Η αυθεντική σπανακόπιτα με χόρτα είναι μια αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή, την οποία φτιάχνω συχνά, γιατί μου αρέσει η γεύση της. Είναι πλούσια σε γεύση, μυρωδιά και θρεπτικά συστατικά. Αυτή η συνταγή δεν έχει φύλλο, κάτι που την κάνει πιο εύκολη και γρήγορη, ενώ το τελικό αποτέλεσμα είναι εξίσου νόστιμο. Είναι ιδανική επιλογή για το κυριακάτικο τραπέζι, για να τη μοιραστείτε με την οικογένεια, αλλά και για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.


Υλικά για τη Σπανακόπιτα με Χόρτα

  • 1 ματσάκι λάπατα (μόνο στη λαϊκή αγορά)
  • 1 ματσάκι σέσκουλα
  • 1 χούφτα σπανάκι
  • 1 μικρό πράσο
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1 ματσάκι παπαρούνες (μόνο στη λαϊκή αγορά)
  • 3 – 4 κρεμμυδάκια, φρέσκα
  • 1 χουφτίτσα φύλλα δυόσμου
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανός
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθος
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
  • 5 κουτ. σούπας ρύζι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Φέτα, θρυμματισμένη (προαιρετικά)

Υλικά για το κουρκούτι

  • 350 γρ. καλαμποκίσιο αλεύρι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ξινόγαλο ή 1/2 γιαούρτι
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
  • Λίγο χλιαρό νερό

Εκτέλεση της Συνταγής

Για τη γέμιση, καθαρίζω τα χόρτα. Κόβω τους μίσχους από τα λάπατα, τα σέσκουλα και το σπανάκι και τους κρατάω για άλλο φαγητό. Πλένω τα χόρτα (μαζί και τα κρεμμυδάκια και τα πράσα) και τα κόβω ψιλά. Τα αφήνω στο σουρωτήρι να στραγγίξουν αρκετές ώρες. Μετά τα βάζω σε μια λεκάνη και τα πασπαλίζω με το αλάτι. Τα τρίβω με τις παλάμες μου να «πέσουν». Όταν μειωθεί ο όγκος τους, παρακολουθώ αν έχουν πολλά ζουμιά και τα στραγγίζω σε ένα μπολάκι. Ρίχνω το πιπέρι, το ρύζι, το λάδι και τη φέτα (αν χρησιμοποιήσω) και ανακατεύω καλά.

Για το κουρκούτι, βάζω σε μια άλλη λεκανίτσα το καλαμποκίσιο αλεύρι, το αυγό, το ξινόγαλο, το αλάτι και το λάδι και τα χτυπάω με μια κουτάλα. Προσθέτω όσο νερό χρειαστεί για να γίνει ένα κουρκούτι πηχτό σαν μέλι.

Λαδώνω το ταψί και με το κουτάλι απλώνω το κουρκούτι να κάνει μια λεπτή και ομοιόμορφη στρώση. Θα πάρει περισσότερο από το μισό κουρκούτι.

Μπλατσάρα ηπειρώτικη

Βάζω τα χόρτα λίγα-λίγα σε όλη την επιφάνεια του χυλού. Τα ισιώνω με πιρούνι ελαφρά και πατάω απαλά με τις παλάμες μου.

 

Μπλατσάρα ηπειρώτικη

Αραιώνω με νερό το κουρκούτι που έχει μείνει και ραντίζω τα χόρτα μέχρι να καλυφθούν εντελώς. Ό,τι μένει χωρίς κουρκούτι θα καεί. Ανακατεύω σε ένα μπολάκι 3 κουταλιές λάδι και 4-5 κουταλιές νερό και ραντίζω την επιφάνεια της πίτας.

Μπλατσάρα ηπειρώτικη

Ψήνω στους 175°C μέχρι να ροδίσει.

Μπλατσάρα ηπειρώτικη


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 45-60 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 2-3 ώρες για να στραγγίξουν τα χόρτα
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 3 ώρες


Χρήσιμα Tips για τη Σπανακόπιτα

Το πιο σημαντικό βήμα για τη σπανακόπιτα με χόρτα είναι να στραγγίξετε καλά τα χόρτα για να μη βγάλουν υγρά στο ψήσιμο.

Για να γίνει η πίτα σας πιο νόστιμη, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τριμμένο κρεμμύδι στη γέμιση.

Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα χόρτα της αρεσκείας σας, όπως σέλινο ή μαρούλι, για ακόμα πιο πλούσια γεύση.

Εκτέλεση συνταγής από την Roula Hatzispirou