Ο μπαμπάς με σαντιγί είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά που φτιάχνω στην κουζίνα μου. Αυτό το υπέροχο γλυκό συνδυάζει την αφρατότητα ενός μαλακού κέικ με τη γλυκιά γεύση του σιροπιού και τη κρεμώδη υφή της σαντιγί. Επιπλέον, είναι ιδανικό για οικογενειακές συγκεντρώσεις και ειδικές περιστάσεις, ενώ παράλληλα μπορώ να το προετοιμάσω εύκολα στο σπίτι. Τέλος, το αποτέλεσμα είναι πάντα εντυπωσιακό και νόστιμο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Μπαμπάς με Σαντιγί

Μπαμπάς με Σαντιγί

Μάθε πώς να φτιάξεις το πιο αφράτο και ζουμερό γλυκό μπαμπάς, μια παραδοσιακή συνταγή με ρούμι και πλούσια σαντιγί. Ακολούθησε τα βήματα για ένα γλυκό που θα σε ταξιδέψει και θα εντυπωσιάσει τους πάντες!

Prep Time 30 minutes
Cook Time 35 minutes
Additional Time 2 hours
Total Time 3 hours 5 minutes

Ingredients

Για τη Ζύμη:

  • 1/2 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • 16 γρ. νωπή μαγιά
  • 2 κουταλιές της γλυκάς ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 250 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 90 γρ. βούτυρο Lurpack

Για το Σιρόπι:

  • 500 γρ. νερό
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι ρούμι ή κονιάκ
  • Λίγο χυμό λεμονιού

Για τη Σαντιγί:

  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος ΝουΝου
  • 2 βανίλιες
  • 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

Instructions

Προετοιμασία της Ζύμης

Αρχικά, διαλύω τη νωπή μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, αφήνω το μείγμα για λίγα λεπτά να αρχίσει να φουσκώνει. Έπειτα, προσθέτω τα αυγά και τον επιπλέον κρόκο, ανακατεύω καλά και ρίχνω το αλάτι.

Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνω καλά τη ζύμη. Όταν η ζύμη είναι ομοιόμορφη, ενσωματώνω το βούτυρο που έχω μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Τέλος, συνεχίζω το ζύμωμα μέχρι να πάρω μια λεία και ελαστική ζύμη.

Πρώτο Φούσκωμα

Τοποθετώ τη ζύμη σε ένα μπολ, τη σκεπάζω με καθαρή πετσέτα και την αφήνω σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Συνήθως χρειάζεται περίπου 1-2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Παράλληλα, βουτυρώνω καλά τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσω για το ψήσιμο.

Διαμόρφωση και Δεύτερο Φούσκωμα

Μόλις η ζύμη φουσκώσει καλά, την αδειάζω στη βουτυρωμένη φόρμα και τη διανέμω ομοιόμορφα. Επιπλέον, τη σκεπάζω ξανά και την αφήνω να φουσκώσει για δεύτερη φορά, περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα. Ταυτόχρονα, προθερμαίνω τον φούρνο στους 170°C με αέρα.

Ψήσιμο

Ψήνω τον μπαμπά στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 35 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο. Όταν το γλυκό πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα και περάσει τη δοκιμασία της οδοντογλυφίδας, το βγάζω από τον φούρνο.

Προετοιμασία Σιροπιού και Σαντιγί

Το Σιρόπι

Ενώ ψήνεται ο μπαμπάς, προετοιμάζω το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτω το αλκοόλ και το λεμόνι, αφήνω να κρυώσει ελαφρώς και το ρίχνω πάνω στον ζεστό μπαμπά.

Η Σαντιγί

Για τη σαντιγί, χτυπάω τις κρέμες γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και τις βανίλιες μέχρι να γίνει σφιχτή κρέμα. Όταν κρυώσει εντελώς ο μπαμπάς με σαντιγί, τον στολίζω με την κρέμα.

H συνταγή είναι της κας Νέλλη Ανδρικοπούλου

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για Τέλεια Εκτέλεση

  • Βεβαιώνομαι ότι όλα τα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν αρχίσω
  • Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό, όχι ζεστό, για να μην καταστρέψει τη μαγιά
  • Αφήνω αρκετό χρόνο για το φούσκωμα της ζύμης
  • Το σιρόπι το ρίχνω όσο είναι ζεστός ο μπαμπάς για καλύτερη απορρόφηση
  • Η σαντιγί προστίθεται μόνο όταν το γλυκό είναι εντελώς κρύο