Tο γλυκάκι είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι! Τούρτα χωρίς ψήσιμο, με λαχταριστή κρέμα και μπισκότο. Είναι τόσο εύκολο που μπορεί να το φτιάξει και ένα παιδί! Εγώ το λατρεύω γιατί είναι δροσερό, αφράτο και λιώνει στο στόμα, σαν τιραμισού. Πάμε να το φτιάξουμε!

(για φόρμα 22×22 εκ.)

Υλικά:

300-350 γραμμάρια μπισκότα “σαβαγιάρ” ή Digestive (εγώ χρησιμοποιώ Digestive, αλλά και τα σαβαγιάρ είναι τέλεια)
300 ml καπουτσίνο ή λάτε (ή και σκέτο καφέ, αν θέλετε) για να βρέξουμε τα μπισκότα

Για την κρέμα:

500 ml γάλα
150 γραμμάρια ζάχαρη
100 γραμμάρια βούτυρο
2 αυγά
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γραμμάρια βανίλια σε σκόνη (ή 1-2 βανιλίνες)
Για το γλάσο σοκολάτας:

50 γραμμάρια σοκολάτα (εγώ βάζω μισή κουβερτούρα, μισή γάλακτος)
50 γραμμάρια κρέμα γάλακτος (με 20-33% λιπαρά)

Εκτέλεση:

Φτιάχνω την κρέμα:

Σε ένα κατσαρολάκι, βάζω το γάλα και το ζεσταίνω μέχρι να έρθει σχεδόν σε σημείο βρασμού.
Σε ένα μπολ, σπάω τα αυγά, προσθέτω τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάω καλά με ένα σύρμα.
Προσθέτω το αλεύρι και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
Σιγά-σιγά, ρίχνω το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για να μην κόψει το αυγό.
Μεταφέρω όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και το βάζω στη φωτιά. Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Μόλις πάρει βράση, τη βράζω για ένα λεπτό ακόμα.
Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνω μέσα το βούτυρο. Ανακατεύω γρήγορα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
Σκεπάζω την κρέμα με μια μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της (για να μην κάνει πέτσα) και την αφήνω να κρυώσει εντελώς.
Φτιάχνω τον καφέ για τα μπισκότα: Εγώ φτιάχνω καπουτσίνο στην καφετιέρα μου, αλλά μπορείτε να φτιάξετε και σκέτο καφέ. Προσθέτω ζάχαρη αν θέλω και τον αφήνω να κρυώσει.

Συναρμολογώ την τούρτα:

Παίρνω τη φόρμα μου (22×22 εκ.). Βουτάω κάθε μπισκότο στον κρύο καφέ και στρώνω μια στρώση μπισκότων στον πάτο της φόρμας.
Απλώνω μια γενναιόδωρη στρώση από την κρέμα πάνω από τα μπισκότα.
Συνεχίζω με άλλη μια στρώση βρεγμένων μπισκότων, μετά κρέμα, και ούτω καθεξής, μέχρι να τελειώσουν τα μπισκότα και η κρέμα, τελειώνοντας με μια στρώση κρέμας.
Σκεπάζω τη φόρμα με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο να παγώσει και να απορροφήσει τα υγρά, ιδανικά για όλο το βράδυ.

Φτιάχνω το γλάσο:

Όταν η τούρτα έχει παγώσει, λιώνω τη σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος στο φούρνο μικροκυμάτων (με διαλείμματα, χτυπώντας κάθε φορά) ή σε μπεν μαρί, μέχρι να γίνει ένα λείο γλάσο.
Περιχύνω το γλάσο πάνω στην τούρτα και το στρώνω ομοιόμορφα.
Βάζω ξανά την τούρτα στο ψυγείο για να σφίξει και το γλάσο.
Όταν σφίξει το γλάσο, η τούρτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα!

Για πιο έντονη γεύση καφέ, μπορείτε να προσθέσετε λίγο στιγμιαίο καφέ στην κρέμα.
Αν δεν έχετε χρόνο να περιμένετε όλο το βράδυ, αφήστε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες.
Μπορείτε να διακοσμήσετε την τούρτα με ξύσμα σοκολάτας, φρέσκα φρούτα ή λίγη χτυπημένη σαντιγί.