Τα Κουλουράκια Αμμωνίας είναι ένα γλυκό με ιστορία, που μας ξυπνάει μνήμες από παιδικά χρόνια και ζεστά σπίτια. Η χαρακτηριστική τους υφή και το άρωμα πορτοκαλιού και βανίλιας τα κάνουν ακαταμάχητα. Αν και η αμμωνία μπορεί να ακούγεται περίεργη, είναι το μυστικό για την απίστευτη τραγανότητά τους. Εγώ τα φτιάχνω συχνά, γιατί είναι από τα αγαπημένα γλυκά της οικογένειάς μου!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Κουλουράκια Αμμωνίας

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή από τα παλιά, αυτή που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας και μοσχοβολούσε όλο το σπίτι: τα υπέροχα Κουλουράκια Αμμωνίας! Είναι τραγανά, αρωματικά και ιδανικά για τον καφέ ή το γάλα μας. Εγώ τα λατρεύω και σας τα συστήνω ανεπιφύλακτα!
Ingredients
Για να φτιάξουμε αυτά τα μοσχομυριστά Κουλουράκια Αμμωνίας θα χρειαστούμε:
- 250 γρ. Βούτυρο (μαλακωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1½ κούπα Ζάχαρη
- 25 γρ. Μαγειρική σόδα ή αμμωνία σε σκόνη (για αρτοποιία)
- ½ κούπα Γάλα (χλιαρό)
- 4 Αυγά
- ½ ποτήρι Χυμός πορτοκαλιού (φρέσκος)
- 2 Βανίλιες (σκόνη ή εκχύλισμα)
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια (ακέρωτα)
- 1 κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου, μπορεί να σας πάρει και λίγο παραπάνω)
Για την επάλειψη:
- 2 κρόκους Αυγών (χτυπημένοι με λίγο νερό ή γάλα)
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτά τα τέλεια Κουλουράκια Αμμωνίας:
Ετοιμάζω τη βάση της ζύμης:
Σε ένα μεγάλο μπολ του μίξερ, βάζω τη ζάχαρη και το μαλακωμένο βούτυρο.
Τα χτυπάω με το μίξερ για τουλάχιστον 15 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά και να γίνουν ένα κρεμώδες, λευκό μείγμα.
Ενεργοποιώ την αμμωνία/σόδα:
Σε ένα μικρό μπολ ή ποτήρι, ζεσταίνω το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό (όχι καυτό).
Μέσα στο χλιαρό γάλα, βάζω τη μαγειρική σόδα ή την αμμωνία σε σκόνη και ανακατεύω καλά. Θα δείτε ότι αφρίζει – αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιείται.
Προσθέτω τα υγρά υλικά:
Στο μπολ με το αφρατεμένο βούτυρο και τη ζάχαρη, προσθέτω ένα-ένα τα 4 αυγά, χτυπώντας συνεχώς.
Έπειτα, ρίχνω τις βανίλιες, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.
Τέλος, προσθέτω το μείγμα γάλακτος με την αμμωνία (ή τη σόδα).
Χτυπάω όλα τα υλικά μαζί με το μίξερ για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.
Προσθέτω το αλεύρι και ζυμώνω:
Σταματάω το μίξερ. Τώρα είναι η ώρα να προσθέσω το αλεύρι. Το ρίχνω σιγά-σιγά, ζυμώνοντας με τα χέρια μου.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω ή λίγο λιγότερο από 1 κιλό αλεύρι, ανάλογα με το πόσο μεγάλα είναι τα αυγά και πόσο υγρά είναι τα υπόλοιπα υλικά.
Για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μου, βάζω λίγο λάδι στις παλάμες μου καθώς ζυμώνω.
Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, την σκεπάζω καλά με μια μεμβράνη ή μια πετσέτα και την αφήνω να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά.
Πλάθω και ψήνω τα κουλουράκια:
Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 200 βαθμούς Κελσίου (σε αντιστάσεις, αν έχω).
Παίρνω μικρά κομμάτια από τη ζύμη και πλάθω τα Κουλουράκια Αμμωνίας στο σχήμα που θέλω (στρογγυλά, πλεξούδες, σπιράλ κ.λπ.).
Τα τοποθετώ σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάω τους 2 κρόκους αυγών με λίγο νερό ή γάλα και αλείφω την επιφάνεια των κουλουριών με αυτό το μείγμα, για να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Ψήνω στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να γίνουν τραγανά.
Η Συνταγή είναι της κας Georgios Nikoleta Spathis
Notes
Tips για τα Τέλεια Κουλουράκια Αμμωνίας
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα Κουλουράκια Αμμωνίας σας ακαταμάχητα! Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να χτυπηθεί σωστά με τη ζάχαρη. Η αμμωνία ή η σόδα πρέπει να διαλυθούν στο χλιαρό γάλα αμέσως πριν τις προσθέσετε στο μείγμα, για να είναι ενεργές. Μην παραζυμώσετε τη ζύμη όταν προσθέσετε το αλεύρι, απλά τόσο όσο να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τα Κουλουράκια Αμμωνίας διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο για πολλές μέρες και παραμένουν τραγανά!