Η Κρέμα Καταλάνα είναι ένα λαχταριστό γλυκό που έχει καταφέρει να κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Μου αρέσει να τη φτιάχνω γιατί είναι τόσο απλή αλλά ταυτόχρονα και τόσο εντυπωσιακή. Η βελούδινη υφή της, σε συνδυασμό με την τραγανή καραμελωμένη ζάχαρη, την κάνει μια από τις μικρές απολαύσεις της ζωής που την ομορφαίνουν. Είναι η τέλεια επιλογή για να κλείσεις ένα γεύμα ή για να απολαύσεις μια στιγμή ηρεμίας.
Υλικά
για την Κρέμα Καταλάνα
- 1/2 λίτρο γάλα light
- 1 ξύλο κανέλα
- 1 φλούδα λεμονιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή φρέσκια βανίλια)
- 4 κρόκοι αυγών
- 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
- 1/2 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση της συνταγής
Σε ένα κατσαρολάκι, βάζω το γάλα, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα λεμονιού. Τα αφήνω στη φωτιά μέχρι να πάρουν μια βράση και μετά τα αποσύρω.
Παράλληλα, χτυπάω με το μίξερ τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τους κρόκους, μέχρι να γίνει μια ωραία, λεία κρέμα. Στη συνέχεια, προσθέτω σιγά-σιγά το ζεστό γάλα στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην «κόψουν» τα αυγά.
Τοποθετώ το μείγμα ξανά στη φωτιά και ανακατεύω μέχρι η κρέμα Καταλάνα να δέσει. Αφού πήξει, την αφήνω να κρυώσει και μετά τη μεταφέρω σε μπολ και τη βάζω στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
Την επόμενη μέρα, προσθέτω την καστανή ζάχαρη πάνω από την κρέμα και την καίω με ένα φλόγιστρο. Εγώ, επειδή δεν έχω φλόγιστρο, τη βάζω για λίγα λεπτά στον φούρνο στο γκριλ μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη και να κάνει ωραία κρούστα.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 15-20 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: Αναμονή (ψύξη) 8+ ώρες
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 8 ώρες και 30 λεπτά
Χρήσιμα Tips για την Κρέμα Καταλάνα
Για να αποφύγετε το «κόψιμο» των αυγών, ρίξτε το ζεστό γάλα πολύ αργά, σαν σε ρυάκι, ανακατεύοντας συνεχώς.
Αν θέλετε να δώσετε ακόμα πιο έντονο άρωμα στη κρέμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκια βανίλια ή ακόμα και να προσθέσετε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
Για την καραμελωμένη ζάχαρη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καστανή ή κρυσταλλική ζάχαρη. Η καστανή δίνει πιο έντονο χρώμα και γεύση.








