Τα Μπιφτέκια Καρπάθου με Φέτα είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την ελληνική παράδοση με τη μοντέρνα κουζίνα. Η προσθήκη φέτας στο μείγμα του κιμά, μαζί με το καγιέν και το κύμινο, τα κάνει πραγματικά ξεχωριστά. Είναι ιδανικά για το τραπέζι της οικογένειας ή για ένα γεύμα με φίλους, καθώς είναι τόσο νόστιμα που όλοι θα τα λατρέψουν.
Συστατικά
650γρ κιμά άπαχο μοσχαρίσιο
1/2 φλιτζάνι τριμένη ελληνική φέτα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1/2 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού καγιέν
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ψίχουλα απλού ψωμιού ή (1 μουσκεμένη φέτα ψωμί)
1 ολόκληρο αυγό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον κιμά μαζί με όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 45-50 λεπτά να σφίξουν.
Αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο ηλιέλαιο, πλάθουμε μέτρια μπιφτέκια και τα βάζουμε επάνω στη σχάρα σε μέτρια φωτιά. Ψήνουμε για 8-10 λεπτά από κάθε πλευρά χωρίς να τα πιέζουμε με τη σπάτουλα γιατί θα χάσουν τα υγρά τους.
Αν τα ψήσετε σε ταψάκι στο φούρνο, φροντίστε να τα βάλετε στο κέντρο, σε θερμοκρασία 180°C στον αέρα και ψήστε για 35 λεπτά να μην σας ξεραθούν.
Τα σερβίρουμε ζεστά με άφθονη σαλάτα ή πατατούλες τηγανιτές.
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα Μπιφτέκια Καρπάθου σας ακόμα πιο επιτυχημένα:
- Κιμάς: Το μυστικό για ζουμερά μπιφτέκια είναι ο κιμάς να είναι φρέσκος και να έχει λίγο λίπος, ακόμα κι αν η συνταγή αναφέρει άπαχο.
- Ξεκούραση: Είναι πολύ σημαντικό να αφήσετε τον κιμά να “ξεκουραστεί” στο ψυγείο για τουλάχιστον 45 λεπτά. Έτσι, τα αρώματα θα δέσουν και τα μπιφτέκια θα κρατήσουν καλύτερα το σχήμα τους.
- Ψήσιμο: Μην πιέζετε τα μπιφτέκια με τη σπάτουλα όταν τα ψήνετε στη σχάρα ή στο τηγάνι. Έτσι θα χάσουν τους χυμούς τους και θα γίνουν στεγνά.
- Ψωμί: Αντί για ψίχουλα, μπορείτε να μουλιάσετε μια φέτα ψωμί σε λίγο νερό, να την στύψετε καλά και να την προσθέσετε στο μείγμα.
Καλή σας όρεξη










