Συστατικά

400 gr κρεμμύδια μαργαριτάρι αποφλοιωμένα (καταψυγμένα αν δεν μπορείτε να βρείτε φρέσκα)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, χωρισμένο στην μέση
1 1/2 – 2 κιλά μανιτάρια (5-6 φλιτζάνια κομμένα)
1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σκόρδο
1 1/4 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 φλυτζάνια σάλτσα ντομάτας
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές της σούπας μαύρο πιπέρι
1/2 κουτ. ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο ή θρυμματισμένο πολύ λεπτό
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
1 ραβδί κανέλας
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο

Οδηγίες μαγειρέματος

Καθαρίστε και αφαιρέστε τους μίσχους από τα μανιτάρια. Μην τα πλένετε τα μανιτάρια, αλλά ελαφρώς βουρτσίζετε τυχόν βρωμιά με ένα υγρό πανί και αφήστε στην άκρη.

Ξεφλουδίστε κρεμμύδια , αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα, συχνά είναι ήδη ξεφλουδισμένα. Για τα φρέσκα κρεμμύδια, τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει για 2-3 λεπτά και τρίψτε τα φλούδια με μία πετσέτα κουζίνας.

Ζεσταίνετε 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο (το ήμισυ της συνολικής ποσότητας συνταγής) και τσιγαρίστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά. Αφήστε πρώτα τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά πριν προσθέσετε το σκόρδο και μαγειρέψτε για άλλα 2-3 λεπτά.

Αφαιρέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο από το τηγάνι.

Προσθέστε καθαρισμένα μανιτάρια στο ίδιο τηγάνι. Μην προσθέτετε το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι λάδι αυτή τη στιγμή. Θα μείνει αρκετό  από τα κρεμμύδια / το σκόρδο. Ανακατέψτε καλά τα μανιτάρια να γίνουν καφέ για 5 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.

Προσθέστε to κρασί σta μανιτάρια και μαγειρέψτε,  για 2 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό. Ξύστε τυχόν κομμάτια μανιταριών, κρεμμυδιών και σκόρδου από το κάτω μέρος του τηγανιού όταν προσθέτετε το κρασί.

Προσθέστε το εναπομένον ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια / σκόρδο, ντομάτες, βότανα και μπαχαρικά. Ανακατέψτε να τα συνδυάσετε καλά. Τα μανιτάρια πρέπει να καλύπτονται από τα υγρά. Αν χρειαστεί, προσθέστε ένα άλλο 1/2 φλιτζάνι υγρού (1/4 κρασί, 1/4 φλιτζάνι νερό).

Μαγειρέψτε πάνω από μέση θερμότητα, ακάλυπτα, για 40 λεπτά μέχρις ότου όλο το υγρό έχει μαγειρευτεί και απορροφηθεί. Ανακατέψτε απαλά κάθε 10 λεπτά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Αυτή η συνταγή σερβίρει 4 άτομα, μπορεί εύκολα να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί και μπορεί να είναι σάλτσα πάνω από ρύζι ή ζυμαρικά ή να το απολαύσετε με ένα κομμάτι ψωμί. Γαρνίρετε με κλαδάκι από φρέσκο ​​δεντρολίβανο ή ρίγανη.

Προηγούμενο άρθροΓίγαντες πλακί….πεντανόστιμοι
Επόμενο άρθροΠαραδοσιακός χαλβάς πουτίγκα…..με καρύδι