Το Μοσχαράκι Νουά με πουρέ Γλυκοπατάτας είναι ένα πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας. Η τρυφερότητα του κρέατος, η πλούσια γεύση της σάλτσας και η γλυκιά πινελιά του πουρέ δημιουργούν έναν αρμονικό συνδυασμό. Εγώ το θεωρώ μία από τις πιο ολοκληρωμένες συνταγές για κρέας που έχω δοκιμάσει.

Υλικά για 3 άτομα:

  • 750 γρ. μοσχαρίσιο νουά σε δίχτυ για να κρατήσει το σχήμα του στο μαγείρεμα
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 250 γρ. λευκά μανιτάρια σε κομμάτια
  • 1 ξερό κρεμμύδι σε κυβάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • ξερά φύλλα φασκόμηλο και δεντρολίβανο σε τούλι (σε πλαστικό σακουλάκι που έχουμε τρυπήσει με οδοντογλυφίδα)
  • 500 ml ζωμός βοδινού
  • λίγο αλάτι
  • 2 μικρές γλυκοπατάτες και 1 πατάτα
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1/2 ποτήρι γάλα
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα να κάψει και ρίχνουμε το λάδι και το κρέας στεγνωμένο. Το χαράσσουμε σε δύο μεριές και μπήγουμε τα σκόρδα.
  • Το τσιγαρίζουμε από όλες τις μεριές και το μεταφέρουμε στη γάστρα.
  • Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε τα καρότα, τα μανιτάρια και το κρεμμύδι και τα σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε το ζωμό, το σακουλάκι με το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο και λίγο αλάτι.
  • Μόλις πάρει βράση, μεταφέρουμε το περιεχόμενο στη γάστρα, την οποία σκεπάζουμε.
  • Ψήνουμε για 1 1/2 ώρα με κλειστό καπάκι και για 15′ με ανοιχτό.
  • Μεταφέρουμε το κρέας σε μια πιατέλα, αφού το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο για να μην κρυώσει.
  • Πετάμε το φασκόμηλο και μεταφέρουμε τα λαχανικά σε μια κατσαρόλα με κάποιο από το υγρό της γάστρα.
  • Λιώνουμε με ραβδομπλέντερ τα λαχανικά, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά τη σάλτσα να δέσει.
  • Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.
  • Τις λιώνουμε με πιρούνι ή ραβδομπλέντερ, τις βάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα και αλάτι.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Αφαιρούμε του δίχτυ από το νούα, το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το περιχύνουμε με σάλτσα και συνοδεύουμε με τον πουρέ.

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Μοσχαράκι Νουά σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Κρέας: Το δίχτυ γύρω από το νουά είναι πολύ σημαντικό γιατί βοηθά το κρέας να διατηρήσει το σχήμα του κατά το μαγείρεμα.
  • Αρωματικά: Το τούλι ή το σακουλάκι για τα αρωματικά βοηθάει να μην διαλυθούν τα φύλλα στη σάλτσα, κάνοντάς την πιο λεία.
  • Ανάπαυση: Είναι πολύ σημαντικό να αφήσετε το κρέας να “ξεκουραστεί” σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο αφού το βγάλετε από τον φούρνο. Έτσι, οι χυμοί του θα παραμείνουν μέσα και το κρέας θα είναι πιο ζουμερό.
  • Πουρές: Για πιο βελούδινο αποτέλεσμα, μπορείτε να περάσετε τις βρασμένες πατάτες από τον μύλο λαχανικών ή να χρησιμοποιήσετε το ραβδομπλέντερ.