Τα κουλουράκια με μέλι είναι μια αγαπημένη λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους. Το άρωμα πορτοκαλιού και βανίλιας, σε συνδυασμό με το μέλι, τα κάνει πραγματικά ακαταμάχητα. Εγώ τα φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζονται αμέσως.
Υλικά
Για να φτιάξουμε περίπου 34-36 κουλουράκια, θα χρειαστούμε:
500 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
250 γρ. Βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
130 γρ. Ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. Μέλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
2 Αυγά, μεγάλα
80 ml Γάλα
1-2 Αυγά, χτυπημένα (για επάλειψη)
Εκτέλεση
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε τα κουλουράκια.
1. Σε ένα μπολ ρίχνω το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το μέλι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια. τα χτυπάω σταδιακά με το μίξερ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν ένα αφράτο μείγμα.
2. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
3. Σε ένα τρίτο μπολ, χτυπάω το γάλα με τα αυγά.
4. Μόλις το μείγμα βουτύρου είναι αφράτο, αρχίζω να προσθέτω σε αυτό αργά, εναλλάξ, το μείγμα του αλευριού με το μείγμα του γάλακτος. φροντίζω να τελειώσω τη διαδικασία με το μείγμα του αλευριού.
5. Οταν η ζύμη μου είναι έτοιμη, τη μεταφέρω σε ένα μπολ, τη σκεπάζω με μια πετσέτα ή με πλαστική μεμβράνη και την αφήνώ να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
6. Μετά τα 10 λεπτά, φτιάχνω μπαλάκια των 25-30 γρ. το καθένα και πλάθω τα κουλουράκια με μέλι στο σχήμα που θέλω.
7. Τα τοποθετώ σε ταψί που έχω λαδώσει ελαφρά ή έχω στρώσει λαδόκολλα. αλείφω κάθε κουλουράκι με χτυπημένο αυγό, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
8. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. όταν είναι έτοιμα, τα αφήνω να κρυώσουν καλά και τα σερβίρω.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 25 λεπτά.
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 45 λεπτά.
- Επιπλέον Χρόνοι: Ανάπαυση ζύμης: 10 λεπτά.
Χρήσιμα Tips για τα Τέλεια Κουλουράκια
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα κουλουράκια σας ακόμα πιο επιτυχημένα:
- Αλεύρι: Το κοσκινισμένο αλεύρι είναι απαραίτητο για να αποκτήσει η ζύμη αφράτη υφή.
- Σειρά: Η εναλλαγή των υλικών (αλεύρι – γάλα – αλεύρι) είναι σημαντική για να μη σφίξει η ζύμη.
- Ξεκούραση: Μη βιαστείτε να παραλείψετε την ξεκούραση της ζύμης. Βοηθάει να πλάθεται πιο εύκολα.
- Κουλουράκια με μέλι: Για να κάνετε τα κουλουράκια σας ακόμα πιο αρωματικά, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα λεμονιού ή κανέλα.











