Μοσχαράκι Λεμονάτο είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Είναι ένα φαγητό για όλες τις εποχές, με τη βελούδινη σάλτσα λεμονιού και τα τρυφερά κομμάτια μοσχαριού να δημιουργούν έναν κλασικό, αγαπημένο συνδυασμό. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για το κρέας:

  • Μοσχάρι (χτένι ή ποντίκι) κομμένο μερίδες: 1 kg
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Αλάτι
  • Πιπέρι μαύρο τριμμένο

Για τη σάλτσα και τα λαχανικά:

  • Κρεμμύδι (μέτριο, ψιλοκομμένο): 1
  • Καρότο (μέτριο, κομμένο σε ροδέλες): 1
  • Σέλερι (κλωνάρια, ψιλοκομμένο): 2
  • Σκόρδο (σκελίδες, κομμένο σε φέτες): 4
  • Κρασί λευκό: 1/2 ποτήρι του νερού
  • Χυμός από λεμόνια: 1-2
  • Ξύσμα από λεμόνι: 1
  • Μουστάρδα: 1 κουταλάκι του γλυκού

Για τα μπαχαρικά:

  • Ρίγανη: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Κουρκουμάς: 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • 4 πιπέρια σε κόκκους: 1/3 κουταλάκι του γλυκού
  • Κέδρος σε κόκκους: 1/3 κουταλάκι του γλυκού

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

1ο βήμα: Σε ένα γουδί βάζουμε τους κόκκους από τα πιπέρια και τον κέδρο και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Αυτό το μείγμα θα δώσει ένα μοναδικό άρωμα στο **Μοσχαράκι Λεμονάτο**.

2ο βήμα: Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και στη συνέχεια το αλευρώνουμε καλά.

3ο βήμα: Σε τηγάνι ζεστό ρίχνουμε σε δυνατή φωτιά 3 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές.

4ο βήμα: Στη συνέχεια, βγάζουμε το κρέας και το βάζουμε σε ένα πιάτο.

5ο βήμα: Σε ζεστή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, για 3-4 λεπτά.

6ο βήμα: Στη συνέχεια, ρίχνουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει προσθέτουμε το κρέας. Σβήνουμε με το κρασί και το χυμό λεμονιού, μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα.

7ο βήμα: Όταν σωθεί το κρασί, προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τον κουρκουμά, τη ρίγανη, το ξύσμα, καθώς και τα φρεσκοσπασμένα μπαχαρικά από το γουδί. Καπακώνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 1,5 ώρα. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα τρυφερό **Μοσχαράκι Λεμονάτο**.

Συμπέρασμα: Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι πιλάφι.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 90 λεπτά (1,5 ώρα)

Συνολικός Χρόνος: 110 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 0 ώρες/λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Αντί για κρασί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λίγο νερό ή μπύρα για σβήσιμο, αν και το κρασί δίνει πιο πλούσιο άρωμα.

Για να γίνει πιο παχύρρευστη η σάλτσα, μπορείτε να διαλύσετε μισό κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και να το προσθέσετε προς το τέλος του μαγειρέματος. Δείτε κι άλλες κλασικές συνταγές κρέατος για έμπνευση.

Για ένα πιο πικάντικο αποτέλεσμα, προσθέστε μια πρέζα νιφάδες τσίλι μαζί με τη ρίγανη. Δείτε ιδέες για φαγητά κατσαρόλας.


Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Δοκιμάστε επίσης:

Μοσχάρι Κοκκινιστό

Χυλοπίτες με κρέας

Αρνάκι λεμονάτο


Η Συνταγή είναι από το Cooking Routes