Το Μαριναρισμένο Χοιρινό Μπούτι είναι ένα πιάτο που απαιτεί υπομονή , αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει . Η πολύωρη μαρινάδα με μπύρα, λεμόνι και έντονα μπαχαρικά κάνει το κρέας απίστευτα τρυφερό και ζουμερό , ενώ το αργό ψήσιμο στους 150°C το μετατρέπει σε πραγματικό λουκούμι . Ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι! Μια ωραία μέρα να έχετε!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά
Για το Κρέας:
- 2 1/2 – 3 κιλά – Μπούτι χοιρινό (ψαχνό κρέας, χωρίς κόκκαλο)
- Ανάλογα – Πατάτες (κομμένες, για το ψήσιμο)
- 5-6 – Μανιτάρια (για το πασπάλισμα)
- Λίγο – Νερό (για το ψήσιμο)
Για τη Μαρινάδα:
- 1 – Μπύρα
- 1 κ.σ. – Σάλτσα σόγιας (κουταλιά σούπας)
- 1 κ.σ. – Κέτσαπ (κουταλιά σούπας)
- 1 – Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 5 σκελίδες – Σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- Χυμό 2 – Λεμονιών
- 2-3 – Φύλλα δάφνη
- Λίγη – Κόκκινη πιπεριά (σκόνη ή μπούκοβο)
- 1/2 κ.γ. – Μαύρο πιπέρι (κουταλάκι γλυκού)
- Λίγο – Κύμινο
Εκτέλεση
Α. Μαρινάρισμα:
1. Προετοιμασία Κρέατος: Κάνουμε κοψίματα (χαράξεις) σε πολλά σημεία και από τις δύο πλευρές του χοιρινού κρέατος.
2. Μαρινάδα: Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας (μπύρα, σόγια, κέτσαπ, πιπεριά, πιπέρι, κύμινο, λεμόνι, κρεμμύδι, σκόρδο, δάφνη).
3. Διαβροχή: Βάζουμε το χιρoινό μπούτι στη μαρινάδα και το αφήνουμε, γυρίζοντάς το μερικές φορές, για περίπου 5 ώρες .
Β. Ψήσιμο:
1. Πρώτο Ψήσιμο: Τοποθετούμε το κρέας σε ταψί και το περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Προσθέτουμε λίγο νερό (για να μην στεγνώσει) και ψήνουμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
2. Γύρισμα: Μόλις ψηθεί από τη μία πλευρά, το γυρίζουμε και το ξαναψήνουμε .
3. Πατάτες: Προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες στο ταψί και το συνεχίζουμε το ψήσιμο , σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, για 1 1/2 ώρα στους 150˚C .
4. Τελείωμα: Ξεσκεπάζουμε , πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και ψήνουμε για λίγο ακόμη μέχρι να πάρει χρώμα το κρέας και οι πατάτες.
Γ. Σερβίρισμα:
Σερβίρουμε το χιρoινό μπούτι κομμένο σε φέτες μαζί με τις πατάτες φούρνου . Μπορεί να συνοδευτεί με πολύσπορο ψωμί και μια σαλάτα.
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαριναρίσματος: Περίπου 5 ώρες
Χρόνος Ψησίματος: Περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά (στους 150°C)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 7 ώρες
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Ζουμερό Χοιρινό και Τραγανές Πατάτες
Μαρινάδα με Μπύρα: Η μπύρα και ο χυμός λεμονιού δρουν ως μαλακτικά του κρέατος, διασπώντας τις ίνες και κάνοντάς το πιο τρυφερό κατά το ψήσιμο. Η σόγια προσθέτει umami γεύση.
Κοψίματα: Τα βαθιά κοψίματα βοηθούν τη μαρινάδα να εισχωρήσει βαθύτερα στο κρέας. Μπορείτε να βάλετε μέσα στις σχισμές και κομμάτια σκόρδου για περισσότερο άρωμα.
Αργό Ψήσιμο: Το ψήσιμο στους 150˚C (χαμηλή θερμοκρασία) είναι το μυστικό για να γίνει το χοιρινό απίστευτα μαλακό και να διατηρήσει όλα τα υγρά του. Το κρέας σκεπασμένο διασφαλίζει ότι δεν θα στεγνώσει.
Πατάτες: Προσθέστε τις πατάτες αφού έχει ψηθεί το κρέας για περίπου 1 ώρα , ώστε να μην λιώσουν. Όταν ξεσκεπάσετε, ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 180˚C για να πάρουν χρώμα κρέας και πατάτες.
Σχετικές Συνταγές
Μοσχαρίσια Στηθοπλευρά στη Γάστρα










