Οι Λαχανοντολμάδες – Γιαπράκια Κοζάνης ή σαρμάδες είναι ένα από τα πιο κλασικά και χειμωνιάτικα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Αυτή η συνταγή με μείγμα κιμά (μοσχάρι και χοιρινό), ρύζι Καρολίνα και έντονα μπαχαρικά είναι ιδανική για ένα ζεστό και πλούσιο οικογενειακό τραπέζι. Το μυστικό κρύβεται στο σφιχτό τύλιγμα και στο αργό βράσιμο σε χαμηλή φωτιά. Δοκιμάστε το και θα καταλάβετε γιατί είναι τόσο αγαπητό!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά
Για τη Γέμιση:
- 500 γρ. – Κιμάς μοσχαρίσιος
- 500 γρ. – Κιμάς χοιρινός
- 1 φλ. – Ρύζι Καρολίνα
- 1 μεγάλο – Κρεμμύδι (τριμμένο στον τρίφτη)
- 1 κ.σ. – Πελτές ντομάτας (κουταλιά της σούπας)
- 1 φλ. του καφέ – Κρασί μαύρο ή κόκκινο
- Χυμό 1 – Λεμονιού (ή 1 κ.γ. ξινό μπαχαρικό)
- 1 κ.σ. – Φυτίνη (κουταλιά της σούπας)
- Λίγο – Αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, μπούκοβο
Για το Τύλιγμα και το Μαγείρεμα:
- Ανάλογα – Λάχανο (ζεματισμένο)
- Λίγο – Λάδι
- Λίγο – Νερό
Εκτέλεση
Α. Ετοιμασία Γέμισης & Φύλλων:
1. Γέμιση: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μεγάλο σκεύος: τους δύο τύπους κιμά , το ρύζι , το τριμμένο κρεμμύδι , τα μπαχαρικά , τον πελτέ , το κρασί , τον χυμό λεμονιού (ή ξινό) και τη φυτίνη .
2. Φύλλα: Παίρνουμε τα φύλλα από το ζεματισμένο λάχανο και τα κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε να κάνουμε τα γιαπράκια.
3. Τύλιγμα: Βάζουμε γέμιση στο κέντρο του φύλλου και τυλίγουμε το φύλλο σφιχτά (όπως τους ντολμάδες) σε ρολό .
Β. Μαγείρεμα:
1. Στρώσιμο: Στον πάτο της κατσαρόλας στρώνουμε το σκληρό μέρος απ’ το λάχανο (για να μην κολλήσουν τα γιαπράκια).
2. Τοποθέτηση: Αραδιάζουμε τα γιαπράκια σε σειρές στην κατσαρόλα.
3. Σάλτσα: Διαλύουμε σε νερό πελτέ ντομάτας (ανάλογα πόσο κόκκινα τα θέλουμε) και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
4. Λιπαρά/Οξύτητα: Στύβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε λίγη φυτίνη και λάδι στην κατσαρόλα.
5. Βράσιμο: Σκεπάζουμε τα γιαπράκια με φύλλα από το λάχανο , ρίχνουμε νερό (μέχρι να καλυφθούν) και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά .
6. Έλεγχος: Θα είναι έτοιμα μόλις μαλακώσουν τα φύλλα απ’ το λάχανο και το ρύζι έχει φουσκώσει.
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας & Τυλίγματος: 40 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 1 ώρα (σε χαμηλή φωτιά)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Σφιχτούς και Τρυφερούς Λαχανοντολμάδες
Κιμάς: Ο συνδυασμός μοσχαρίσιου και χοιρινού κιμά δίνει την καλύτερη γεύση και υφή . Ο χοιρινός προσφέρει υγρασία και λιπαρά που κρατούν το μίγμα ζουμερό.
Ξινό (Μπαχαρικό): Το μπαχαρικό ξινό (λεγόμενο σουμάκ) δίνει μια διακριτική ξινή γεύση που είναι χαρακτηριστική σε πολλές παραδοσιακές συνταγές της Κοζάνης. Χρησιμοποιήστε το αν θέλετε να ενισχύσετε τον παραδοσιακό χαρακτήρα .
Φυτίνη: Η φυτίνη (φυτικό λίπος) δίνει μια επιπλέον γεύση και γυαλάδα στους λαχανοντολμάδες. Αν δεν τη χρησιμοποιείτε, αντικαταστήστε την με ίσες ποσότητες βουτύρου ή ελαιολάδου .
Σταθεροποίηση: Για να μην ανοίξουν τα γιαπράκια κατά το βράσιμο, αφού τα αραδιάσετε στην κατσαρόλα και ρίξετε το νερό, τοποθετήστε ένα πιάτο πάνω τους για να τα κρατήσει σταθερά .
Σχετικές Συνταγές
Ντολμαδάκια Γιαλαντζί με Αμπελόφυλλα
Μοσχάρι Κοκκινιστό με Χοντρά Μακαρόνια
Από Tzeni Tsanaktsidou ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!!










