Η Πλατζέντα Μεσοτόπου Λέσβου είναι ένα υπέροχο, παραδοσιακό γλυκό που συνδυάζει ζεστό σιρόπι, κανέλα, καρύδι και παρθένο ελαιόλαδο. Για τους Λέσβιους, αυτό το γλυκό είναι δώρο για τον ουρανίσκο, καθώς η τραγανή υφή του φύλλου ταιριάζει απίστευτα με το αρωματικό σιρόπι. Έτσι, εγώ σου φέρνω την αυθεντική συνταγή, για να φτιάξεις κι εσύ αυτό το υπέροχο γλυκό των Χριστουγέννων. Επιπλέον, η διαδικασία της ζύμης είναι απλή και η γεύση της Πλατζέντας σε ταξιδεύει!


Υλικά για την Πλατζέντα

Για τη ζύμη:

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 700 γραμ.
  • Κορν-φλάουρ: 1 κούπα περίπου (για το άνοιγμα του φύλλου)
  • Ελαιόλαδο: 1/2 κούπας
  • Ούζο ή τσίπουρο: 4 κουταλιές
  • Χυμός λεμονιού: 2 κουταλιές
  • Αλάτι: 1/2 κουταλάκι
  • Χλιαρό νερό: 1 κούπα, περίπου

Για το ζεμάτισμα:

  • Ελαιόλαδο: 1 κούπα

Για το τελείωμα:

  • Καρύδια τριμμένα: 400 γραμ. ή όσο μας αρέσει
  • Ζάχαρη: 4 κουταλιές
  • Κανέλα: 2 κουταλιές

Για το σιρόπι:

  • Ζάχαρη: 2,5 κούπες
  • Μέλι: 1/2 κούπας
  • Νερό: 1,5 κούπας
  • Χυμός λεμονιού: 2 κουταλιές

Εκτέλεση

Ετοιμάζω το σιρόπι πρώτα, για να προλάβει να κρυώσει. Βράζω το νερό με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά. Ρίχνω τον χυμό λεμονιού, κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το μέλι. Ανακατεύω να λιώσει και το αφήνω στην άκρη να κρυώσει.

Για τη Ζύμη: Αναμιγνύω το αλεύρι με το αλάτι μέσα σε λεκάνη ζυμώματος. Το περιχύνω με την 1/2 κούπα λάδι. Τρίβω το αλεύρι με το λάδι ανάμεσα στις παλάμες μου, μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω το νερό, το ούζο και τον χυμό λεμονιού. Ζυμώνω μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μου. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο νερό ή αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και σφικτή. Την τυλίγω σε μεμβράνη και αφήνω να σταθεί μία ώρα.

Κατόπιν, χωρίζω τη ζύμη στα τέσσερα και ανοίγω κάθε κομμάτι σε μέτριο φύλλο, λίγο πιο χοντρό από το λεπτό φύλλο κρούστας, πασπαλίζοντας κατά το άνοιγμα με το κορν-φλάουρ. (Αν πάρω έτοιμο φύλλο, επιλέγω το ΚΟΥΡΟΥ).

Τοποθετώ κάθε κομμάτι σε λαδωμένο ταψί. Το σουρώνω σαν πλισέ και σε ακανόνιστα διαστήματα τσιμπάω να ενωθούν δύο εξογκώματα μαζί, όπως τη σφηκοφωλιά. (Αν δεν μπορώ μονοκόμματο φύλλο, ανοίγω σε μικρά κομμάτια και τα ενώνω μέσα στο ταψί).

Όταν τελειώσω με όλα τα φύλλα, καίω καλά το λάδι (την 1 κούπα) και ζεματάω το γλυκό ρίχνοντας το καυτό λάδι. Την ώρα που το ρίχνω κάνει φυσαλίδες. Ψήνω 15 λεπτά στους 200°C και κατόπιν χαμηλώνω στους 170°C, μέχρι να ψηθεί καλά και να χρυσίσει.

Σιροπιάζω, ζεστό γλυκό με κρύο σιρόπι. Πριν τραβήξει το φύλλο όλο το σιρόπι, πασπαλίζω με το τριμμένο καρύδι, ανακατεμένο με τη ζάχαρη και την κανέλα. Έτσι θα κολλήσει καλύτερα, μόλις απορροφηθεί όλο το σιρόπι.


Χρόνοι

Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 45-50 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 1 ώρα (για να ξεκουραστεί η ζύμη)

Tips

Μυστικά επιτυχίας

Το μυστικό για την επιτυχία της Πλατζέντας Μεσοτόπου είναι να ζεματίσεις τη ζύμη με καυτό λάδι, αυτό την κάνει να φουσκώσει και να γίνει τραγανή.

Για να γίνει η ζύμη σου λεία και σφικτή, χρησιμοποίησε το ελαιόλαδο και το τσίπουρο/ούζο, γιατί αυτά την κάνουν ελαστική.

Πασπάλισε το καρύδι-κανέλα πριν απορροφηθεί τελείως το σιρόπι, για να κολλήσει πάνω στην Πλατζέντα.


Δοκιμάστε και αυτά

Δοκιμάστε επίσης το παραδοσιακός κουραμπιές, τους μελομακάρονα με πορτοκάλι και τη σπιτικό μπακλαβά.

@ Δημοσίευση Κουζίνα της Λέσβου