Τα Νηστίσιμα Ροξάκια είναι ένα κλασικό γλυκό που έχει κερδίσει μια θέση στην καρδιά όλων μας. Με την αφράτη ζύμη τους και το πλούσιο σιρόπι, αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό γεύσεων και υφών. Εγώ τα φτιάχνω για τους αγαπημένους μου και πάντα μου ζητούν τη συνταγή!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
H Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou
Νηστίσιμα Ροξάκια

Σήμερα θα φτιάξουμε ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά γλυκά, τα Νηστίσιμα Ροξάκια, που είναι και οικονομικά και πεντανόστιμα. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για περιόδους νηστείας, αλλά και για κάθε στιγμή που θέλουμε να απολαύσουμε ένα σιροπιαστό γλυκό που μοσχοβολάει κανέλα και πορτοκάλι. Εγώ τα φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζονται αμέσως!
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτά τα υπέροχα Νηστίσιμα Ροξάκια θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
- 200 γρ. Ηλιέλαιο
- 220 γρ. Φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 10 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
- 20 γρ. Κονιάκ
- 8 γρ. Μαγιά ξηρή
- 1 βανίλια
- 520 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 5 γρ. Κανέλα σε σκόνη
- 2 γρ. Γαρίφαλο σε σκόνη
- 15 γρ. Μπέικιν πάουντερ
- 25 γρ. Κοσκινισμένο κακάο
- Λίγο αλάτι
Για το σιρόπι:
- 500 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
- 500 γρ. Νερό
- 4 φλούδες Πορτοκάλι
- 3 φλούδες Λεμόνι
- 3 Γαρίφαλλα (ολόκληρα)
- 1 ξυλάκι Κανέλας
- 5 γρ. Ανθόνερο
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτά τα νόστιμα νηστίσιμα ροξάκια.
για το σιρόπι
Φτιάχνουμε το σιρόπι από την αρχή, γιατί πρέπει να είναι κρύο όταν το ρίξουμε στα ροξάκια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το ανθόνερο. Τα βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσουν να κοχλάζουν. Το αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ανθόνερο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
για τη ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά: το ηλιέλαιο, τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το κονιάκ, τη βανίλια και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τη ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε πολύ καλά για να ομογενοποιηθούν όλα τα υγρά υλικά. Σε ένα άλλο μπολ έχουμε όλα τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ενώνουμε τα στερεά με τα υγρά υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια, κάτι που θα σας πάρει περίπου 5 λεπτά.
για το σχηματισμό και το ψήσιμο
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Στο ένα μέρος προσθέτουμε το κοσκινισμένο κακάο και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία ωραία σοκολατένια ζύμη. Σκεπάζουμε τις δύο ζύμες με μία πετσέτα και τις αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 35-40 λεπτά, για να διπλασιαστούν ελάχιστα σε όγκο. Παίρνουμε το λευκό ζυμάρι και σε αλευρωμένο πάγκο το ανοίγουμε σε ένα λεπτό παραλληλόγραμμο σχήμα. Ανοίγουμε και τη σοκολατένια ζύμη σε παραλληλόγραμμο σχήμα και την τοποθετούμε πάνω στη λευκή. Τυλίγουμε τις δύο ζύμες μαζί σε ένα σφιχτό ρολό. Ρολάρουμε και λίγο με τα χέρια μας ώστε να ενωθούν οι δύο ζύμες μεταξύ τους και να έχουμε ένα ωραίο οπτικό αποτέλεσμα. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε κομμάτια πάχους 2 εκατοστών περίπου. Τοποθετούμε τα ροξάκια μέσα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 35 με 40 λεπτά, ίσα-ίσα να ροδίσουν.
για το σιρόπιασμα
Μόλις βγάλουμε τα ροξάκια από τον φούρνο, όπως είναι καυτά τα τοποθετούμε μέσα στο κρύο σιρόπι. Τα σιροπιάζουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Έτοιμα, σιροπιασμένα και κρύα, τα ροξάκια μας είναι απευθείας έτοιμα για κατανάλωση.