Η προετοιμασία αυτής της χειμωνιάτικης λιχουδιάς είναι πολύ εύκολη. Έτσι, θα μπορείτε ανά πάσα στιγμή να σερβίρετε ένα νόστιμο ορεκτικό ή να ετοιμάσετε διάφορα, νόστιμα και λαχταριστά πιάτα με Λάχανο Τουρσί για το Χειμώνα. Επειδή η συνταγή αυτή είναι όχι μόνο χυμώδης και τραγανή, αποτελεί μια πολύ χρήσιμη τροφή για τον οργανισμό. Επομένως, μην διστάσετε να την δοκιμάσετε, γιατί θα γίνει η αγαπημένη σας!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Λάχανο Τουρσί με ζύμωση (Ξινολάχανο)
Φτιάξτε εύκολα Λάχανο Τουρσί για το Χειμώνα . Αυτή η απλή συνταγή με καρότο και μπαχαρικά είναι τραγανή, υγιεινή και ιδανική για να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας.
Ingredients
- Νερό: 1 λίτρο
- Λάχανο λευκό: 2 κιλά
- Καρότο: 1 τεμάχιο
- Δάφνη: 1-2 φύλλα
- Αλάτι: 2 κουταλιές της σούπας
- Ζάχαρη: 1 κουταλάκι του γλυκού
- Μπαχάρι: 2-3 κόκκοι
- Πιπέρι μαύρο (κόκκοι): 5 τεμάχια
Instructions
Βήμα 1: Πριν ξεκινήσουμε την παρασκευή του τουρσιού, ετοιμάζουμε τη άλμη (μαρινάδα). Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα κρύο νερό, προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Βήμα 2: Κόβουμε το λάχανο σε τέσσερα κομμάτια και το ψιλοκόβουμε καλα με ένα κοφτερό μαχαίρι, ώστε να έχουμε λεπτές λωρίδες. Μπορείτε φυσικά να κόψετε το λάχανο με οποιονδήποτε τρόπο σας βολεύει.
Βήμα 3: Ξεφλουδίζουμε το καρότο και το κόβουμε επίσης σε λεπτές λωρίδες. Αν δεν είναι απαραίτητο να διατηρήσει το λάχανο το λευκό του χρώμα κατά την παρασκευή, μπορείτε να τρίψετε το καρότο στον τρίφτη.
Βήμα 4: Στα ψιλοκομμένα λαχανικά προσθέτουμε τη δάφνη, το μπαχάρι και τους κόκκους μαύρου πιπεριού.
Βήμα 5: Ανακατεύουμε με τα χέρια το λάχανο με το καρότο, ώστε όλα τα υλικά να κατανεμηθούν ομοιόμορφα.
Βήμα 6: Μεταφέρουμε το λάχανο σε ένα καθαρό βάζο των 3 λίτρων. Πιέζουμε το λάχανο μέσα στο βάζο με ένα ξύλινο κουτάλι ή πλάστη ή ένα πηρούνι, ώστε να μην μείνουν κενά αέρα.
Βήμα 7: Ανακατεύουμε ξανά καλά την άλμη στην κατσαρόλα και τη χύνουμε στο βάζο των 3 λίτρων.
Βήμα 8: Τοποθετούμε το βάζο με το λάχανο σε ένα βαθύ μπολ (Όταν ο αφρός αρχίσει να ανεβαίνει, η στάθμη του υγρού ανεβαίνει και αρχίζει να στάζει πάνω από την άκρη του βάζου.Για να μην χυθεί το υγρό σε όλο το τραπέζι) και το αφήνουμε για τρεις ημέρες να γίνει η ζύμωση. Κάθε μέρα, πρωί και βράδυ, τρυπάμε το λάχανο με ένα ξύλινο ξυλάκι για να φύγει ο περιττός αέρας. Γιατί; Όταν το λάχανο αρχίσει να ζυμώνεται, θα αρχίσει να ανεβαίνει αφρός.
Μετά από τρεις ημέρες, κλείνουμε το βάζο με το καπάκι του και το φυλάμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Το τουρσί λάχανο για το χειμώνα είναι έτοιμο. Όταν βγάλετε το λάχανο από το βάζο, αφήστε λίγο από το υγρό να στραγγίσει, ώστε να μην υπάρχει πολύ μαρινάδα στη σαλάτα.
Καλή όρεξη!
Tips για το Λαχάνο Τουρσί
Διάρκεια: Η διάρκεια της ζύμωσης (3 ημέρες) μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου. Όσο πιο ζεστό είναι το δωμάτιο, τόσο πιο γρήγορα ολοκληρώνεται η διαδικασία.
Τρύπημα: Το τρυπημα με την ξύλινη πασσαλίδα είναι απαραίτητο για να απελευθερώνονται τα αέρια που παράγονται κατά τη ζύμωση, αποτρέποντας το πικρό αποτέλεσμα.
Αλάτι: Χρησιμοποιήστε απαραιτήτως χοντρό αλάτι (όχι ιωδιούχο), καθώς το ιωδιούχο μπορεί να μαλακώσει το λάχανο και να χαλάσει την τραγανή υφή.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:










