Το Ογκρατέν με σπανάκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα και μια από τις καλύτερες επιλογές για να εντάξετε το σπανάκι στη διατροφή σας, αφού προσφέρει μια πλούσια και απολαυστική γεύση. Εγώ, λοιπόν, σας προτείνω μια πολύ εύκολη συνταγή που θα γίνει το αγαπημένο σας καθημερινό φαγητό. Με την προσθήκη τυριών και αυγών, το αποτέλεσμα θα είναι ένα πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.


Υλικά για το Ογκρατέν

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κούπα λάδι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 3 κουταλιές της σούπας τραχανά ή ρύζι γλασέ
  • Άνηθος
  • 6-7 αυγά
  • Μαύρο πιπέρι
  • Λίγο νεράκι
  • 3 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 100 γρ. φέτα
  • 200 γρ. κασέρι τριμμένο

Εκτέλεση της Συνταγής

Πρώτα, καθαρίζω και πλένω καλά το σπανάκι. Το χοντρό μέρος το κόβω με τα χέρια μου. Σε μία κατσαρόλα βάζω το λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι. Προσθέτω το σπανάκι, αλατοπιπερώνω, ρίχνω το ρύζι ή τον τραχανά, ανακατεύω και σιγοβράζω μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Προσθέτω και τον άνηθο και κλείνω την φωτιά.

Στη συνέχεια, βουτυρώνω ένα πυρέξ και ρίχνω την φρυγανιά για να το καλύψω. Μέσα στο μείγμα με το σπανάκι, τρίβω την φέτα και ανακατεύω ελαφρώς. Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με λίγο νεράκι και πιπέρι. Ρίχνω αυτό το μείγμα πάνω από το σπανάκι στο πυρέξ, προσθέτω και το κασέρι (ή ό,τι άλλο τυρί έχω) και ψήνω στις αντιστάσεις, πάνω-κάτω, στους 220°C μέχρι να ροδίσει.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 30-40 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα

Χρήσιμα Tips για το Ογκρατέν με Σπανάκι

Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο σπανάκι, σιγουρευτείτε ότι το έχετε πλύνει πολύ καλά.

Το ρύζι ή ο τραχανάς θα απορροφήσουν τα υγρά από το σπανάκι, γι’ αυτό μην το παραλείψετε.

Προσθέστε λίγη τριμμένη φρυγανιά στη βάση του πυρέξ για να μην κολλήσει το ογκρατέν με σπανάκι και για να γίνει πιο τραγανό.