Αν ψάχνετε για ένα πιάτο που συνδυάζει την ευκολία, την ταχύτητα και την απίθανη γεύση, τότε αυτή η μακαρονάδα με ντοματίνια, ζαμπόν, παρμεζάνα και μυρωδικά είναι η τέλεια επιλογή! Είναι ιδανική για εκείνες τις μέρες που θέλουμε κάτι νόστιμο χωρίς πολύ κόπο.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Μακαρονάδα με Ντοματίνια, Ζαμπόν, Παρμεζάνα

Λαχταριστή μακαρονάδα με ντοματίνια, ζαμπόν και τυρί, σερβιρισμένη σε πιάτο.

Φτιάξτε εύκολα μια λαχταριστή μακαρονάδα με φρέσκα ντοματίνια, ζαμπόν, παρμεζάνα και αρωματικά μυρωδικά. Ιδανική για ένα γρήγορο και γευστικό γεύμα!

Prep Time 15 minutes
Cook Time 27 minutes
Total Time 42 minutes

Ingredients

Για να φτιάξουμε αυτή τη λαχταριστή μακαρονάδα με ντοματίνια και ζαμπόν θα χρειαστούμε:

  • 350 γρ. ζυμαρικά (π.χ. σπαγγέτι, πένες, ή ό,τι άλλο προτιμάτε)
  • 300 γρ. ντοματίνια
  • 150 γρ. ζαμπόν, σε φέτες
  • Σκόρδο, κατά βούληση (1-2 σκελίδες)
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά τσίλι (προαιρετικά)
  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό (φρέσκο)
  • Τριμμένο σκληρό τυρί, κατά βούληση (μίγμα από μυζήθρα και παρμεζάνα ή ό,τι σκληρό τυρί θέλετε)
  • 80 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι
  • 10–20 γρ. κάπαρη (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο (για το τηγάνι)
  • Φρέσκος βασιλικός (προαιρετικά, για γαρνιτούρα)
  • Ρίγανη (προαιρετικά)

Instructions

Πώς θα φτιάξουμε αυτή την εύκολη μακαρονάδα με ντοματίνια:

  1. Θα κόψω το ζαμπόν σε λωρίδες.
  2. Ανάλογα τα γούστα μου, θα ψιλοκόψω μία έως δύο σκελίδες σκόρδο. Θα ψιλοκόψω και την καυτερή πιπεριά αν αποφασίσω να βάλω.
  3. Τα φυλλαράκια του μαϊντανού θα τα χοντροψιλοκόψω.
  4. Θα κόψω στη μέση τα ντοματίνια. Ό,τι υλικό δεν μου αρέσει, απλά δεν το βάζω.
  5. Θα κάνω ένα μείγμα τυριών από μυζήθρα και παρμεζάνα. Μπορώ να βάλω ό,τι σκληρά τυριά θέλω.
  6. Θα ρίξω λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι.
  7. Θα ρίξω μέσα την καυτερή πιπεριά (αν βάλω) και τον μαϊντανό.
  8. Θα τα αφήσω λιγάκι να μαραθούν σε μέτρια φωτιά.
  9. Θα προσθέσω το σκόρδο.
  10. Θα προσθέσω την κάπαρη. Αν δεν μου αρέσει κάπαρη, δεν βάζω. Δίνει όμως μία ιδιαίτερη γεύση. Ούτως ή άλλως λίγη θα βάλω.
  11. Σειρά έχουν τα ντοματίνια.
  12. Θα τα αφήσω να σοταριστούν για περίπου 5 λεπτά.
  13. Έχω βάλει παράλληλα να βράσω και το νερό για τα μακαρόνια. Θα ρίξω αλάτι στο νερό.
  14. Θα προσθέσω και το ζαμπόν στο τηγάνι.
  15. Θα ρίξω στο νερό τα μακαρόνια. Στη συσκευασία επάνω γράφει "αλ ντέντε 10 λεπτά". Για κανονικό βράσιμο, 12 λεπτά.
  16. Θα προσθέσω στο τηγάνι τις ελιές, εννοείται ελιές χωρίς κουκούτσι, και το φρέσκο θυμάρι.
  17. Φυσικά, μπορώ να προσθέσω και λίγη ρίγανη. Όλα τα μυρωδικά είναι κατά βούληση. Ένα ανακάτεμα όλα μαζί. Φυσικά, μπορώ να προσθέσω και φρέσκο βασιλικό αν θέλω, που πάει πάρα πολύ.
  18. Σβήνω τη φωτιά και περιμένω να βράσουν τα μακαρόνια.
  19. Αφού τα μακαρόνια έχουν βράσει αλ ντέντε, θα τα πάρω τώρα λίγα-λίγα και θα τα προσθέσω στο τηγάνι.
  20. Θα προσθέσω και λίγο νεράκι από τα μακαρόνια.
  21. Θα είμαι προσεκτική με το αλάτι γιατί έχουμε ελιές αλμυρές, τυριά αλμυρά και τα μακαρόνια έχουν βράσει στο αλατόνερο.
  22. Αν χρειαστεί, θα προσθέσω λίγο νεράκι ακόμα.
  23. Θα χαμηλώσω τη φωτιά και θα ρίξω και λίγο τυράκι σε αυτή τη φάση.
  24. Και νομίζω πως είμαστε έτοιμοι.
  25. Θα ρίξουμε λίγο τυράκι στο πιάτο.
  26. Θα ρίξουμε λίγο τυράκι ακόμη από πάνω.
  27. Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  28. Στολίζω και μία κορυφή βασιλικού και μερικά ντοματίνια.
  29. Ε, τώρα μπορούμε να τα γευτούμε!

Notes

Tips για την Τέλεια Μακαρονάδα με Ντοματίνια

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η μακαρονάδα με ντοματίνια, ζαμπόν και παρμεζάνα σας ακόμα πιο γευστική. Μην παραβράζετε τα ζυμαρικά, θέλουμε να είναι "αλ ντέντε" για να απορροφήσουν καλύτερα τη σάλτσα. Το νερό από τα μακαρόνια είναι ο "χρυσός" της συνταγής, καθώς βοηθάει να δέσει η σάλτσα και να γίνει πιο κρεμώδης. Πάντα να δοκιμάζετε πριν προσθέσετε επιπλέον αλάτι, ειδικά επειδή οι ελιές και τα τυριά είναι ήδη αλμυρά. Μην διστάσετε να προσθέσετε και άλλα μυρωδικά που σας αρέσουν, όπως ρίγανη ή φρέσκο βασιλικό στο τέλος!

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή