Η μαρμελάδα δαμάσκηνο με μήλο είναι το τέλειο γλυκό για να αξιοποιήσετε τα φρούτα του κήπου σας. Η συνταγή είναι πανεύκολη, αφού το ψήσιμο στον φούρνο κάνει όλη τη δουλειά για εσάς, δίνοντας μια απίστευτα πλούσια και αρωματική γεύση. Εγώ φτιάχνω πάντα τρία μικρά βαζάκια για να τα έχω για ώρα ανάγκης.
Υλικά
Για να φτιάξουμε τη μαρμελάδα μας, θα χρειαστούμε:
- 1,5 κιλό Δαμάσκηνα και μήλα (περίπου 50/50, κομμένα και καθαρισμένα)
- 450 γρ. Ζάχαρη
- Μια πρέζα λάιμ
- 1 Ξυλάκι κανέλας
- 3 Σπόρους κάρδαμο
- 2-3 Γαρίφαλα
- 1 Αστεροειδή γλυκάνισο
Εκτέλεση
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την υπέροχη μαρμελάδα.
1. Πλένω τα δαμάσκηνα και τα κόβω σε 4 μέρη, αφαιρώντας το κουκούτσι. έπειτα, κόβω τα μήλα σε κομμάτια, μαζί με τη φλούδα τους, και τα βάζω όλα μαζί σε ένα ταψί.
2. Βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στην πάνω/κάτω αντίσταση, και το τοποθετώ στο χαμηλότερο τμήμα του φούρνου. το αφήνω να ψηθεί για 30 λεπτά.
3. Μετά τα 30 λεπτά, προσθέτω τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και σπάω την κανέλα σε πολλά κομμάτια για να απελευθερώσει καλύτερα τα αρώματά της. ανακατεύω καλά και αφήνω τη μαρμελάδα να ψηθεί για άλλα 30-40 λεπτά.
4. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, ανακατεύω τη μαρμελάδα δύο φορές με μια σπάτουλα. η συνοχή της εξαρτάται από το χρόνο μαγειρέματος. μπορώ να την ελέγξω για να δω αν έχει το πάχος που μου αρέσει.
5. Οταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, τη βάζω σε αποστειρωμένα βάζα και τα βιδώνω καλά, όσο είναι ακόμα καυτή.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 15 λεπτά (για το κόψιμο των φρούτων).
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 60-70 λεπτά (συνολικά).
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Επιπλέον Χρόνοι: Κανένας.
Χρήσιμα Tips για την Τέλεια Μαρμελάδα Φούρνου
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η μαρμελάδα δαμάσκηνο με μήλο σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Ζάχαρη: Η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι τα φρούτα σας. Εγώ τη φτιάχνω πιο ξινή, οπότε η ποσότητα αυτή είναι ιδανική για μένα.
- Άρωμα: Η προσθήκη του κάρδαμου, του γαρίφαλου και του αστεροειδούς γλυκάνισου δίνει ένα φανταστικό άρωμα στη μαρμελάδα.
- Υφή: Η μαρμελάδα γίνεται πιο γλυκιά με μήλο, καθώς τα μήλα μου ήταν πολύ γλυκά, ενώ το δαμάσκηνο σκέτο ήταν πιο ξινό. Μπορείτε να κάνετε τον συνδυασμό που σας αρέσει περισσότερο.
- Συντήρηση: Βεβαιωθείτε ότι τα βάζα σας είναι αποστειρωμένα για να διατηρηθεί η μαρμελάδα για πολύ καιρό.








