Η κρέμα κολοκύθας είναι ένα εύκολο και νόστιμο γλυκό που υπήρχε πάντα στο σπίτι μας κάθε φθινόπωρο, ξυπνώντας όμορφες παιδικές αναμνήσεις από τις μαγειρικές της γιαγιάς και της μητέρας μου, επομένως συνεχίζω την παράδοση φτιάχνοντας κι εγώ αυτή τη ζεστή και χορταστική λιχουδιά. Είναι μία συνταγή που μπορείτε να γλυκάνετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, καθώς αν η κολοκύθα δεν είναι αρκετά γλυκιά, προσθέτω μέλι, αλλά συχνά δεν βάζω τίποτα.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


 

Κρέμα Κολοκύθας

Ζεστή κρέμα κολοκύθας σε μπολ, πασπαλισμένη με καρύδια και κανέλα.

Φτιάχνω την αγαπημένη μου κρέμα κολοκύθας, μια οικογενειακή συνταγή που με συνοδεύει από τα παιδικά μου χρόνια και είναι ιδανική για τον χειμώνα. Είναι πανεύκολη, υγιεινή και πολύ νόστιμη. Η κολοκύθα βράζεται, αναμειγνύεται με ζεστό γάλα και γλυκαντικό, και σερβίρεται με ξηρούς καρπούς. Μια συνταγή που φέρνει τις αναμνήσεις στο τραπέζι!

Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
Additional Time 10 minutes
Total Time 50 minutes

Ingredients

  • 1 μεσαία κολοκύθα (περίπου 800γρ - 1 κιλό)
  • Φρέσκο γάλα (ζεστό) - όση ποσότητα χρειάζεται για την επιθυμητή πυκνότητα
  • Μέλι ή ζάχαρη για γλύκανση (προαιρετικό, ανάλογα με τη γλυκύτητα της κολοκύθας)
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ή λάδι
  • Καρύδια τριμμένα για διακόσμηση
  • Κανέλα σε σκόνη (προαιρετικό)

Instructions

Ξεκινάω πλένοντας καλά την κολοκύθα και τη βάζω να βράσει με τη φλούδα της. Φυσικά, μπορώ να την καθαρίσω πρώτα και να τη βράσω χωρίς τη φλούδα, αλλά έτσι θυμάμαι να τη φτιάχνει η γιαγιά μου κι έτσι την προτιμώ. Τη βράζω μέχρι να μαλακώσει καλά, περίπου 30-40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της κολοκύθας. Για να ελέγξω αν είναι έτοιμη, καρφώνω ένα μαχαίρι ή πιρούνι στη σάρκα της. Αν μπαίνει εύκολα, τότε είναι έτοιμη.

Αφού βράσει καλά η κολοκύθα, τη βγάζω από τη φωτιά και την αφήνω να κρυώσει λίγο. Δεν χρειάζεται να κρυώσει εντελώς, απλά όσο να μπορώ να τη χειριστώ χωρίς να καώ. Στη συνέχεια, αφαιρώ τη φλούδα προσεκτικά με ένα μαχαίρι. Η φλούδα φεύγει πολύ εύκολα όταν η κολοκύθα είναι μαγειρεμένη.

Τώρα έρχεται το πιο ευχάριστο κομμάτι. Παίρνω ένα πιρούνι και αρχίζω να λιώνω την κολοκύθα μέχρι να γίνει πολτός. Αν η κολοκύθα είναι λίγο πιο σκληρή ή προτιμώ πιο λείο αποτέλεσμα, μπορώ να χρησιμοποιήσω το εργαλείο που λιώνουμε την πατάτα. Μου αρέσει όμως να έχει λίγη υφή, οπότε συνήθως το πιρούνι είναι αρκετό.

Δοκιμάζω τον πολτό της κολοκύθας για να δω αν χρειάζεται γλύκανση. Αν η κολοκύθα είναι γλυκιά από μόνη της, δεν προσθέτω τίποτα. Αν όμως χρειάζεται, προσθέτω μέλι, που είναι η προτίμησή μου, ή ζάχαρη. Η γιαγιά μου χρησιμοποιούσε πάντα ζάχαρη, αλλά εγώ προτιμώ το μέλι για πιο υγιεινό αποτέλεσμα. Ανακατεύω καλά μέχρι να ενσωματωθεί το γλυκαντικό.

Ζεσταίνω φρέσκο γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό έως ζεστό. Στον πολτό της κολοκύθας προσθέτω το βούτυρο ή το λάδι, που είναι απαραίτητο γιατί οι βιταμίνες της κολοκύθας απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό μας όταν συνδυάζονται με λίπος. Ύστερα, αρχίζω να προσθέτω το ζεστό γάλα λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς. Η ποσότητα του γάλακτος εξαρτάται από το πόσο πηχτή ή αραιή θέλω την κρέμα μου. Συνήθως προσθέτω λίγο γάλα κάθε φορά και σταματάω όταν φτάσω στην υφή που μου αρέσει.

Η γιαγιά μου έβραζε όλο το μείγμα μαζί για λίγα λεπτά, για να "γνωριστούν" όλα τα υλικά, όπως έλεγε. Εγώ προσωπικά δεν το βράζω, το αφήνω έτσι και το απολαμβάνω. Αν όμως προτιμάτε, μπορείτε να το ανεβάσετε στη φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Μοιράζω την κρέμα κολοκύθας σε μπολάκια και την ολοκληρώνω με τριμμένα καρύδια από πάνω για τέλειο μανικιούρ γεύσης. Μπορώ επίσης να προσθέσω λίγη κανέλα σε σκόνη για ακόμα πιο αρωματική εμπειρία. Μερικές φορές προσθέτω και κομματάκια σοκολάτας για μια πιο πλούσια και πολυτελή εκδοχή.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Χρήσιμα Tips

Επιλογή Κολοκύθας: Διαλέξτε μια ώριμη, πορτοκαλί κολοκύθα. Όσο πιο έντονο πορτοκαλί χρώμα έχει, τόσο πιο γλυκιά και νόστιμη θα είναι η κρέμα σας.

Γάλα: Το γάλα πρέπει να είναι ζεστό ή τουλάχιστον χλιαρό όταν το προσθέτετε. Έτσι ενσωματώνεται καλύτερα με την κολοκύθα και δημιουργείται πιο βελούδινη υφή.

Εναλλακτικά Γλυκαντικά: Εκτός από μέλι ή ζάχαρη, μπορείτε να δοκιμάσετε σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι αγαύης ή ακόμα και στέβια για πιο υγιεινή επιλογή.

Διατήρηση: Η κρέμα κολοκύθας διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες σε καλά κλεισμένο δοχείο. Μπορείτε να τη φάτε και κρύα, είναι εξίσου νόστιμη.

Παραλλαγές: Δοκιμάστε να προσθέσετε μια πρέζα μοσχοκάρυδο ή λίγη βανίλια για επιπλέον άρωμα. Μπορείτε επίσης να τη σερβίρετε με λίγη σαντιγί από πάνω για πιο πλούσια εμπειρία.


Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: