματίζω μικρά μπαλάκια από το μείγμα με τα χέρια μου και τα τοποθετώ σε ένα πιάτο. Μεταφέρω το πιάτο στο ψυγείο για 15 λεπτά, ώστε να σφίξουν τα κεφτεδάκια και να μην διαλυθούν κατά το τηγάνισμα.

Τηγάνισμα:

Ζεσταίνω αρκετό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, τόσο ώστε να σκεπάζει τα κεφτεδάκια μέχρι τη μέση. Ροδίζω τα κεφτεδάκια σε δόσεις από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο καφέ χρώμα. Τα αφαιρώ και τα τοποθετώ σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Ψήσιμο στο φούρνο:

Προχειρίζω τη σάλτσα ντομάτας (βλέπε παρακάτω οδηγίες) και προσθέτω τα 3/4 αυτής σε ένα πυρέξ. Τοποθετώ τα κεφτεδάκια στη σάλτσα και τα περιχύνω με την υπόλοιπη σάλτσα. Σκεπάζω το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνω στους 190°C για 30 λεπτά. Αφαιρώ το κάλυμμα και σκορπίζω σποραδικά από πάνω το υπόλοιπο μείγμα φέτας. Συνεχίζω το ψήσιμο ακάλυπτο για άλλα 15 λεπτά.

Προετοιμασία Σάλτσας Ντομάτας

Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και προσθέτω το ψιλοκομμένο σκόρδο. Μαγειρεύω για 1 λεπτό και προσθέτω τις ντομάτες μαζί με όλα τα καρυκεύματα. Ανακατεύω καλά και αφήνω τη σάλτσα να σιγοβράζει για 15 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη, προσθέτω περίπου 3/4 φλιτζάνι νερό για να μην γίνει πολύ πηχτή κατά το ψήσιμο.


Χρήσιμα Tips για Τέλειους Κεφτέδες

Για να πετύχετε τους καλύτερους κεφτέδες με τυρί στο φούρνο, προτείνω να χρησιμοποιήσετε μείγμα κιμά μοσχαρίσιου και χοιρινού για καλύτερη γεύση. Επίσης, μην παραλείψετε το στάδιο της ψύξης των κεφτεδάκων, καθώς βοηθά να διατηρήσουν το σχήμα τους. Τέλος, μην υπερβάλλετε με το ανακάτεμα του μείγματος για να μείνουν αφράτα τα κεφτεδάκια σας.


Χρόνοι Προετοιμασίας

Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά

Χρόνος Αναμονής: 15 λεπτά (στο ψυγείο)

Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 25 λεπτά